Dodaj do ulubionych

TZAZIKI SZUKAM !

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 11:26
Poszukuję przepisu na bardzo popularny sos tzaziki. Nigdzie nie mogłam tego
znaleźć. Proszę o pomoc.
Dziękuję.
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: senin Re: TZAZIKI SZUKAM ! IP: *.prem.tmns.net.au 01.06.03, 11:42
      na wypadek gdybys nie znalazla:

jogurt, czosnek, swiezy ogorek, sol. Proporcje...??? wyprobuj. specjalistka
      nie jestem,ale ... taki sposob stosuje
    • flynn Re: TZAZIKI SZUKAM ! 01.06.03, 11:50
      1 duży ogórek
      1 pudełeczko gęstego jogurtu greckiego (ja zastępuje kefirem, który uwielbiam)
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka oliwy
      kilka kropli octu winnego
      szczypta cukru
      sól
      jogurt zmiksować ze zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, szczyptą cukru skropioną
      octem winnym i solą. Obrany ogórek pokroić w drobną kostkę, włożyć do masy,
      rozmieszać. wstawić na godzinę do lodówki.
    • aniutek Re: TZAZIKI SZUKAM ! 01.06.03, 18:54
      moze sprobuj z taka pisownia tzadzyki moze jeszcze inaczej cadzyki np???
      generalnie proste jak drut :)
      jogurt, starty na jarzynowej tarce ogorek, zgnieciony z sola czosnek, koperek, sok z cytryny, pieprz- zamiachac, podawac z miechem z grila
      • sunsilk Re: TZAZIKI SZUKAM ! 01.06.03, 19:13
        a wlasnie,
        skad bierzecie grecki jogurt? czu to jest do dostania w polsce? bo ze zwyklym
        jogurtem na turalnym to nie jest to, bo prawdziwe tzatziki sa z tlustym
        jogurtem. tak mi grecy caly czass tlumacza, ze tlusty jogurt trzeba, a u nas
        tylko 0% tluszczu :(
        • mufka TZAZIKI BEZ MIETY????? 01.06.03, 20:37
          Zawsze robie tzatziki dokladnie tak jak znajoma Greczynka (takie tez jadalam w
          Grecji)

Ogorek starty i odsaczony na sicie!
          2 zabki czosnku zmiazdzone
          litr jogurtu ( uzywam 0,5% poniewaz potrafie zjesc calosc w ciagu dnia;)
          oliwa z oliwek- zdecydowanie wiecej niz lyzka
          mieta- nigdy nie jadlam i nie spotkalam sie z tzazikami bez miety!
          Greczynka dawala suszona, ja sporobowalam swieza i suszona -sa jeszcze lepsze.

Odcedzony ogorek, czosnek, jogurt, miete swieza -wymieszac.
          Solic i probowac, wiec nie podaje ilosci soli.
          Wlac do miski w ktorej beda podane, przysypac solidnie wierzch mieta suszona i
          polac oliwa tworzac esy-floresy, tak podawac na stol.

Aniutek, skad u Ciebie koper w tzatzikach????
          moze to jakies regionalne, "moje" regiony to glownie Ateny, ale nigdy sie z
          koprem w tzatzikach nie spotkalam, ani tam ani w zadnej greckiej knajpie ( z
          tych rozsianych po roznych krajach) Ciekawe, musze sporobowac jak to smakuje:)
          Pozdrawiam Cie Mru
          • Gość: mash Re: TZAZIKI BEZ MIETY????? IP: *.zim.pcz.czest.pl 02.06.03, 11:32
            serek twarogowy kampina, ogorek zielony (tylko trzeba pamietac zeby usunac z
            niego pestki - ma zostac sam miasz) czosnek, sol, pieprz.
            zasada jest prosta, po pierwsze kroimy ogorek w drogne kostki, posypujemy sola
            i czekamy az wyplynie z niego wieksza czesc wody, potem mieszamy go z serkiem
            i drobno posiekanym czosnkiem i pieprzem.
            sos musi byc gesty !!!!
          • aniutek Re: TZAZIKI BEZ MIETY????? 03.06.03, 01:21
            cze Mufka :)
            ano w hameryce daja tzadzyki z koperkiem, moj grecki Papa-kucharz, dodawal koperek do wielu pysznych potraw ktore gotowal, poza nim jadlam po grecku na Santorini i wydaje mi sie, ze koperek byl.... ale glowy nie dam sobie uciac :) jestem wielkim fanem koperku, moim zdaniem swietnie pasuje do tzadzykow ( czy jak je tam zwal )
        • Gość: bruno Re: TZAZIKI SZUKAM ! IP: 217.11.133.* 03.06.03, 10:24
          Jest taki wynalazek - śmietana jogurtowa. Ma 9% tłuszczu i do caciki świetnie
          się nadaje. Mięta koniecznie!!!*) I koperek.
          *) Mój guru - Makłowicz stwierdził, że nie można kupić suszonej mięty i dlatego
          rozrywa woreczki z herbatką. Marudził, że w tych woreczkach zielsko starte jest
          na pył, a powinny być listki. Miętę kupić można w sklepach herbapolu w dość
          sporych porcjach. Kawałki roślin też duże, najlepiej rozcierać je w dłoniach
          przed dodaniem do potrawy, inaczej sypie się gałęzie.
    • the_ladybird Re: TZAZIKI SZUKAM ! 03.06.03, 09:43
      Ja też znam z koperkiem (i bardzo lubię - bardzo bardzo) - i nie dam sobie ręki
      uciąć, ale gotowe przyprawy w Polsce też chyba mają w sobie koperek.

No i tutaj trzeba próbować różnych wynalazków, bo jogurty jakie są, każdy
      widzi... :(
      Serek Tosca, serek Campina, oliwa z oliwek... może to nie całkiem to, ale na
      pewno pomaga :)
    • jorin TZAZIKI - z czym mozna podac? 04.06.03, 11:34
      Prosze, doradzcie do czego pasuje tzaziki? Czegos wegetarianskiego... Krakersy?
      Pita z warzywami? Moze cos jeszcze?

Pozdrowienia,
      J.
      • Gość: bruno Re: TZAZIKI - z czym mozna podac? IP: 217.11.133.* 04.06.03, 11:39
        W zasadzie dodaje się ten sos do mięs - gyros, kebab, ale można dodać go np do
        warzyw gotowanych na parze, młodych ziemniaczków, dobrze komponuje się z
        jajkiem na twardo i pewnie z rybami też.
        • pinos Re: TZAZIKI - z czym mozna podac? 06.06.03, 12:55
          ZE wszystkim!!! :o))
          chleb, ziemniaki, pita, warzywa - swieże i grillowane, ryż...

A co do koperku - to na Krecie jadają z suszonym koperkiem - miejsami.
          Mięta obowiązkowo.
          Najlepsze z serka Tosca Figura.
          Można dodać trochę octu winnego...
          • Gość: atkae Re: TZAZIKI - z czym mozna podac? IP: *.krak.tke.pl 12.06.03, 19:41
            hejho :)

to moj ulubiony sosik :) i dodatek do wszystkiego :)
            robie go z serka Bielucha (niebieskiego)
            ogorki scieram na tarce, sole, odsaczam dodaje oliwe, pieprz i oregano
            - takie jadlam w Atenach - natomiast nie probowalam z mieta
            jak tylko uzbieram swiezej z pewnej ekologicznej laki - sprobuje :)

pozdrowki - atkae

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka