Dodaj do ulubionych

Co robicie z suchym chlebem ?

26.06.07, 23:07
Zawsze w domu zostaje trochę chleba - jak go zagospodarować , komu oddać bo
wyrzucić ciężko.
Obserwuj wątek
    • Gość: kkaren Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 23:10
      sąsiadka ma kozę więc nie mam problemu
      • tetlian Re: Co robicie z suchym chlebem ? 29.06.07, 19:20
        Pakuję zawsze do woreczka i jak idę rano wyrzucić śmieci, to woreczek zawieszam
        na haku obok śmietnika. Zawsze znajdzie się ktoś głodny, kto zadowoli się suchym
        chlebem.
        • Gość: zielona Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:38
          jasne to dobry sposób
          czasami można też zanieść sąsiadom którzy mają jakieś zwierzątka
          albo rozrzucić osobiście jakimś ptaszkom

chleb jeszcze nie zupełnie suchy można natomiast opiec w jajku - pychota :))

------------
          nawszystkichplaszczyznach.eblog.pl/glowna.php
        • Gość: HANYS Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 15:17
          Ludzie na Śląsku kiedy pozostaje suchy chleb robi się WODZIONKĘ. To jest taka
          pyszna zupa na bazie chleba. Coś pysznego. Pozniżej podaje przepis. Proszę
          sobie koniecznie zanotowac. A więc suchy chlebek dajemy do miski. Gotujemy
          wodę. Do miski z suchym chlebem dodajemy pokolei, ząbki czosnku (kto ile woli),
          masło lub smalec, kostke na rosół, sól, pieprz. To wszystko zalewamy
          przegotowaną wodą. LUDZIE UWIERZCIE COŚ PYSZNEGO. Polecam.
          • Gość: Ślonzołk Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 16:22
            a przepis jest też na youtube, wystarczy wpisać wodzionka
        • Gość: michal Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.07, 21:36
          pakuje do woreczka i wieszam przy smietniku zawsze ktos go zabiera.
        • ewa99962 Re: Co robicie z suchym chlebem ? 05.07.07, 21:58
          Nawet kilkudniowy suchy chleb można usmażyć na smalcu, do tego podać piwo, jakąś
          sałatkę i wyżerka super. A jeśli już nie można inaczej, to najlepiej spalić, ale
          na pewno nie wyrzucać do śmieci.
          • Gość: qwem Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.autocom.pl 14.07.07, 01:32
            A dlaczego nie można wyrzucić? Ja wywalam starą żywność niezależnie od tego czy
            to pieczywo, czy nabiał.
      • nales_47 Re: Co robicie z suchym chlebem ? 30.06.07, 10:18
        Mieszkam w bloku i czasami stanowi to problem.Nigdy go nie wyrzucałem ,do niedawna odbierał go ode mnie sąsiad - wędkarz.Teraz ususzony pakuję do toreb i wynoszę na śmietnik stawiając torby obok kontenerów.Zawsze go ktoś zabiera.Ludzie mają działki ,a tam sobie trzymają kurki,króliki....
        • stasi1 króliki nie jedzą chleba 30.06.07, 17:08
          nales_47 napisał:

> Mieszkam w bloku i czasami stanowi to problem.Nigdy go nie wyrzucałem ,do
          nieda
          > wna odbierał go ode mnie sąsiad - wędkarz.Teraz ususzony pakuję do toreb i
          wyno
          > szę na śmietnik stawiając torby obok kontenerów.Zawsze go ktoś zabiera.Ludzie
          m
          > ają działki ,a tam sobie trzymają kurki,króliki....
          • justyna9986 Re: króliki nie jedzą chleba 09.07.07, 14:26
            oj, jedzą jedzą
      • piotr.ram Re: Co robicie z suchym chlebem ? 30.06.07, 11:53
        taki pan zabiera dla konia.......
      • Gość: e. Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.it-net.pl 02.07.07, 08:40
        Używam do kotletów mielonych zamiast bułki,bardziej zeschnięty,po namoczeniu w
        wodzie.A stary chleb idealnie nadaje się do zrobienia grzanek w opiekaczu.Pozdr
    • Gość: ania Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.rcb.vectranet.pl 26.06.07, 23:12
      U mnie w domu zawsze robiło się z suchego chleba tartą bułkę przy pomocy zwykłej ręcznej maszynki do mielenia mięsa.
      • Gość: justanna55 Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 00:05
        Bułkę tartą robię zawsze ale z białego pieczywa , a chleb niestety zostaje.Ale
        z tą kozą to dobry pomysł:)
        • Gość: tekisk Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: 80.54.10.* 27.06.07, 07:22
          Ostatecznie zapakuj do reklamówki , postaw przy śmietniku ...
          Chodzą tacy , którzy zbierają taki chleb .
      • Gość: bob-90 Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 21:50
        Tartą bułkie robi się z suchej bułki jak sama nazwa wskazuje.Chleb do tego sie
        nie nadaje!~!!!!!
        • pos3gacz Re: Co robicie z suchym chlebem ? 30.06.07, 23:05
          Gość portalu: bob-90 napisał(a):

> Tartą bułkie robi się z suchej bułki jak sama nazwa wskazuje.Chleb do tego sie
          > nie nadaje!~!!!!!
          xxxxxxxxxxxxxxx
          A to niby dlaczego?
      • stasi1 tartą bułkę z chleba robią w piekarniach jak im 30.06.07, 17:10
        chleb zostaje. W domu nigdy nie robiłem tej bułki z chleba. Zawsze się kupowało
        bułki i się je suszyło.

> U mnie w domu zawsze robiło się z suchego chleba tartą bułkę przy pomocy
        zwykłe
        > j ręcznej maszynki do mielenia mięsa.
    • Gość: chynia Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.07, 07:59
      Znam wiele przepisow np czeskie knedliczki, knedelki wloskie polpettino, knedel
      gotowany, angielski budyń z czerstwego pieczywa, bułeczki nadziewane
      pieczarkami+jajko +ser i zapieczone itp, ale do tego raczej bułki.Z chleba
      przychodzi mi na myśl jedynie kwas chlebowy,zagęścić gulasz,tort chlebowo-orzechowy.
      • Gość: Krakowianka Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.crowley.pl 29.06.07, 19:13
        Ja zawsze chleb, który pozostaje daję gospodarzom, którzy sprzedają na
        krakowskich placach targowych. Są mi bardzo wdzięczni,maja dla kur, królików
        itp:).W pracy też pytam , kto ma rodzinkę na wsi, są tacy, bardzo chętnie
        zabierają chlebek .Teraz na wsiach to nawet gospodarze psom ponoć chleb dodają
        do posiłków. Więc nic się nie marnuje. Pozdrawiam.
        • pos3gacz Re: Co robicie z suchym chlebem ? 29.06.07, 22:56
          Gość portalu: Krakowianka napisał(a):

