Dodaj do ulubionych

Włoskie dania z makaronem

IP: 213.77.90.* 17.06.03, 13:22
Nie wiem czy szanowna Pani Aneta wie, ze w Wielkiej Brytanii
zostala wydana cala ksiazka kucharska, z rodzina Soprano w
tytule. Nie przypomniam sobie dokladnie tytulu, ale jak znajde
to przesle.
Obserwuj wątek
    • Gość: millie Re: Włoskie dania z makaronem IP: *.lshtm.ac.uk 18.06.03, 12:58
      zgadza sie - "The Sopranos" Family Cookbook, wudana w zeszlym
      roku.
      • Gość: Linn Re: Włoskie dania z makaronem IP: *.dialup.tiscali.it 18.06.03, 17:15
        Mam nadzieje, ze ma sie lepiej do kuchni wloskiej lepiej niz rodzina Soprano do
        rodziny wloskiej. We Wloszech serial ten przemknal sie w godzinach nocnych / i
        to zaledwie kilka odcinkow /. A "cavatelli" robi sie 2 lub 3 palcami, bez
        zadnej maszynki. "Orecchiette" albo nozem, albo palcami. Jesli ktos bedzie na
        wakacjach w Apulii / np. w okolicach Bari /, mozna tam zobaczyc, jak Wloszki
        siedza przed domem i robia "paste". Mozna je takze kupic mimo, ze urzednikom z
        Brukseli bardzo sie to nie podoba.
        • Gość: Linn Re: Włoskie dania z makaronem IP: *.dialup.tiscali.it 18.06.03, 17:18
          Z ciekawszych rodzjow makaronu sa jeszcze "spaghetti alla chitarra" / robione
          na drewnianym przyrzadzie podobnym do gitary / i "ferretti" / robione przy
          uzyciu drutu, takiego do robienia na drutach /. Jest ich jeszcze wiele, ale
          dlugo by pisac.
        • Gość: italiano Re: Włoskie dania z makaronem IP: *.dialup.tiscali.it 19.06.03, 09:22
          ja teraz mieszkam we wloszech i musze przyznac ze nawet na
          polnocy mozna jesc paste 2-3 razy dziennie..chociaz na poczatku
          nie moglam na nia patrzec..a na mysl o pomidorach robilo mi sie
          zle..teraz zajadam sie jak oszalala...jednak pasta ma swoj urok!
      • Gość: sp Re: Włoskie dania z makaronem IP: *.mediatak.pl 25.06.03, 14:56
        a czy ta ksiakza jest do kupienia w Polsce..?

Gość portalu: millie napisał(a):

> zgadza sie - "The Sopranos" Family Cookbook, wudana w zeszlym
        > roku.
        • Gość: ania Re: Włoskie dania z makaronem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.03, 15:02
          sluchajcie - ja tez uwielbiam paste - pod kazdym rodzajem, moglabym sie objadac
          nia od rana do nocy ale...ona jest baaaaardzo tuczaca! jak to jest - wszyscy
          wlosi jedza paste a wiekszosc jest szczupla?:)
          • Gość: Linn Re: Włoskie dania z makaronem IP: *.dialup.tiscali.it 25.06.03, 16:31
            2-3 razy dziennie to przesada, a co do Wlochow: na pewno nie gotuja 500 g na
            osobe / ktos tu sie tym chwalil /. Rzadko jedza makaron z miesem, najczesciej z
            warzywami. Ubostwiaja z sosem pomidorowym i serem. A tu widze czasem takie
            pomysly: boczek, smietana, ser plesniowy i to wszystko w jednym sosie. Do tego
            podwojna porcja makaronu.
          • Gość: marghe_72 Re: Włoskie dania z makaronem IP: *.acn.pl 26.06.03, 14:44
            To nie makaron tuczy, a sosy :) - te cięzkie rzecz jasna, bo trudno, zeby
            tuczył sosik z pomidorów, czosnku i oliwy.... ( no chyba, ze w ilościach
            hurtowych)
            Marghe
            • Gość: mona Re: Włoskie dania z makaronem IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.03, 18:23
              ja tez uwielbiam makarony wszelakiego rodzaju...ale mieszkam w polsce...i
              naparwde brakuje mi pomyslow co tez mozna jeszcze wykombinowac z
              makaronu...pozdrowienia dla wszystkich pomidorowcow
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka