Dodaj do ulubionych

Jak zrobić domowy ketchup

19.06.07, 18:23
Czy macie może jakiś sprawdzony przepis na ketchup? Tak mi się marzy na
świeżych pomidorkach.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Jak zrobić domowy ketchup 19.06.07, 19:16
      5 kg dojrzałych pomidorów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku
      pół szklanki oliwy ekstra vergine, sól, pieprz, świeża bazylia
      1 łyżka oregano
      Pomidory po umyciu i pozbawieniu skórki, kroimy na połówki. Usuwamy pestki i
      część płynu, następnie przecieramy używając przyrządu do przecierania warzyw lub
      sita.
      Podgrzewamy w garnku oliwę, podsmażamy w niej posiekaną cebulę z czosnkiem,
      dodajemy przetarte pomidory, sól i pieprz, a potem dusimy przez około 20 minut.
      W połowie duszenia dodajemy listki bazylii i oregano. Odparowujemy do czasu
      uzyskania odpowiedniej konsystencji.
      Gorący sos wlewamy do słoików półlitrowych (około 10 sztuk) i pasteryzujemy
      przez 20 minut.
      • Gość: EWa Re: Jak zrobić domowy ketchup IP: *.CNet.Gawex.PL 20.06.07, 09:50
        Poeksperymentuj i zrób na oko, ja tak robię od lat, kazda partia ma ździebko
        inny smak, ale kazda mi smakuje: rozgotowuje w małej ilosci wody: pomidory,
        trochę cebuli, papryki (równiez ostrej), trochę jabłek. Przecieram przez
        perlonowe sito (łatwizna, trwa chwilkę) i odparowuję do uzyskania odpowiedniej
        konsystencji. Przyprawiam pod koniec gotowania: zawsze sól, pieprz i ciut
        cukru, a poza tym - inne ulubione.
    • figgin1 Re: Jak zrobić domowy ketchup 20.06.07, 20:43
      W garze z grubym dnem na dobrej oliwie smażymy cebulkę. Pomidorki (limy) po
      obraniu ze skóry wrzucamy do gara, do tego zieloną paprykę, trochę ostrej
      papryczki, posiekanego bakłażana, dużo czosnku, nieco bazylii. Jak się poddusi
      przecieramy przez sito i znowu do gara, musi być gęste. Potem do wyparzonych
      słoików i pasteryzujemy. Czasem zamiast bazylii dodaję ciiut curry i cynamonu,
      doprawiam octem winnym i miodem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka