Dodaj do ulubionych

młoda kiszona kapusta

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 12:15
Jak zrobić na bieżący użytek tak jak małosolne? Marzy mi się suróweczka z
takiej wpół ukiszonej.....proszę!
Obserwuj wątek
    • em_es Re: młoda kiszona kapusta 13.06.07, 12:19
      a młoda kapusta w ogóle nadaje się do kiszenia? bo ja mam jakoś zakodowane, że
      kapustę kisi się jesienią, taką późną - ale może się mylę?
      • Gość: asia Re: młoda kiszona kapusta IP: 81.210.69.* 13.06.07, 12:31
        Obłędnie dobra jest młoda kapusta trzydniówka.Robota??Żadna:
        Zesszłoroczny ziemniak wkładam na dno 5 litrowego słoja( boncloka),dodaję
        dwa ,trzy ząbki czosku.Szatkuję młodą kapustę 1-2 i upycham CIASNO w słoju
        przesypując warstwowo kminkiem-ilość zależy od upodobań .
        Podlewać ciepłą ,przegotowaną wodą z solą-prop.jak do ogórków małosolnych.
        Przykrywać sciereczką , obciążam ,a po dwóch -trzech dniach: >>>>>>>:)))
        • ba_nita Re: młoda kiszona kapusta 13.06.07, 12:52
          Bez podlewania wodą i bez ziemniaka. Sama puści sok a ziemniak to po co?
          Wystarczy poszatkowaną kapustę wymieszać ze startą marchwią i kminkiem (tu się
          zgodzę chociaż można bez niego swobodnie się obyć. Jeszcze wymieszać z solą i
          upchać w naczyniu do kiszenia.
          • Gość: asia ziemniak IP: 81.210.69.* 13.06.07, 14:44
            Ziemniak po to aby podnieść tzw.punkt skrobiowy co jest warunkiem uazyskania
            dobrej jakości kiszonek i zuniknąć raozwoju mikroflory gnilnej , szczególnie
            bakterii wytwarzających śluz.
          • Gość: asia Re: młoda kiszona kapusta IP: 81.210.69.* 13.06.07, 14:50
            Zgadzam się bez wody może być , soku i tak mnóstwo ,ale w ten sposób oasobie
            niewprawnej "dozować" sól.
      • hania55 Re: młoda kiszona kapusta 13.06.07, 12:34
        Tak, można kisić taką młodą. Jakoś mi nigdy nie zasmakowała - chyba w wyniku
        znudzenia zimowymi kiszonkami.

Można z niej zrobić zwyczajną surówkę ze startą marchewką, posiekaną dymką i
        natką pietruszki. Ale sama wolę młodą duszoną kapustę z furą koperku :)
        • em_es to w moich stronach chyba nieznana taka kiszona 13.06.07, 14:29
          młoda kapusta, dlatego zakładałam, że się nie robi takowej - kolejny dowód na
          to, że człowiek uczy się całe żucie :D
          )
          jak spotkam gdzieś to spróbuję, ale obawiam się, że nie zmieni mi ona poglądu na
          to, że jedyne słuszne zastosowanie młodej kapusty to uduszenie jej z przemysłową
          ilością koperku i spożycie z młodymi ziemniakami ;)
          • hania55 Re: to w moich stronach chyba nieznana taka kiszo 13.06.07, 16:12
            Zgadzam się z Twoim poglądem :)
      • Gość: evro44 Re: młoda kiszona kapusta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 12:34
        oczywiście, u nas w warzywniakach się taka pojawia ale nie mam przekonania jak
        ją ukiszono.Przecież inaczej kwasisz ogórki w słojach na zimę a teraz do
        zjedzenia na już.Tak samo z kapustą tylko że ja nie wiem jak?
    • Gość: evro44 Re: młoda kiszona kapusta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 13:06
      tego mi było trzeba! Dzięki wszystkim!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka