Dodaj do ulubionych

jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu?

19.05.07, 13:39
Generalnie chodzi o to, ze planuje zrobić mojej córeczce przyjęcie urodzinowe
pod chmurką - prognozy wskazują, ze będzie gorąco - 30 stopni. Bedziemy poza
domem, więc potrzebuję ciasto, które nie rozpuści mi się natychmiast, w który
mogę trzy świeczki wcisnąć. Może macie jakiś pomysł? Bedę wdzięczna!
Obserwuj wątek
    • dominikjandomin Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu 19.05.07, 15:15
      balbinka01 napisała:

> Generalnie chodzi o to, ze planuje zrobić mojej córeczce przyjęcie urodzinowe
      > pod chmurką - prognozy wskazują, ze będzie gorąco - 30 stopni. Bedziemy poza
      > domem, więc potrzebuję ciasto, które nie rozpuści mi się natychmiast, w który
      > mogę trzy świeczki wcisnąć. Może macie jakiś pomysł? Bedę wdzięczna!

TORT.

Ale bez bitej smietany i kremów maslanych. Dużo jest przepisów na torty,
      znajdziesz.

A tak w ogóle, w w kazde ciasto da się wcisnąć świeczkę, tylko po co?
      • Gość: balbinka01 Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu IP: *.ghnet.pl 19.05.07, 17:07
        jak to po co? żeby dziecko się cieszyło, bo już od jakiegoś czasu mówi o
        dmuchaniu świeczek:)

a tort bez kremów i bitej śmietany - no własnie szukam przepisów - po to tu
        jestem!
    • bagatella Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu 19.05.07, 17:36
      chcesz sama zrobic czy pojsc na latwizne i kupic w cukierni?
      ja moge ci polecic Placek czeski z masa grysikowa, jest aktualnie w galerii pod
      tytulem Stefanka, nie ma zboja zeby nie smakowalo, a i ladnie prezentowalne
      jest, no i nadaje sie akurat w kazdym klimacie. wlasnie jestem w temacie,
      blaszka znika w zastarszajacym tempie, pzdr
      • Gość: balbinka01 Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu IP: *.ghnet.pl 19.05.07, 18:36
        o, zaraz zobaczę:) chcę sama zrobić:) cukiernia wykluczona:)
    • bonzee32 Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu 19.05.07, 18:59
      kazde jedne, byle podane odswietnie..

Troche polotu:-) Troche kreatywnosci :-) Uwielbiam robic zakupy w PL :-) kiedy
      ide do rybnego po dorsza a pani do mnie 'na rybe po grecku ?' (one & only dorsz
      po grecku hehe), ide do warzywniaka po wloszczyne ('ta marchew to na satalke'?
      (nie potrzebuje nac do bukietu kwiatow hehe)
      • Gość: balbinka01 Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu IP: *.ghnet.pl 19.05.07, 19:24
        nie rozumiem - myślałam, ze to forum jest po to, zeby o rade pytać. A już druga
        osoba beszta mnie za pytanie;) pomóżcie a nie mędrkujcie!!!!
        • bonzee32 Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu 19.05.07, 19:36
          ja nie besztam :-) ale nie piszesz co mala lubi, dla kogo to ciacho etc, czy to
          ma byc czasochlonne.. Nic, kompletnie nic! Ja naprawde uwazam, ze nawet zwykla
          szarlotka na cieplo (podana z kulka lodow waniliowych domowej roboty i
          swieczka) jest smaczniejsza od wiekszosci tortow. Ale cos mi sie wydaje, ze ty
          potrzebujesz bardziej tradycyjnego rozwiazania.
          • Gość: balbinka01 Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu IP: *.ghnet.pl 19.05.07, 19:50
            dobrze by było, gdybyś przeczytał mojego pierwszego posta. Bedziemy poza domem -
            jak sobie wyobrażasz zabranie szarlotki na CIEPŁO+ LODY na łąkę poza miastem?
            bo ja sobie tego nie wyobrazam. jak napisałam, nie chodzi mi o klasyczny tort -
            dlatego własnie prosze o radę. wszelkie ciasta jakie przychodzą mi do głowy
            łatwo się rozpływają. Chcę też, zeby ciacho było choć trochę okazałe - dlatego
            prosze o pomoc i ewentualne sygestie czy pomysły...prosze o wyrozumiałość -
            polot kuchenny czasem mam a czasem mnie opuszcza... ostatnio czuję się w tym
            względzie wyjałowiona;)

ciasto ma być dla gości - dzieci plus rodzice a jeśli chodzi o
            czasochłonność;) - nie ma znaczenia. Gdyby miało, to bym napisała....
            • bonzee32 Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu 19.05.07, 20:12
              To zrob ciasto w formie zwierzaka: zaby, jeza, etc. Mala sie z pewnoscia
              ucieszy,a ty potrzebujesz tylko dobra forme i troche polotu :-)
    • ampolion Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu 20.05.07, 02:51
      W Ameryce "tortów" się w domu na urodziny zazwyczaj nie robi, kupuje się je,
      często na zamówienie, w cukierni. W domu robi się "birthday cake" czyli takie
      ciasto (tak my bysmy to nazwali) jakie najdogodniej gospodyni jest sporządzić.
      Często znaczy to ciasto z mieszanki w pudełku.
      Rzecz w tym, że możesz chyba zrobić jakiekolwiek ciasto, udekorować je tak pod
      okazję i wszem wszystkim oznajmić, że to po amerykańsku.
    • cipcipkurka Brownies. 20.05.07, 07:11
      Bogini ;-) Nigella proponuje je właśnie jako oryginalne ciasto urodzinowe.
      Tniesz od razu w kawałki, ustawiasz na talerzu w piramidkę, w trzy kawałki na
      górze wstawiasz świeczki.
      Szarlotka na ciepło wcale nie jest dziwnym pomysłem, skoro ma być 30 stopni.
      Nie musi być przecież prosto z piekarnika. Nie musi być też z lodami, może
      jakiś nieskomplikowany sos waniliowy?
      Albo tyle mufinek, ile gości, praktyczne pod chmurką, bo nie potrzebne
      widelczyki, talerzyki, etc.
      Tu świetny pomysł na dekorację (co ja się naszukałam tego wątku ;-))
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58766339,58766339.html?f=777&w=58766339&a=58766339
      • Gość: dorotka Re: Brownies. IP: *.hsd1.il.comcast.net 20.05.07, 09:10
        Murzynek upieczony w tortownicy przelozony dzemem,konfiturami czy musem
        jablkowym.Mozna by polac lukrem albo polewa z rozpuszczonej czekolady ale jak
        nie masz przynajmniej coolera (lodowki przenosnej?nie wiem jak to sie po polsku
        nazywa) to moze splynac ta polewa.Moze tez byc piegusek i tez z czyms dzemowym
        zamiast kremu.
    • chipcia13 Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu 20.05.07, 19:09
      Sernik!!! Upiecz go w tortownicy - będzie okrągły. ja tak robiłam jak były
      plenerowe urodziny córki w lipcu.
      • Gość: balbinka01 Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu IP: *.ghnet.pl 21.05.07, 13:04
        sernik to chyba jest to, czego szukam:)
        • Gość: wro Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 18:25
          Nie znam zadnego dziecka ktore lubi sernik. No chyba ze ma to byc imreza dla
          doroslych.
          • Gość: hela Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.07, 22:43
            to chyba malo znasz dzieci. moj bratanek wcina az mu sie uszy trzesa. no chyba
            ze ktos robi kiepski sernik.
    • Gość: jolla7 Re: jakie ciasto urodzinowe zamiast klasyki tortu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.07, 20:41
      proponuję ci murzynka przełóż powidłami , a śmietanę zabierz w sprayu i
      każdemu nałożysz na kawałek ciasta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka