Gość: Anita IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.06.03, 11:26 Poszukuję przepisu na bardzo popularny sos tzaziki. Nigdzie nie mogłam tego znaleźć. Proszę o pomoc. Dziękuję. A. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: senin Re: TZAZIKI SZUKAM ! IP: *.prem.tmns.net.au 01.06.03, 11:42 na wypadek gdybys nie znalazla: jogurt, czosnek, swiezy ogorek, sol. Proporcje...??? wyprobuj. specjalistka nie jestem,ale ... taki sposob stosuje Odpowiedz Link Zgłoś
flynn Re: TZAZIKI SZUKAM ! 01.06.03, 11:50 1 duży ogórek 1 pudełeczko gęstego jogurtu greckiego (ja zastępuje kefirem, który uwielbiam) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy kilka kropli octu winnego szczypta cukru sól jogurt zmiksować ze zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, szczyptą cukru skropioną octem winnym i solą. Obrany ogórek pokroić w drobną kostkę, włożyć do masy, rozmieszać. wstawić na godzinę do lodówki. Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: TZAZIKI SZUKAM ! 01.06.03, 18:54 moze sprobuj z taka pisownia tzadzyki moze jeszcze inaczej cadzyki np??? generalnie proste jak drut :) jogurt, starty na jarzynowej tarce ogorek, zgnieciony z sola czosnek, koperek, sok z cytryny, pieprz- zamiachac, podawac z miechem z grila Odpowiedz Link Zgłoś
sunsilk Re: TZAZIKI SZUKAM ! 01.06.03, 19:13 a wlasnie, skad bierzecie grecki jogurt? czu to jest do dostania w polsce? bo ze zwyklym jogurtem na turalnym to nie jest to, bo prawdziwe tzatziki sa z tlustym jogurtem. tak mi grecy caly czass tlumacza, ze tlusty jogurt trzeba, a u nas tylko 0% tluszczu :( Odpowiedz Link Zgłoś
mufka TZAZIKI BEZ MIETY????? 01.06.03, 20:37 Zawsze robie tzatziki dokladnie tak jak znajoma Greczynka (takie tez jadalam w Grecji) Ogorek starty i odsaczony na sicie! 2 zabki czosnku zmiazdzone litr jogurtu ( uzywam 0,5% poniewaz potrafie zjesc calosc w ciagu dnia;) oliwa z oliwek- zdecydowanie wiecej niz lyzka mieta- nigdy nie jadlam i nie spotkalam sie z tzazikami bez miety! Greczynka dawala suszona, ja sporobowalam swieza i suszona -sa jeszcze lepsze. Odcedzony ogorek, czosnek, jogurt, miete swieza -wymieszac. Solic i probowac, wiec nie podaje ilosci soli. Wlac do miski w ktorej beda podane, przysypac solidnie wierzch mieta suszona i polac oliwa tworzac esy-floresy, tak podawac na stol. Aniutek, skad u Ciebie koper w tzatzikach???? moze to jakies regionalne, "moje" regiony to glownie Ateny, ale nigdy sie z koprem w tzatzikach nie spotkalam, ani tam ani w zadnej greckiej knajpie ( z tych rozsianych po roznych krajach) Ciekawe, musze sporobowac jak to smakuje:) Pozdrawiam Cie Mru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mash Re: TZAZIKI BEZ MIETY????? IP: *.zim.pcz.czest.pl 02.06.03, 11:32 serek twarogowy kampina, ogorek zielony (tylko trzeba pamietac zeby usunac z niego pestki - ma zostac sam miasz) czosnek, sol, pieprz. zasada jest prosta, po pierwsze kroimy ogorek w drogne kostki, posypujemy sola i czekamy az wyplynie z niego wieksza czesc wody, potem mieszamy go z serkiem i drobno posiekanym czosnkiem i pieprzem. sos musi byc gesty !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: TZAZIKI BEZ MIETY????? 03.06.03, 01:21 cze Mufka :) ano w hameryce daja tzadzyki z koperkiem, moj grecki Papa-kucharz, dodawal koperek do wielu pysznych potraw ktore gotowal, poza nim jadlam po grecku na Santorini i wydaje mi sie, ze koperek byl.... ale glowy nie dam sobie uciac :) jestem wielkim fanem koperku, moim zdaniem swietnie pasuje do tzadzykow ( czy jak je tam zwal ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: TZAZIKI SZUKAM ! IP: 217.11.133.* 03.06.03, 10:24 Jest taki wynalazek - śmietana jogurtowa. Ma 9% tłuszczu i do caciki świetnie się nadaje. Mięta koniecznie!!!*) I koperek. *) Mój guru - Makłowicz stwierdził, że nie można kupić suszonej mięty i dlatego rozrywa woreczki z herbatką. Marudził, że w tych woreczkach zielsko starte jest na pył, a powinny być listki. Miętę kupić można w sklepach herbapolu w dość sporych porcjach. Kawałki roślin też duże, najlepiej rozcierać je w dłoniach przed dodaniem do potrawy, inaczej sypie się gałęzie. Odpowiedz Link Zgłoś
the_ladybird Re: TZAZIKI SZUKAM ! 03.06.03, 09:43 Ja też znam z koperkiem (i bardzo lubię - bardzo bardzo) - i nie dam sobie ręki uciąć, ale gotowe przyprawy w Polsce też chyba mają w sobie koperek. No i tutaj trzeba próbować różnych wynalazków, bo jogurty jakie są, każdy widzi... :( Serek Tosca, serek Campina, oliwa z oliwek... może to nie całkiem to, ale na pewno pomaga :) Odpowiedz Link Zgłoś
jorin TZAZIKI - z czym mozna podac? 04.06.03, 11:34 Prosze, doradzcie do czego pasuje tzaziki? Czegos wegetarianskiego... Krakersy? Pita z warzywami? Moze cos jeszcze? Pozdrowienia, J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: TZAZIKI - z czym mozna podac? IP: 217.11.133.* 04.06.03, 11:39 W zasadzie dodaje się ten sos do mięs - gyros, kebab, ale można dodać go np do warzyw gotowanych na parze, młodych ziemniaczków, dobrze komponuje się z jajkiem na twardo i pewnie z rybami też. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: TZAZIKI - z czym mozna podac? 06.06.03, 12:55 ZE wszystkim!!! :o)) chleb, ziemniaki, pita, warzywa - swieże i grillowane, ryż... A co do koperku - to na Krecie jadają z suszonym koperkiem - miejsami. Mięta obowiązkowo. Najlepsze z serka Tosca Figura. Można dodać trochę octu winnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atkae Re: TZAZIKI - z czym mozna podac? IP: *.krak.tke.pl 12.06.03, 19:41 hejho :) to moj ulubiony sosik :) i dodatek do wszystkiego :) robie go z serka Bielucha (niebieskiego) ogorki scieram na tarce, sole, odsaczam dodaje oliwe, pieprz i oregano - takie jadlam w Atenach - natomiast nie probowalam z mieta jak tylko uzbieram swiezej z pewnej ekologicznej laki - sprobuje :) pozdrowki - atkae Odpowiedz Link Zgłoś