Dodaj do ulubionych

Telewizyjne programy kulinarne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 22:25
Oglądacie? Lubicie? Jeżel tak to jakie? Ciekawa jestem opini czyje gotowanie
do was "przemawia" i zachęca do spróbowania, a czyje odrzuca.
Ja zdecydowanie robię się nmasakrcznie głodna po oglądnięciu Nigelli. Od razu
wtedy muszę coś szybko ugotować a potem jeszcze szybicej to zjeść :-).
Odrzuca mnie natomiast gotowanie Kręglickiej na Kuchnia TV z powodu jej...
głosu !!! Ma tak denerwujący i niemiły tembr głosu, że nie można się przez
niego skupić na tym co gotuje i cały czar pryska.
Obserwuj wątek
    • sabrossa Re: Telewizyjne programy kulinarne 31.05.07, 22:27
      rok temu zdania Forumowiczów były takie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=41173749&a=41173749
      • Gość: Aga Re: Telewizyjne programy kulinarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 22:30
        Znam ten wątek i wiem, że jest już niestety zarchiwizowany, dlatego załozyłam
        nowy. Ale dziękuję :)
    • Gość: anka Re: Telewizyjne programy kulinarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:24
      uwielbiam, ogladam nigelle, lubie makłowicza, nie cierpie pascala.
    • Gość: zadumana Re: Telewizyjne programy kulinarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.07, 09:38
      Głos Pani Kręglickiej jest rzeczywiście nieradiofoniczny. Ale program "para w
      kuchni" całkiem mi się podoba. Przede wszystkim od tej "pary" emanuje dobry
      nastrój i to jest bardzo miłe. Nie jest to ten idiotyczny hiperentuzjam w
      amerykańskim stylu tylko coś bardzo wyważonego miłego dla polskiej kultury
      zachowywania się:)
      W świetle zalet programu i zalet "pary" proponowałabym Pani Kręglickiej pracę
      nad głosem pod okiem fachowca. Mała korekta powinna się udac i wszyscy będą
      zadowoleni:)))
      • Gość: mat3u52 Re: Telewizyjne programy kulinarne IP: 212.127.94.* 01.06.07, 22:39
        Nigelę pokochałem na wakacjach w anglii. Ze znajomą oglądaliśmy tamtejszy kanał
        kulinarny i czekaliśmy, aż nigela ugotuje coś bez oleju, masła, śmietany albo
        jajek - w końcu doczekaliśmy sie szynki gotowanej w coca-coli. Przebojem były
        też bounty w cieście (cukier do kwadratu) :D

Z polskich programów zdecydowanie maklowicz, który jeżeli dodaje do potrawy
        alkohol, to zawsze musi sobie gulnąć :) Podoba mi się też program SmaczneGO.
        Prowadząca pałętająca się po kuchni i przeszkadzająca kucharzom jak tylko można
        jest przezabawna
        • winoczerwone Re: Telewizyjne programy kulinarne 01.06.07, 22:45
          a dlaczego Nigella Lawson miałaby gotować bez oleju, masła, śmietany i jajek?
          Albo bez cukru? Sądząc z programów Nigelli i lektury jej książek byłoby to
          sprzeczne z jej filozofią życiowa. Za co ją lubię, nota bene.
      • queenbee Zadumana, 01.06.07, 23:00
        Podpisuję się pod każdym Twoim słowem w kwestii rodzeństwa Kręglickich i ich
        programu. Na początku głos Pani Kręglickiej mi przeszkadzał, ale po obejrzeniu
        paru odcinków wywarła na mnie wrażenie atmosfera - i kultura w najlepszym tego
        słowa znaczeniu - która panuje w "Parze w kuchni" (nie wspominając o ich
        profesjonaliźmie).
        Przy okazji dodam, że również Twoja kultura osobista i wyważone, inteligentne
        wypowiedzi na tym forum robią na mnie od dłuższego czasu spore wrażenie.
        Serdecznie pozdrawiam.
        • Gość: zadumana Re: Zadumana, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.07, 09:27
          Miło mi:)
      • linn_linn Re: Telewizyjne programy kulinarne 02.06.07, 10:57
        Na pewno sie uda. Znam takie przyklady z tv wloskiej. Glos drazniacy staje sie
        do przyjecia.
    • Gość: kiki a ja tez za Maklowiczem jestem IP: *.aster.pl 03.06.07, 11:13
      Cenię go za ogromną wiedzę i pasję z jaką opowiada i gotuje oraz naturalność, a
      z wychuchanego Pascala (jakże nędznej kopii Jamiego), który od paru lat "masuje
      swoja cythyne"; ciągle poucza biednych Polakow, ze szypułki wyjmuje się po
      myciu; promuje produkty knorra; a zamiast śmietany używa nędznych zamienników
      ramy - mogę się tylko śmiać. porażka.

> Całe szczęście niedługo takie "coś" jak Makłowicz przestanie Ci mieszać w rozum
      > ku.

ROTFL, czyżby? :)))
      • figgin1 Re: a ja tez za Maklowiczem jestem 14.06.07, 10:03
        Gość portalu: z wychuchanego Pascala (jakże nędznej kopii Jamiego), który od
        paru lat "masuje
        > swoja cythyne"; ciągle poucza biednych Polakow, ze szypułki wyjmuje się po
        > myciu; promuje produkty knorra; a zamiast śmietany używa nędznych zamienników
        > ramy - mogę się tylko śmiać. porażka.
        >

Ta, w takim programie kolo używa KOSTEK ROSOŁOWYCH
    • Gość: nortalf Re: Telewizyjne programy kulinarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.07, 16:07
      Maklowicz pseudo-kucharzem, bo nie ma wyksztalcenia gastronomicznego? A to niby
      jakis wyznacznik? Jesli ktos jest zdolny i ma wyobraznie, to bedzie swietnym
      kucharzem i bez papierka, ale debile zapewne nigdy tego nie zrozumieja. Wg mnie
      Maklowicz radzi sobie w kuchni lepiej od Pascala i jest bardziej swobodny. Do
      tego faktycznie potrafi pieknie opowiadac o potrawach i ich historii (a to jak
      najbardziej hobby i powolanie). No i faktycznie nie musi uzywac w programie
      kostek Knorra ;))) Osobiscie mam wrazenie, ze taki Pascal nie wybilby sie w
      Polsce, gdyby nie to, ze mowi lamana polszczyzna z francuskim akcentem.

hens napisał:

> Rozumiem że lubisz Makłowicza, a nie tolerujesz Pascala,-to znaczy uwielbiasz
      > miernotę i fajansiarskie programy pseudo-kucharzy,garkotłuków, bo kucharz z
      > zawodu, hobby i powołania jest przez Ciebie nieprzyswajalny.
      > Są różne zboczenia.
      > Całe szczęście niedługo takie "coś" jak Makłowicz przestanie Ci mieszać w
      rozum
      > ku.
      >
      > Nareszcie nie będzie u nas fachowców po szkole garażowej oraz takich "że on
      > słyszał że ktoś widział"......pooglądaj sobie w nocy program USTERKA
    • liliac Re: Telewizyjne programy kulinarne 04.06.07, 11:56
      Ale czemu tak napastliwie? Pytani byliśmy co lubimy- nie proszono o promowanie
      jedynych słusznych programów kulinarnych. Ja też lubię Makłowicza, nie widzę
      powodu by mnie obrażać z tego względu.
    • bene_gesserit Rick Stein na BBC Prime 11.06.07, 23:55
      Jest przecudowny. Pelen pasji i szacunku dla ludzi, ktorzy maja pasje i
      szacunek do jedzenia.

Te jego wizyty, ci ludzie, ktorych wynajduje w jakis zakąteczkach GB, rybacy,
      swirnieta lady hodujaca 'szczesliwe kury', ekscentryczny Walijczyk, ktory
      piecze 'jak nikt inny' soda bread, Hindus w zapomnianym przez Boga pubie,
      ktorego szpinakowe curry jest rewolucyjnie dobre, rolnik, ktory o szparagach
      moze rozmawiac caly dzien, malzenstwo, w ktorego sadzie rosna sredniowieczne
      odmiany drzew owocowych, comiesieczne konkursy na pudding w jakiejs knajpie na
      koncu swiata (zachwycone jury musi sprobowac kazdego z 11 rodzajow). Wyrazy
      podziwu Steina nad plackiem z twarogiem, sarkanie na makdonaldyzacje i ubozenie
      tradycji kulinarnej. I proste, szlachetne receptury, ktore pokazuje w przerwach
      miedzy jedna a druga nostalgiczna 'to se nevrati' wedrowka. Zawsze pelen
      respektu dla tradycji, odmiennosci, dla smakow etnicznych. Bez udziwniania, z
      naciskiem na jakosc (a nie wydumanie) skladnikow.

Tu czesc jego receptur, nie tylko z 'Food heroes':
      tnij.org/2p3
      • Gość: ania Re: Rick Stein na BBC Prime IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 12:57
        zgadzam sie bardzo dobry program,
        • Gość: orchid11 Re: Rick Stein na BBC Prime IP: 213.17.223.* 12.06.07, 21:56
          makłowicza i jego PIĘĆDZIESIĘCIU plam nie trawię. nie wiem dlaczego. ot, po prostu mi nie wchodzi! jakiś dziwny sposób...
          Nigellę kocham-za jej humor, oryginalność, za to coś!
          Pascala bardzo lubię ale zmieniam przepisy w których występują chemiczne kosteczki-to nawet jak czosnek nie smakuje... [no musi używać tych kostek-za to mu płacą!]
          Marta Gessler-średnio...
          SMACZNEGO z Bończyk- total żeNUa!
          A-I Bożenka 'Dekiel'-no nie zdzierżę! Całe szczęście że wywalili tego kolesia z lodówki-doprowadzał mnie do szału!
          Kurt Sheler [nie wiem jak sie pisze-nie czepiać się!]-też dziwny-nic nie rozumiem co mówi :D
          • Gość: dorotka Re: Rick Stein na BBC Prime IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.06.07, 06:09
            Lubie programy Emeril Lagasse.Nie wiem czy jest w Polsce znany.Glownie kuchnia
            cajun ale i inne bardzo fajne rzeczy robi.Ma swoje restauracje i sprzedaje
            gotowe rzeczy (jego gotowe sosy do makaronu Vodka Sauce albo Sicilian Gravy sa
            przepyszne).
          • Gość: agnieszka Re: Rick Stein na BBC Prime IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 06:47
            > makłowicza i jego PIĘĆDZIESIĘCIU plam nie trawię. nie wiem dlaczego. ot, po
            pro
            > stu mi nie wchodzi! jakiś dziwny sposób...

jakie pięćdziesiąt plam, ale ooo cooo chooodzi?!

> Pascala bardzo lubię ale zmieniam przepisy w których występują chemiczne
            kostec
            > zki-to nawet jak czosnek nie smakuje... [no musi używać tych kostek-za to mu

> acą!]

otoz to - za to mu placa... musi? no tak... ciekawe czy dalej mialby swoj
            wspanialy program, gdyby nie uzywal w kuchni ich syfu... dla szanujacergo sie
            kucharza to wstyd.

• figgin1 Re: Telewizyjne programy kulinarne 14.06.07, 09:56
      Od lat, nieodmiennie ślina mi cieknie po Maklowiczu. Natomiast odrzuciła mnie
      Dykiel, jest w niej cos takiego, i w tym gościu z monitora, że nie ruszyłabym
      tego żarcia.
    • bagatella giannecarlo 14.06.07, 10:13
      a mnie jeszcze bardziej od pascala, ktorego jako zywo nie trawie, wnerwia ten
      wloch od siedmiu bolesci, giannecarlo czy jak mu tam. koles ostatnio
      powiedzial, ze polacy maja farta ze przyjechal do polski bo od siedmiu lat uczy
      polakow jak nalezy co i jak jesc! no tak, chlop ma racje, wodki i medal mu dac
      za tak chwalebne czyny, samochwala
      • Gość: yatsec Re: giannecarlo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 17:52
        Ja go trawie ale gdy prowadził program z Kurtem Schelerem to sie ze śmiechu
        popłakałem. Nie dość ze mowili niezrozumiale to sami siebie nie rozumieli i ja
        również nic nie zrozumiałem. Ale ubaw miałem przedni :)
        • jacekm22 Re: giannecarlo 21.06.07, 18:34
          Dla samego Kurta i tego co chce powiedziec warto obejrzec program Pani Dykiel !!
    • an20 Re: Telewizyjne programy kulinarne 21.06.07, 12:47
      Lubie programy Maklowicza, bo fajnie opowiada i gotuje z fantazja. Jak dla mnie
      nie musi byc wielkim kucharzem po studiach kulinarnych, wazne ze gotuje potrawy
      , ktore mnie interesuja i inspiruja :) odpoczywam przy jego programach.
      Pascala ogladam czasem, bo jego sposob bycia mnie denerwuje; programy Nigelli
      nie ogladam; Program Okrasy zupelnie mnie nei interesuje, poniewaz denerwuje
      mnie jego tembr glosu. Lubie natomiast program Kawiarenka..
      Lubie ogladac tez programy niemieckie i francuskie.
    • linn_linn Re: Telewizyjne programy kulinarne 10.07.07, 18:12
      Ja wypatrzylam ostatnio ten:
      www.vox.de/perfekte_dinner_62.php
      / ma tez wersje promninencka :)) /.
      Slabo znam niemiecki, wiec tylko podgladam.
    • Gość: am-am Re: Telewizyjne programy kulinarne IP: 195.150.65.* 10.07.07, 21:45
      lubie makłowicza, ale nie za przepisy, lecz za przybliżanie różnych
      jedzeniowych kultur. za to samo lubię ricka steina - jego program jakos zniknął
      ostatnio z tv kuchni.
      pascala lubiłam na samym poczatku - teraz mnie irytuje. zajmuje się nie
      gotowaniem, lecz promocją knorra. o ile jeszcze rozumiem uzycie kostki
      bulionowej (zasadnicza oszczędnośc czasu), to chemiczne zamienniki śmietany sa
      dla mnie nie do przyjęcia. podobnie jak kostki przyprawowe zamiast normalnych
      ziół!
      nie przepadam za nigellą, jest dla mnie zbyt pretensjonalna, a jej miny
      wyglądaja na nieszczere.
      lubię "parę w kuchni", choć rzeczywiście przeszkadza mi kreglicka - jest jakas
      taka "niewizyjna". może gdyby sam kreglicki to prowadził, byłoby lepiej? lubie
      oglądac jamiego olivera i ainsleya, choc jego przepisy mnie nie przekonują.
      spodobał mi się tez program delli smith o podstawach gotowania. ona sama
      średnio sympatyczna, ale przepisy proste, jasne i wyglądały na wykonalne:)
      pewnie się zastanwiacie skąd mam czas na oglądanie? gdy juz położe dziecko
      spać, po 22, jestem tak wykończona, że mam siłę tylko na tepę wpatrywanie sie w
      nieskomplikowane programy:)
    • mroofka2 Re: Telewizyjne programy kulinarne 10.07.07, 22:01
      nie lubię więc nie
      oglądam;))
    • Gość: Maj Re: Telewizyjne programy kulinarne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:53
      Lubie Nigelle, nie trawię Marthy Steward. Martha jest tak sztywna i powoooolna,
      że nie daję rady tego oglądać dłużej niż 2 minuty. A Nigella ma pasję i i
      uwielbiam patrzeć jak oblizuje paluchy:)
    • Gość: Castorp Re: Telewizyjne programy kulinarne IP: 192.193.245.* 12.07.07, 15:20
      Generalnie lubię Makłowicza - gotowanie może nie, ale sposób prowadzenia
      programu, dowcip, opowieści o regionie i kulturze, choć piętnasta powtórka jego
      programów już nuży.
      Cenie Okrasę za jego kunszt gotowania i profesjonalizm. To polskie haute
      cuisine, z kultem kasz, buraków, grzybów i rodzimych ryb (oczywiście w
      połączeniu z obcymi składnikami). Choć przepisy faktycznie trudniejsze do
      wykonania niż widać w programie.... a jemu przychodzi to z taką łatwością.
      Nigella OK.
      Programy z Kuchni TV: Przede wszystkim Jamie Olivier i generalnie brytyjskie
      programy (Delia, Sophie, Rick...), które są bardzo profesjonalne.
      Nie cierpię Pascala za język, substytuty i ciągłe pouczanie.

A tak przy okazji... Kto pamięta p. Pospieszyńską - pierwszą i jedyną
      telewizyjną kucharkę w PRL???
      • Gość: wiecznie głodna Re: Telewizyjne programy kulinarne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.07, 17:33
        Cenie sobie Makłowicza, bo jest dla mnie tym, czym powinien byc prawdziwy
        milosnik kuchni: po trosze historykiem kulinariow i regionu z ktorego dana
        potrawa pochodzi, po trosze szperaczem (widac ze facet czytuje stare ksiazki
        kucharskie. Czesto serwuje publicznosci rady i tajniki, ktore wyczytac mozna
        tylko w przedwojennych ksiazkach). I, co najwazniejsze dla mnie, nie
        jest 'spaczony' szkola kulinarna. Ja osobiscie nie lubie zawodowych kucharzy,
        mam wrazenie ze nie moga 100% puscic wodzow fantazji, a raczej gotuja wg.
        pewnych wyuczonych zasad.
        No i cudowna Nigella - za to ze stosuje zamienniki, jest uroczo niechlujna i
        wcina jedzenie po nocy i w łozku (wyobrazacie sobie Marthe Stewart wyjadajaca
        paluchami krewetki z lodówki?)...
        • bene_gesserit Re: Telewizyjne programy kulinarne 12.07.07, 20:48
          Dobra dobra - przeciez Nigella wyzera z lodowki w wyprasowanej pizamie, pelnym
          makijazu i ulozonymi wlosami, pic na wode. Wlasnie za takie niby spontaniczne
          scenki i pomysly znielubilam program. Teatr w teatrze, phi.
    • Gość: ania_m Re: Telewizyjne programy kulinarne-Nigella IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.07, 11:57
      widzialam tylko pare odcinkow jej programow w sieci, bo w niemczech kompletnie
      nie ma na nia szalu i nikt pani nie zna i przyznaje racje. momentami
      nieapetyczne strasznie, no i ta piekielnie sztuczna "spontanicznosc" jest
      dobijajaca.
      poza tym przepisy, a tych znalazlam w sieci cala mase ogolnie bez szalu. no,
      odkrywcze nie sa. ok, 2- 3 przepisy na ciasta czekoladowe sa naprawde fajne,
      przepis na szynke w coli co najmniej ciekawy, ale zeby piac z zachwytu?
      beze mnie
    • winoczerwone Re: Telewizyjne programy kulinarne-Nigella 23.07.07, 12:31
      a ja lubię i Nigellę, i Makłowicza, i wiele innych programów kulinarnych (poza
      smaczneGO, p. Olga Bończyk to nieporozumienie tam)
      moda na N. Lawson sie w Polsce przyjęła chyba nie dlatego, że jej przepisy są
      wyjątkowe (choc niektóre są) i unikatowe, lecz dlatego, że są proste i każdy
      może zacząć gotować; podobnie zresztą Jamie Olivier - bardzo pozytywne rzeczy
      wokół tych osob sie dzieją (promowanie zdrowego odzywiania w szkołach np) i
      uczą ludzi, że gotowanie w domu to dobra rzecz. Ktoś, kto sie przekona do
      gotowania, z upływem czasu sięgnie po bardziej skomplikowane przepisy z kuchni
      narodowej, bo uwierzy, że samemu mozna cos smacznego zrobić
      Jednym slowem: dla mnie same plusy
      i mnie osobiście teatralnośc Nigelli nie denerwuje, to tylko pani z telewizora
      a konwencja jej programu jest miła i sympatyczna
    • info-tw Re: Telewizyjne programy kulinarne 23.07.07, 23:35
      Ja lubie Das perfekte Dinner na VOX
      • fettinia Re: Telewizyjne programy kulinarne 24.07.07, 10:20
        ja tez:)Najlepsze sa komentarze spikera hehe:)
        I jeszcze Wissens Hunger:)
    • poughkeepsie też jestem fanką Lorocha, 24.07.07, 10:08
      nie wiedziałam, że gdzieś można zobaczyć jak gotuje, może linkę jakąś? :D
    • Gość: suziliu Re: Telewizyjne programy kulinarne IP: *.devs.futuro.pl 24.07.07, 16:41
      Ja bardzo lubię Jamiego O., Nigellę, lubię Parę w Kuchni i Ricka Steina.
      Z kolei niezbyt przepadam za tymi dwoma chyba australijczykami z Kuchnia tv.,
      Makłowiczem, Pascalem.
    • nie-zalogowana Re: też jestem fanką Lorocha, 02.08.07, 15:57
      przyłączam się do grona fanów Lorocha - jego zmanierowanie, kapitalne poczucie
      humoru, ironizowanie, to jest coś co bardzo lubię! wg mnie marnuje się w
      10am.tv, zasługuje na więcej - powinien mieć swój kącik kulinarno-humorystyczny
      w jakiejś większej stacji!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka