Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 12:15 Jak zrobić na bieżący użytek tak jak małosolne? Marzy mi się suróweczka z takiej wpół ukiszonej.....proszę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
em_es Re: młoda kiszona kapusta 13.06.07, 12:19 a młoda kapusta w ogóle nadaje się do kiszenia? bo ja mam jakoś zakodowane, że kapustę kisi się jesienią, taką późną - ale może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: młoda kiszona kapusta IP: 81.210.69.* 13.06.07, 12:31 Obłędnie dobra jest młoda kapusta trzydniówka.Robota??Żadna: Zesszłoroczny ziemniak wkładam na dno 5 litrowego słoja( boncloka),dodaję dwa ,trzy ząbki czosku.Szatkuję młodą kapustę 1-2 i upycham CIASNO w słoju przesypując warstwowo kminkiem-ilość zależy od upodobań . Podlewać ciepłą ,przegotowaną wodą z solą-prop.jak do ogórków małosolnych. Przykrywać sciereczką , obciążam ,a po dwóch -trzech dniach: >>>>>>>:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: młoda kiszona kapusta 13.06.07, 12:52 Bez podlewania wodą i bez ziemniaka. Sama puści sok a ziemniak to po co? Wystarczy poszatkowaną kapustę wymieszać ze startą marchwią i kminkiem (tu się zgodzę chociaż można bez niego swobodnie się obyć. Jeszcze wymieszać z solą i upchać w naczyniu do kiszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia ziemniak IP: 81.210.69.* 13.06.07, 14:44 Ziemniak po to aby podnieść tzw.punkt skrobiowy co jest warunkiem uazyskania dobrej jakości kiszonek i zuniknąć raozwoju mikroflory gnilnej , szczególnie bakterii wytwarzających śluz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: młoda kiszona kapusta IP: 81.210.69.* 13.06.07, 14:50 Zgadzam się bez wody może być , soku i tak mnóstwo ,ale w ten sposób oasobie niewprawnej "dozować" sól. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: młoda kiszona kapusta 13.06.07, 12:34 Tak, można kisić taką młodą. Jakoś mi nigdy nie zasmakowała - chyba w wyniku znudzenia zimowymi kiszonkami. Można z niej zrobić zwyczajną surówkę ze startą marchewką, posiekaną dymką i natką pietruszki. Ale sama wolę młodą duszoną kapustę z furą koperku :) Odpowiedz Link Zgłoś
em_es to w moich stronach chyba nieznana taka kiszona 13.06.07, 14:29 młoda kapusta, dlatego zakładałam, że się nie robi takowej - kolejny dowód na to, że człowiek uczy się całe żucie :D ) jak spotkam gdzieś to spróbuję, ale obawiam się, że nie zmieni mi ona poglądu na to, że jedyne słuszne zastosowanie młodej kapusty to uduszenie jej z przemysłową ilością koperku i spożycie z młodymi ziemniakami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: to w moich stronach chyba nieznana taka kiszo 13.06.07, 16:12 Zgadzam się z Twoim poglądem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: młoda kiszona kapusta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 12:34 oczywiście, u nas w warzywniakach się taka pojawia ale nie mam przekonania jak ją ukiszono.Przecież inaczej kwasisz ogórki w słojach na zimę a teraz do zjedzenia na już.Tak samo z kapustą tylko że ja nie wiem jak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: młoda kiszona kapusta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 13:06 tego mi było trzeba! Dzięki wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś