Gość: wiecznie głodna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.07, 13:20 Czyli co uwielbiace skrycie/nieskrycie? Ja lubie ugotowac duzy gar zupy ziemniaczanej, obficie zabielanej smietana i pochlonąc to wszystko samemu! A jak u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropa75 Re: Kulinarne słabosci 18.06.07, 14:19 A ja jestem łasuchem na wszelkie fasty i inne, bardzo tuczące rzeczy. :) Kocham dobrą pizzę, pierogi moje lub mojej mamy, ruskie albo z kapustą, mięsem i grzybami. Ubóstwiam uszy z barszczem, grecką kuchnię z tymi wszystkimi gyrosami, tzatzikami, suflakami itp. Lubię nawet BigMaca w McDonald's. Samo zdrowie. :D Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: Kulinarne słabosci 18.06.07, 14:21 Lubię ugotować sobie kaszy perłowej na sypko, polać dużą ilością świeżo stopionych skwarek i wrąbać wszystko popijając maślanką. A z rzeczy bardziej wyrafinowanych - nasmażyć sobie krewetek black tiger na maśle z czosnkiem. Obie te potrawy nie są tolerowane przez mojego męża, więc przyrządzam je głównie, kiedy go nie ma i delektuję się w samotności :) Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Kulinarne słabosci 18.06.07, 14:27 1. cebula z jajecznicą (bo w proporcji: 2 cebule na 1 jajko nie jest to jajecznica z cebulą) 2. śledzie 3. zupa jarzynowa (każda) z wkrojoną parówką 4. kasza perłowa (ugotowana) i przesmażona z cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Kulinarne słabosci IP: *.kolonianet.pl 18.06.07, 14:30 No i trzeba się pokatować, bo uwielbiam, ale nie mogę jeść: jajka sadzone na boczku, a jeszcze lepiej jajecznicę z dobrym, wędzonym podgardlem i też najlepiej w proporcji jak ta z cebulą. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoiwo65 Re: Kulinarne słabosci 18.06.07, 14:28 ROSÓŁ - gotowany na: kawałku wołowiny, indyka i skrzydełkach z kurczaka z pysznym drobnym makaronem nitki pt.: "Makaron śląskiej babci" (do kupienia w "Auchan"), posypany dużą ilością kopeku. Mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: Kulinarne słabosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.07, 14:37 tatar, sledż,łosoś,micha pomidorów z cebulą, ogórki małosolne w ilościach hurtowych i długo by jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
panilu Re: Kulinarne słabosci 18.06.07, 15:36 sałatka grecka taka" daliby "jak mawia moja wnuczka tj sałata +fetina+pomidor+oliwa z oliwek zielona oryginalna grecka + przyprawa do sałatki greckiej codzienne śniadanie pychaaaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Kulinarne słabosci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.07, 15:36 Pierwsze, co przychodzi mi na myśl, to dopiero co wyjęty z pieca, parujący, pulchny bochenek chleba, z którego odrywam piętkę [ba, bardzo nieskromną, wielgachną piętę, pięchę właściwie :-] i nabieram tym kawałkiem masło prosto z maselniczki. Solę odrobinkę... I już! Pyszności! Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa truskaaawki 18.06.07, 19:24 w kazdych ilosciach, pod kazdą postacią, najlepiej prosto z koszyka/miski/pudełka. kupuje sobie kilogram po drodze z pracy i zjadam zanim reszta domowników sie pojawi, zeby nei trzeba było sie dzielic ;-) tem mam tak samo ze swiezo upeczonym chlebem - smieje sie, ze musze sprawdzic, czy w tym chlebie jest wystarczająco dużo chleba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Kulinarne słabosci IP: *.rcb.vectranet.pl 18.06.07, 20:35 a mi się zdarza ugotować sobie sporą porcję spaghetti i zjeść je tylko z masłem. Takie zboczenie po czasach studenckich :) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Kulinarne słabosci 18.06.07, 20:41 to zdecydowanie powinien byc moj nick;> tez jestem wiecznie glodna:)) a ostatnio sie sprawdzam,ile moge na raz;) otoz spaghetti z oliwa parmezanem kolendra i chilli potrafie zjesc wielka miche, czyli cale opakowanie makaronu;> curry tez moge jesc bez ograniczen:) Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Kulinarne słabosci 19.06.07, 11:27 Ugotowany makaron - sam, czasem troche masłado niego - na wiadra. oraz ostatnio (zupelnie nie wiem co sie ze mna dzieje) bajaderki w formie kulek (te kwadratowe zupelnie nie)... znowu mi sie zachcialo :-( Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Mięso z rosołu 19.06.07, 11:50 Kiedy ktoś w domu zrobi rosół wyżeram namiętnie mięcho. Tak, wygotowane, nieprzyprawione mięcho. I pora, też z rosołu. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Mięso z rosołu 19.06.07, 12:16 O tak, mięso z rosołu i warzywka, najlepsza cebula i por - rozdzielam go na takie długie pasemka i "wchlipuję" do ust zupełnie nie "coome il faut" :) A z mięska - namiętnie wydłubuję te "wątróbki" (nerki?) umiejscowione przy kurzym kręgosłupie. Reszta też jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: Kulinarne słabosci 19.06.07, 19:02 zupa ogorkowa po polsku:) m.s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qklik Re: Kulinarne słabosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 21:08 Kiszka kartoflana,kartoflak, mięso z rosołu z warzywami z rosołu (dodajecie kapusty do gotowania rosołu?), chleb z masłem a do niego wszystkie "chwasty" tzn: kperek, nać pietruszki, nać selera (nie seler naciowy), szczypiorek, słata maczane w sosie vinegret mojej produkcjii, golonka, pieczeń husarska z kluskami śląskimi i buraczkami itd. itp. wszystkiego nie wyliczę :):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mannia Re: Kulinarne słabosci IP: *.aster.pl 19.06.07, 22:19 Makaron ugotowany razem z fasolką szparagową i wymieszany z pesto.........Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Kulinarne słabosci 20.06.07, 19:03 Będzie tego duzo a i tak pewnie nie wymienie wszystkiego co uwielbiam: -młode ziemniaki z koperkiem i kefirem -młoda kapusta gotowana z koperkiem i śmietaną -sałatka caprese Jem tylko w sezonie, ale za to często, co drugi dzień:)Dosłownie. Zimą lubię, uwielbiam -żurek -rosół -tadzin -kanapkę z pieczoną karkówką i ajvarem -kanapke z pszennej bułki z serem wędzonym typu "mozzarella" Grodziska Mazowieckiego z suszonym pomidorem(wiem, że nie ma nic wspólnego z mozzarellą, ale jak dla mnie jest pyszny- białej niby "mozzarelli" Grodziska nie lubię ) Cały rok lubię podskubywać różne sery pleśniowe, pecorino, makarony z różnymi sosami(w zależnosci od pory roku), risotto z kalafiorem... No i w podróżach na południe małże po marynarsku. Takie najzwyklejsze- w rosołku z pietruszka i czosnkiem i kawałeczkiem bagietki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Kulinarne słabosci IP: *.CNet.Gawex.PL 20.06.07, 21:34 Ach, chleb ze smalcykiem domowej roboty - kazda ilość. I żur - prawdziwy śląski, taki od baby. Jednostka - sagan! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: Kulinarne słabosci IP: 81.210.69.* 21.06.07, 10:08 Żur śląski!!!! koniecznie zkartoflami na "boku"talerza wygniecionymi ze skwarkami , krupnik na ozorkach gęsty z duuuużą ilością natki , świeże ciepłe białe bułki grubo z masłem i solą , pomidory ze szczyiorkiem i maggi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angela Re: Kulinarne słabosci IP: *.chello.pl 20.06.07, 21:33 uwielbiam gotować ! i to chyba wystarczy jestem zadowolona, gdy mogę ugotować coś smacznego moim domownikom ja sama najbardziej chyba marzę o maśle, którego używam bardzo mało, gdyż moi domownicy go nie lubią, a ja nie powinnam pajda świeżego chleba z masłem, mniaaaam Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re: Kulinarne słabosci 22.06.07, 08:44 Czeresnie zawsze,wszedzie,kazda ilosc,kazda cena.Kublami moglabym.Najlepsze zolte.Takze ogorkowa i chalwa(ale juz nie jak czeresnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hela Re: Kulinarne słabosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.07, 13:46 Czasem mam straszną ochotę na metkę tatarską. Kupuję i zjadam w samotności. A czasem na śledzie marynowane, śledzie w oleju lub łososia wędzonego. I te potrawy również jem w samotności, bo mój mąż śledzi nie lubi, a łosoś dla niego jest dziwaczny. Bardzo lubię też zupę szczawiową i żurek i mizerię (ale najzwyklejszą ze smietną lub jogurem, bez żadego cukru i octu). Lubię też chleb posmarowany koncentratem pomidorowym lub chleb z masłem i czosnkiem. Nie lubię pączków, ciast, galaretek, zup na słodko.A dziś po pracy zrobię sobie wielka michę mizerii. A może metkę tatarską, ale teraz trochę za ciepło by to kupować. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sjena1 Re: Kulinarne słabosci 22.06.07, 14:00 moją słabością jest kawaaaaaaaaaaaa i każde alkoholowe kawowo czekoladowe ciasto a la capuccino poza tym pszenne pieczywo dobrze wypieczone z grubą skórką, a nawet twarde lakierowane obwarzanki, poza pierwszą pozycją nie pozwalam sobie na resztę ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: Kulinarne słabosci IP: 150.254.115.* 22.06.07, 15:45 Mogłabym jeść tylko jogurt naturalny bez cukru Danone i pić kawe z cykorią Ricore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Kulinarne słabosci IP: *.aster.pl 23.06.07, 09:26 -brukselka z bułką tartą -fasolka szparagowa z bułką tartą -kawa z lodami Odpowiedz Link Zgłoś
brudna_harriet Re: Kulinarne słabosci 23.06.07, 18:46 sery pleśniowe kawa, dużo kawy i wszystkie owoce poza bananami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulinka Re: Kulinarne słabosci IP: 195.205.202.* 23.06.07, 22:58 Smalec domowej roboty, i LECZO, leczko to kocham nad zycie mogla bym non stop jesc tylko to :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda Re: Kulinarne słabosci IP: 85.112.196.* 23.06.07, 23:46 Gorzka czekolada, mniam... taka 90% masy kakaowej firmy "Wawel". Kupuję sobie i zjadam w tajemnicy bo mi wstyd, że jestem w stanie pożreć tabliczkę czekolady jak kanapkę. Uwielbiam kanapkę z białego chleba z grubym plastrem mortadeli i kiszonym ogórkiem albo ciemny chleb z wędzonym łososiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sotie Re: Kulinarne słabosci IP: *.ztpnet.pl 24.06.07, 21:29 uwielbiam wiele rzeczy, ale bez ograniczeń mogę wciągać: - salatkę z pomidorów z cebulką, śmietaną i solą - spaghetti (boloneze, carbonara i szpinakowe) - czipsy zielona cebulka z dipem czosnkowym. i wgóle czosnek we wszystkim w ilościach hurtowych - świeży i wypieczony chleb z maslem - slodkie winogrona - piwo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solange Re: Kulinarne słabosci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 14:07 To zależy od sezonu: - fasolka szparagowa,brokuły, kalafior - świeży ananas (ale słodki i soczysty jest u nas niestety rzadko dostępny) - kawa i zielona herbata (zawsze) - pieczony drób - dobre porto (oj lubię i to za bardzo) Zawsze, ale to zawsze mogę jeść jajka, rano, w południe i wieczorem: smażone, na miękko, na twardo, jajecznica, w przeróżnych kombinacjach i z dodatkami typu: ser, bekon, cebula, pieczarki. Odpowiedz Link Zgłoś