nenne 17.06.03, 12:24 jak dobrze go przyrządzić? Z czym podawać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaska Re: bób - co i jak? IP: *.tele2.pl 18.06.03, 18:50 gotowac z dodatkiem soli i troszke cukru. Podac w misce i jesc;-) A przepisy na salatke z bobu i inne rzeczy sa na www.mniammniam.pl Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: bób - co i jak? 18.06.03, 19:13 nenne napisała: > jak dobrze go przyrządzić? Z czym podawać? ja polewam topionym maselkiem w Syrii robia do niego śiwtny sos na bazie oleju sezamowego - z dodatkiem jogurtu, papryki, specjalnych ziół - podaja z chlebem i zagryzają surową cebula - pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: bób - co i jak? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.06.03, 21:00 A spróbujcie do gotującego się bobu dodać przyprawy jak: kminek [sporo], ziele, pieprz i kawałeczek listka laurowego oraz sól, bez cukru. Ja uznaję tylko bób gotowany z przyprawami. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: bób - co i jak? IP: *.lshtm.ac.uk 19.06.03, 11:53 a koperek?????? MUSI byc koperek do gototwania - i to duzo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Astra Re: bób - co i jak? IP: 62.181.161.* 27.06.03, 11:28 Gość portalu: millie napisał(a): > a koperek?????? MUSI byc koperek do gototwania - i to duzo!! Koperek - owszem - ale wrzucić do odcedzonego bobu bo pływający w wodzie na nic. Dodać masło i zmiażdżony czosnek,"poszelontać"garem i szamać. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo Re: bób - co i jak? IP: *.zgorzelec.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 15:55 Dobry pomysł, następnym razem odważę sie na dodanie kminku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: bób - co i jak? IP: *.tele2.pl 19.06.03, 17:19 wlasnie mam worek bobu, cudownie;-) najbardziej lubie goracy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: bób - co i jak? IP: *.dialup.tiscali.it 20.06.03, 07:37 Wlosi jedza na surowo i zagryzaja serem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga* Re: bób - co i jak? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.03, 10:37 We Francji jadłam taką sałatkę: ugotowany ostudzony bób, oliwa z oliwek, 1-2 ząbki młodego czosnku, sól, 1/2 łyżeczki kuminu lub mielonego kminku. Wszystko wymieszać i pożerać ... Lepsze jak się przegryzie, ale trudno wytrzumać :)) Jeśli bób jes młody to nie obieram ze skórek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: millie Re: bób - co i jak? IP: *.lshtm.ac.uk 20.06.03, 10:58 a w Anglii sprzedaja tylko nieluskany! Pysdzniutki jest bo taki swiezy, ale trzeba sie napracowac...:) I patrza na mnie jak na dziwolaga ze obieram kazde ziarenko (tzn ze skorki nie ze strakow;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska ten bob jeszcze to nie TO IP: *.tele2.pl 20.06.03, 12:01 jeszcze wciaz za malutki. Poczekam jednak na bardziej dojrzaly;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: ten bob jeszcze to nie TO IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.06.03, 15:19 Millie masz rację do tych przypraw konieczny jest jeszcze koperek. Poza tym do gotowania dobry jest bób jak ma brązowe znamię i jest trochę mączysty. Taki młodziutki mi nie smakuje. Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink Re: bob po persku z ryzem 21.06.03, 21:20 Niedawno jadlam w perskiej restauracji niezwykle danie. Byla to nozka jagnieca z zielonym ryzem. Zielony, bo z koprem i wlasnie bobem. Bylo to wstrzasajaco pyszne! Szczegolow przygotowan ryzu nie znam, ale popytam moich przyjaciol i niedlugo zapodam, dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
drozdika Re: bób - co i jak? 21.06.03, 21:51 Ja kiedyś robiłam tak zwaną sałatkę resztkową-wszyscy się zajadali aż miło woreczek bobu-taki był na zbyciu-ugotować, obrać do tego szły buraczki z barszczu i jak się nie mylę kasza-chyba pęczak-świeży ogórek i sos majonezowo jogurtowy z czosnkiem. Jak znam sibie to pewnie dodałam też tam rodzynki albo jakieś inne specyfiki, ale z tego co pamiętam nikt nie wnosił zastrzeżeń i do tej pory słyszę-drozdika kiedy będzie barszcz u ciebie to może zrobiłabyś ta sałatkę z bobem Smacznych eksperymentów życzę-drozdika Odpowiedz Link Zgłoś
dagg Zupa-krem z bobu 25.06.03, 18:49 Bób ugotować w niewielkij ilości osolonej wody. Obrać i dusić na maśle ze sporą ilością czosnku. Zmiksować, włożyć do wywaru, w którym bób był gotowany, dołożyć kostkę rosołową i przyprawy wg uznania. Zaprawić KWAŚNĄ śmietaną i zjeść ze smakiem i grzankam:) Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz z grecka IP: *.atr.bydgoszcz.pl 27.06.03, 10:42 oliwa mięta czosnek duzo oliwy duzo mięty dużo czosnku ach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: z grecka IP: *.com / 10.0.0.* 28.06.03, 10:51 czy ktos probowal mrozic bob na zime? bo taki z Horteksu mi nie smakuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0rdzyk Re: bób - co i jak? IP: 80.72.34.* 28.06.03, 17:35 posolony wrzątek + bób 15min i żreć ps moge na okrągło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: bób - co i jak? IP: *.dialup.tiscali.it 28.06.03, 17:40 We Wloszech sprzedawany jest takze bob suszony: bez skorek i ze skorkami. Ten pierwszy dodawany jest do zup. Odpowiedz Link Zgłoś