> Ja zawsze chleb, który pozostaje daję gospodarzom, którzy sprzedają na
          > krakowskich placach targowych. Są mi bardzo wdzięczni,maja dla kur, królików
          > itp:).W pracy też pytam , kto ma rodzinkę na wsi, są tacy, bardzo chętnie
          > zabierają chlebek .Teraz na wsiach to nawet gospodarze psom ponoć chleb
          dodają
          > do posiłków. Więc nic się nie marnuje. Pozdrawiam.
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          Chleb nie nadaje się do karmienia zwierząt ze względu na zawartość środków
          chemicznych zawartych w pieczywie.Chciałbyś jeden z drugim obejrzeć wątrobę
          takiego zwierzęcia.Nie jest to przyjemny widok.
          • Gość: Ola Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.aster.pl 01.07.07, 12:56
            Moze i chleb sie nie nadaje dla zwierzaków, ale ja mam kota przygarniętego "z
            ulicy", ktory pewnie był m.in. chlebem dokarmiany jako bezdomny, bo teraz mimo
            kociego jedzenia w miskach (i suchego i takiego mięska z sosem) zjada od czasu
            do czasu chleb z ogromnym apetytem. Kot ma już ok. 7 lat (miał ok. roku jak do
            mnie trafił) i nawyk chlebowy mu został: raz na jakiś czas jak kroję chleb to
            przychodzi i dosłownie żebrze o kawałek (wszystko jedno, czy bez niczego, czy z
            masłem, czy z jakimś serkiem). Jak zje to przez kilka dni go chleb nie interesuje.
            A chlebek zeschnięty, który mi zostaje wkładam do woreczka i wieszam przy
            altance śmietnikowej.
            • kadanka Re: Co robicie z suchym chlebem ? 02.07.07, 12:29
              to ze kotek lubi, to nie znaczy ze to dla niego zdrowe. ja np. bardzo lubie
              wermut i fajki. niby oczywista sprawa, a jednak nie dla wszystkich.
    • Gość: ania_m Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.dip.t-dialin.net 27.06.07, 08:04
      u mnie w miescinie jest tzw zoo zwierzat zyjacych w tym regionie. zadnej
      egzotyki czyli, same dziki,jelonki, szopy pracze itp. maja tez osiolki, ktore
      bardzo lubie i czasami do nich z chlebem w ramach spaceru podejde, bo ogolnie
      cudownie ta placowka jest w lesie polozona. najpierw pytam sie obslugi czy moge
      je nakarmic of course. kawalek dostaja rowniez szopy, reszte wrzucam do
      pojemnika na suchy chleb przy budynku dyrekcji.
      impreza jest za darmo, bo to zoo nie kasuje za wstep. :)
    • em_es dajemy kurom, zjedzą każdą ilość ;) 27.06.07, 08:07
      oczywiście mam świadomość, że nie każdy kury hoduje, ale rodzina czy znajomi na
      wsi to jednak nie rzadkość, jak nawet oni kur nie mają, to może sąsiedzi -
      wystarczy ten chleb suszyć, najlepiej w kawałkach (coby nie spleśniał, taki się
      już dla kur nie nadaje) i co jakiś czas podrzucać
      • jacek1f dakosy 27.06.07, 09:17
        Dakos, ach dakos
        (ponieważ pomidory sa dobre, to mozan robic te pyszne przekąski, lub jak
        wiecej, traktowac jako pierwsze danko. Świetne na upał...)

Na samej Krecie są 3 podstawowe techniki. Podam sekretny przepis od Babci z
        Achlady...
        Zawsze trzeba mieć podstawki, czyli wysuszony chleb wiejski w kromkach 2-2,5
        cm. Samemu powoli w piekarniku się suszy lub kupuje gotowe. Na Krecie w domach
        mają własne, bo zostaje, a w tavernach kupują w pakach wielkich.

Powiedzmy, że bierzemy 8 podstawek - kromek.
        Oliwa - kreteńska (ważne, żeby pyszna była), często półroczna - ostra.
        Powiedzmy 1/4 szklanki takiej oliwy..
        Ouzo - tak, tak - ouzo tyle, ile oliwy, tu 1/4 szklanki....
        Feta - tradycyjnie, ale można tez (tu się spierają już wszyscy przy stolach,
        całymi rodzinami :-))) tu dac myzithre.
        Zostańmy przy fecie - cały kawał pokruszony dobrze, lub odpowiednia ilość
        rozdrobnionej mizy.
        No i 1 ogromny lub 2 średnie dojrzale, pękające od słońca
        pomidory.
        Jeszcze tylko oregano z Krety, pieprz świeżo zmielony i sól morska gruba.

1. Z pomidora obranego, oliwy, 3 łyżeczek ouzo, oregano, soli, pieprzu -
        łączymyy
        i robimy miks. Dajemy mu odpocząć w miseczce ze 30 minut.

2. Dakoski (podstawki) szybko moczymy pod zimną bieżącą wodą, ale krótko - żeby
        nie zciapciały, i polewamy ouzo.

3. Kładziemy na to masę, skrapiamy oliwą z wierzchu i posypujemy serem.

// /// /// //

W tavernie w misce jest zawsze gotowa masa z pomidora z przyprawami i oliwa...
        A obok lezą sery i dakosy.

I juz.

Dakosy tym roznia sie od bruschietty i innych grzankowych, suchych tworow, ze
        maja kladziona mase... a tamte sa smarowane polowka pomidora, a sam chleb jest
        nasaczony oliwa i czosnkiem (anchoisami w Prowansji itp itd..)
    • kosheen4 Re: Co robicie z suchym chlebem ? 27.06.07, 10:42
      staram się zasuszyć nie w kawałku ale w kromkach.
      suche kromki smaruję masłem, okładam szynką i jem :) uwielbiam suchy chleb.
    • dzioucha_z_lasu Re: Co robicie z suchym chlebem ? 27.06.07, 10:53
      Jak nie jest zapleśniały, to dostają go konie w szkółce, w której jeżdżę,
      czasem po prostu suchy chleb ląduje w ogrodzie, gdzie zostaje błyskawicznie
      rozdziobany przez wróble, sroki i inny drób, czasem dostają go kaczki na
      pobliskim stawie, a czasem moje psy chrupią z dziką radością :)
    • fettinia Wodzionke:) 27.06.07, 10:54
      Zapiekanke toskanska z jablkami-a reszta dla owieczek,ktore niedaleko mieszkaja:)
    • ilonkakucz Re: Co robicie z suchym chlebem ? 27.06.07, 11:54
      Smażony w cieście naleśnikowym podany z dżemem lub cukrem :)
      • justanna55 Re: Co robicie z suchym chlebem ? 27.06.07, 14:38
        Bardzo dziękuję za porady , na niektóre pomysły w życiu bym sama nie
        wpadła.Częsć do realizacji na już.
        • pos3gacz Re: Co robicie z suchym chlebem ? 30.06.07, 23:10
          justanna55 napisała:

> Bardzo dziękuję za porady , na niektóre pomysły w życiu bym sama nie
          > wpadła.Częsć do realizacji na już.
          xxxxxxxxxxxxx
          Spróbuj zamrozić,a po jakimś czasie rozmrozić w mikrofalówce lub jeszcze lepiej
          w piekarniku kuchenki.
    • Gość: km Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.07, 15:22
      Nigdy nie doprowadzam do takiej sytuacji, że stary chleb jest tak twardy, że
      nie daje się już kroić.
      1. kroki starego chleba smaryję masłem, obkładam wędliną, plasterkami
      pomidorów, ogórków kiszonych, cebuli, cukini (co mam w domu, w zależności od
      pory roku), na wierzch plasterek zółtego sera (lub nieco utartego żółtego
      sera), sól pieprz do smaku. Zapiekam w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
      2. kromki starego chleba maczam w mleku (pół szklanki) roztrzepanym z jednym
      jajkiem z dodatkiem soli i pieprzu, a nastepnie smażę na oleju na patelni (z
      obu stron)
      Pozdrawiam
      km
    • Gość: mika Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.fbx.proxad.net 28.06.07, 01:44
      Czy komus z Was zdarza sie jeszcze, ze chleb splesnieje, jak to bywalo w
      czasach przedchemicznych? U mnie, ze wszystkich piekarn, tylko wysycha.
      • Gość: kosa Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.aster.pl 28.06.07, 10:36
        U mnie odwrotnie. Zawsze pleśnieje zanim do końca wyschnie.
      • pos3gacz Re: Co robicie z suchym chlebem ? 30.06.07, 23:14
        Gość portalu: mika napisał(a):

> Czy komus z Was zdarza sie jeszcze, ze chleb splesnieje, jak to bywalo w
        > czasach przedchemicznych? U mnie, ze wszystkich piekarn, tylko wysycha.
        xxxxxxxxxxxxxxxxx
        Jeżeli będzie wilgoć w mieszkaniu to też zapleśnieje i ten z dodatkami
        chemicznymi.Pewnie masz suche mieszkanie,to dlatego nie pleśnieje.
    • rezurekcja daje psu 28.06.07, 01:47
      bardzo lubi chleb. Chetnie przyjme, byle nie byl splesnialy, bo taki to
      mozna jedynie z szacunkiem wyrzucic.
    • figgin1 Re: Co robicie z suchym chlebem ? 28.06.07, 02:06
      Namaczam i piekę, to niezły sposób na reanimację nawet kamiennych sucharów.
      Można też zmielić i zrobić bułkę tartą.
    • ampolion Re: Co robicie z suchym chlebem ? 28.06.07, 03:35
      Z tartego suchego razowca robi się znakomity tort.
    • v.i.k.k.a rzucamy kaczkom:) 29.06.07, 00:08
      jak jedziemy z psem poplywac.
      • Gość: Aga Nigdy nie zostaje trochę chleba ;) IP: *.16.100-84.rev.gaoland.net 29.06.07, 04:02
        ...bo pieczywo zamrażam i co wieczór wyjmuję tylko porcję na następny dzień. Nic
        nie wysycha, nic nie pleśnieje :)
        • mama04 Re: Nigdy nie zostaje trochę chleba ;) 29.06.07, 15:02
          ja też zamrażam chleb jak mi zostaje
          ale zazwyczaj nie zostaje bo nawet z takiego starszego robię tosty
          tosty uwielbiam
        • Gość: obserwator2 Re: Nigdy nie zostaje trochę chleba ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 23:19
          Gość portalu: Aga napisał(a):

> ...bo pieczywo zamrażam i co wieczór wyjmuję tylko porcję na następny dzień

Ja wyciągam rano tyle ile mi trzeba i odmrażam w mikrofalówce (kwestia ok.
          minuty). Czasami - jak mi pasuje - grzeję nieco dłużej i wyciągam ciepły, czy
          nawet bardzo ciepły. Inna sprawa, że będąc fanem Monignacowego sposobu
          odżywiania, chleb jem wyłącznie na śniadanie w małych ilościach(a i to nie
          codziennie). Kilogram razowego starcza mi na dłużej niż dwa tygodnie.

Bez zamrażarki takie odżywianie byłoby wręcz niemożliwe (albo 80% kupionego
          chleba musiałbym wyrzucać)
    • Gość: anka Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.fdk.airbites.pl 29.06.07, 18:18
      Nie zostaje - pies zjada z dziką radością każdą ilość pieczywa albo konie do
      których jeżdzę czasami...
    • Gość: fred Wyrzucam i nie widzę w tym żadnego problemu IP: *.chello.pl 29.06.07, 19:50
      I nagle się okazało, że jestem jedyny w kilkudziesięciopostowym wątku...
      Wstydźcie się hipokryci, już widzę jak robicie te wszystkie super dania ze
      starego chleba i to z każdej zasuszonej kromeczki, oczywiście...
      • Gość: Sateda Re: Wyrzucam i nie widzę w tym żadnego problemu IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.07, 21:14
        Ja tez wyrzucam - wole tak niz miec pozniej problemy zoladkowe, bo teraz taki
        chleb ze nie wiadomo, czy sczerstwieje, czy splesnieje.

Rozumiem jednak ludzi, ktorzy staraja sie nie wyrzucac chleba. Ja tak mam z
        ksiazkami :) zanosze do bibliotek albo wystawiam na allegro za zlotowke, ale za
        nic nie wyrzuce...
        • ssamiec Ależ pleśnieje 29.06.07, 23:17
          Mi nie schnie tylko pleśnieje po 5dniach. Zeschnąłby się po 2-3 więc trzymam
          zawsze w worku.
          Tak czy siak wyrzucam do odpadów bio (w moim mieście wszyscy sortują odpady)

Ssamiec
      • pos3gacz Re: Wyrzucam i nie widzę w tym żadnego problemu 30.06.07, 23:24
        Gość portalu: fred napisał(a):

> I nagle się okazało, że jestem jedyny w kilkudziesięciopostowym wątku...
        > Wstydźcie się hipokryci, już widzę jak robicie te wszystkie super dania ze
        > starego chleba i to z każdej zasuszonej kromeczki, oczywiście...
        xxxxxxxxxxxxxxx
        Widzisz synu,jestem już tzw.*starej daty*.Mnie też czasami przytrafi się,że
        muszę wyrzucić kawałek chleba.Lecz generalnie nie robię tego,gdyż jest tyle
        sposobów zagospodarowania czerstwego pieczywa,że nie ma takiej potrzeby aby go
        wyrzucać.Uważam to za zwykłe marnotrawstwo-robisz to,gdyż nigdy nikt nie
        nauczył Ciebie szacunku dla pożywienia[gwoli ścisłości jestem niewierzący].
        I nigdy nie nazywaj nikogo hipokrytą,gdyż Ty nim właśnie jesteś.

• Gość: johan24 Re: Wyrzucam i nie widzę w tym żadnego problemu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.07, 23:39
        Dlaczego zaraz hipokryci? Mój ojciec, który przeżył okupację wraz z pięciorgiem
        rodzeństwa, kiedy placki ziemniaczane robiło się z obierek, nauczył mnie
        szacunku do chleba i nie widzę w tym nic zdrożnego. A co do przepisu, na danie
        z czerstwego chleba (tyle że białego), to naprostszy:
        rozbijasz surowe jajko i maczasz w nim kromki, potem na patelnię z rozgrzanym
        olejem, posypujesz dowolną przyprawą ziołową czy do grilla, solisz do smaku i w
        kilka minut obsmażasz, tak aby zarumieniły się na złoty kolor. Potem odsączasz
        na serwetce i albo jesz jeszcze cieplutki albo czekasz aż wystygnie.
        Smacznego! :-)
      • Gość: Dodograf Re: Wyrzucam i nie widzę w tym żadnego problemu IP: 82.177.111.* 02.07.07, 17:07
        Ja również nie wiedze problemu. Na wsi, nie jest trudno zrobić uzytek z suchego
        chleba, ale w miescie pozostaje tylko smietnik. Nie znosze osob, ktore
        wieszaja "woreczki" lub plastikowe torebki z takim chlebem, ktory plesnieje i
        okropnie wyglada. Od czasu do czasu zas ptaki lub bezdomne zwierzeta zrywaja
        takie "ozdóbki" i rozrzucaja po okolicy. Dodam, ze taki chleb SZKODZI
        ZWIERZETOM I PTAKOM! Mysle, ze najrozsadniej jest kupowac takie ilosci, ktore
        sie wykorzysta! Albo kupowac tzw. pieczywo tekturowe (WASA - ktorą uwielbiam!),
        ktore nie wysycha, bo suche od razu;)
    • Gość: Lehoo Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.globalconnect.pl 29.06.07, 20:43
      Kupuję mniej. Zjadam do końca
    • Gość: r Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 21:04
      wyrzucamy!, dlaczego ciężko?
      • fettinia ile wyrzucisz tyle ci kiedys braknie... 29.06.07, 21:23
        kiedys bardzo mnie poruszylo to zdanie.Nie bede sie wdawac w dysputy na temat
        glodu na swiecie,ale to zdanie warte jest przemyslenia...
    • Gość: monsmade Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: 203.146.63.* 29.06.07, 21:19
      kromki mozesz pomoczyc chwile w wodzie a potem podsmazyc na patelni
      i zjesc jak grzanki.

mon :)
      www.monsmade.com
    • fuutott Re: Co robicie z suchym chlebem ? 29.06.07, 21:53
      Ja to bym chcial zeby mi chleb zesechl, jesli mozna nazwac chlebem ta angielska gabke.
      Po dwoch dniach jest cala zielona.
    • imbirka Re: Co robicie z suchym chlebem ? 29.06.07, 21:58
      Ja zbieram w płóciennym woreczku i oddaję koleżance, dla jej konia. Podobno
      najbardziej lubi suche kajzerki :-)
    • Gość: ibis Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.3.14.vie.surfer.at 29.06.07, 22:07
      Niestety najczesciej wyrzucam :-( Ale niezbyt dobrze sie z tym czuje. Oddac nie
      mam komu, przechowywac i suszyc nie mam miejsca.
    • Gość: zjadacz Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 22:15
      Suchy chleb jest genialny do zagęszczania sosu. Można też zrobić z niego zupę.
      Wystarczy go rozgotować i przyprawić. Najlepiej oczywiście w rosole albo innym
      wywarze, ale całkiem znośny jest też rozgotowany w wodzie z dodatkiem jakichś
      dosmaczniaczy - śmietany, koncentratu pomidorowego, ziół.

Oczywiście musi to być chleb, a nie uformowane w kromki środki chemiczne zwane
      pieczywem krojonym.
      • Gość: ania Re: Co robicie z suchym chlebem ? IP: *.rcb.vectranet.pl 29.06.07, 23:33
        Otóż to! Zupa czosnkowa na suchym chlebie, najlepiej razowym. Pyszności :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka