Dodaj do ulubionych

marchewka z groszkiem

25.04.07, 19:31
jadłam kiedyś taką na gęsto <zasmażaną?> była pyszna!!! Poradżcie jak ją
zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: lisia312 Re: marchewka z groszkiem IP: *.chello.pl 25.04.07, 19:47
      gotuję marchewkę z groszkiem w małej ilości wody, gdy już jest miękka, dodaję
      zasmażkę / łyżkę masła roztapiam, dodaję łyżkę mąki pszennej/, trochę soli,
      trochę cukru.
    • szellka Re: marchewka z groszkiem 25.04.07, 22:59
      ugotować marchewkę z grosziem w małej ilości wody z dodatiem soli i pieprzu,
      gotować jak będzie niemal miękkie
      na patelni niewielkiej roztopć masło i wrzucić na nią trochę mąki (na szklankę
      warzyw jakieś 1-2 łyżki masła i 1 łyżka mąki) i zasmażyć na jasno. Potem
      odstawić patelnię z ognia, zlać na to wodę z gotowania warzyw i dobrze acz
      szybko wymieszać - taką zasmażkę wymieszać z warzywami - pycha
      chociaż ja osobiście wolę samą marchewkę tak robioną (starta na tarce)
    • Gość: evro44 Re: marchewka z groszkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 07:44
      dodaj jeszcze trochę śmietany na koniec - po zrobieniu zasmażki.Acha ja gotuję
      marchewkę z groszkiem albo samą w mleku.Gwarantuję że mój sposób jest
      smaczliwszy niż tutaj podane
      • kumpelstefcia Re: marchewka z groszkiem 26.04.07, 09:15
        Po co maltretowac te smaczne jarzynki. Nie lepiej podac ugotowane i podane ze
        swiezym maslem ? Zdrowsze to, witaminek wiecej...
        • ba_nita Re: marchewka z groszkiem 26.04.07, 10:21
          kumpelstefcia napisała:

> Po co maltretowac te smaczne jarzynki. Nie lepiej podac ugotowane i podane ze
          > swiezym maslem ? Zdrowsze to, witaminek wiecej...
          Nie ma czegoś takiego jak "witaminki" - są witaminy. Część witamin jest
          rozpuszczalna w wodzie a część w tłuszczach i w zależności od ich zawartości w
          warzywach warto je wstępnie obrobić. Wyobraź sobie, że przetworzone pomidory
          mają większą wartość odżywczą niż świeże a aby wydobyć karoten z marchwi trzeba
          ją krótko podsmażać.
    • aga10000 Re: marchewka z groszkiem 26.04.07, 14:52
      A ja robię bez zasmażki, tylko do gotowania dodaję trochę masła. Jak już
      wszystko półmiękkie oprószam mąką energicznie mieszając, "coby" się kluski nie
      zrobiły. I tylko sól i cukier. AGA
    • kordulka1 Re: marchewka z groszkiem 26.04.07, 20:10
      a ja robie tak, jak się marchewka udusi, jest miękka ale bez przesady, wtedy
      dodaję troche cukru, soli, miekkie masełko rozcieram z mąką w proporcji 1:1
      (nie robię zasmażki na patelni),dodaję do marchewki, mieszając co by się gluty
      nie porobiły, pozostawiam dalej na ogniu aby smaki sie połączyły i konsystencja
      była ok...no i ja jeszce dodaję pod koniec sporo siekanego koperku, taką
      marchewkę lubię, groszek jeżeli mrożony , można dodac pod koniec duszenia...ale
      nie konserwowy, moim zdaniem konserwowy psuje smak ....
    • Gość: ja Re: marchewka z groszkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 21:10
      Po pierwsze apeluję: nie maltretujcie marchwi z groszkiem przez rozgotowanie na
      śmierć... chyba, że robicie jedzenie dla kilkumiesięcznych dzieci. Naprawdę
      smaczniejsza jest taka pulpa?

A po drugie - sprzedaję patent mojej mamy na zagęszczenie marchewki z groszkiem:
      z ugotowanych al dente jarzyn odlewamy nadmiar wody (trochę zostawiamy - w końcu
      na czymś ma powstać sos :) Dodajemy masła - ilość zależy od tego, jak poziom
      cholesterolu pozwala:) Solimy, cukrzymy (umiarkowanie), pieprzymy. Wsypujemy
      nieco drobnej bułki tartej - ilość na wyczucie )najlepiej po trochu dodawać i
      obserwować, czy się aby klajster nie robi :)

Wychodzi pyszne: nierozgotowane, jędrne warzywa "sklejone" odrobiną maślanego
      sosu...
      • kumpelstefcia Re: marchewka z groszkiem - do bani-_ty 26.04.07, 22:04
        Co do pomidorow to masz racje. Napisalem witaminki, bo tak mawia moja mala
        coreczka. Wiadomo witaminy, nalezy je traktowac powaznie. Marchewki przyrzadzam
        glazurowane, groszek gotuje osobno w malej ilosci osolonej wody, dodaje kostke
        cukru. Po ugotowaniu mieszam ze swiezym maslem.
        Zadnych zasmazek !
    • mazur39 a zna ktoś coś podobnego z fasolą szparagową, 26.04.07, 23:27
      na kwaśno?
      czy to tylko "pyry" jadały?
      • Gość: senin wg mnie marchewka z groszkiem IP: 144.134.77.* 27.04.07, 09:56
        powinna oprocz cukru i soli byc przyprawiona czyms kwasnym - tak robila moja
        mama i ja tez przy tym sie upieram

sama marchew i groszek sa slodkie - dodawanie cukru spowoduje ze beda mdle .
        Ale dodanie soku z cytryny (czy octu) doda kontrasu

dobrze byloby dodac cos osrtego (nie za duzo)

tak wiec, droga autorko - pierwsze przepisy (te z zasmazka soa niezle, ale az
        sie prosi o "kwasne" - no chyba ze w kierunku kuchni angielskiej zmierzamy ;)))
      • aga10000 Re: a zna ktoś coś podobnego z fasolą szparagową, 27.04.07, 12:40
        Ja znam. Aczkolwiek "pyra" nie jestem, ale Mama czasami robiła. Niestety przepis
        odszedł razem z Nią. Staram się ugotować tak samo, ale jakoś nie mogę utrafić w
        ten smak. Fasolkę (ale nie szparagówkę, tylko tzw. mamutkę, chyba dobrze
        nazywam, taka płaska)pokroić na kawałki, ugotować do półmiękka z solą i cukrem.
        Dodać trochę octu (ew. kwasu cytrynowego) i zagotować. Podprawić śmietaną z mąką
        i zagotować jeszcze raz. AGA
    • winoczerwone azaliż to nie Twoje masełko i cebulka, banita? 26.04.07, 23:32
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20156952&a=20160645
      a pierwszy do rzucania kamieniem, ciekawe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka