Dodaj do ulubionych

Pomysły na kolację

31.07.07, 13:57
W sobote mam imprezę w domu dla ok. 20 osob. Chciałabym, aby nikt nie wyszedł
ode mnie głodny, chciałabym przygotować coś ciekawego.

Na pewno zrobię ze 3 salatki, upiekę schab na wędlinę, przygotuję jajka w
majonezie. Zatem przystawki na zimno już mam zaplanowane. Co zrobić
jako "danie glówne" - czyli coś na ciepło? Z tym mam największy problem.
Przez moment myślałam o jakimś obiadku, ale goście będą sięschodzić ok.
18:00, więc trochę to za późno na dania obiadowe. Kiedyś robiłam strogonowa,
innym razem lazanię. Teraz to raczej odpada, bo to wciąż ta sama grupa
znajomych - chciałabym ich czymś zaskoczyć.

Nie proszę o przepisy - tylko o pomysły.

Dziekuję z góry!
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Pomysły na kolację 31.07.07, 14:13
      moze np samorobne chilli con carne jako gesty, tresciwy ejntopf i do tego
      pieczywo czosnkowe rowniez wlasnej produkcji(bagietka z wczoraj pocieta nie do
      konca ukosnie na kromki, pomiedzy to maslo ziolowo-czosnkowe, w folie alu i do
      pieca do zrumienienia)?
      u mnie na niezobowiazujacych duzych imprezach b. dobrze sie taki zestaw
      sprawwdza. ani to co prawda specjalnie wyszukane ani jakies mega eleganckie, ale
      ludzie ogolnie bardzo lubia
      • eichhorn5 Re: Pomysły na kolację 31.07.07, 14:23
        Aniu, wprawdzie nie prosiłam o przepisy, ale nie mam pojęcia, co to jest
        samorobne chilli con carne. Dodatek do potrawy (pieczywo czosnkowe) brzmi
        apetycznie, ale z czego wykonać ową samorobne chilli con carne?
          • ania_m66 Re: Pomysły na kolację 31.07.07, 14:44
            niby racja, ale pieczywo czosnkowe to ogolnie hit na imprezach i SWIETNIE sie do
            tego dania nadaje, zareczam. mozna podac chili (chilli, zaleznie jak kto pisze)z
            bagietka badz bialym ryzem na sypko, nie ma zakazu :)
            i jamie oliver poleca kleks guacamoli badz jogurtu na kazdej porcji
        • ania_m66 Re: Pomysły na kolację 31.07.07, 14:41
          chilli con carne to potrawa kuchni tex-mex, czyli teksykansko meksykanskiej.
          sklada sie z obsmazonego mielonego miesa wolowego dobrej jakosci duszonego z
          papryczkami chilli, pomidorami z puszki, czosnkiem, ew odrobiny smazonej cebuli
          i duza iloscia czerwonej fasoli (kidney beans z puszki). niektorzy dodaja
          jeszcze kukurydze z puszki aby zalagodzic smak. doprawia sie to danie
          meksykanska mieszanka przypraw - mozna dostac gotowe oryginalne w bomi jakiejs
          firmy z usa, ktorej nazwy nie pamietam akurat, albo zrobic samemu: suszone
          ziola:tymianek, papryka slodka, papryka ostra, cumin, czyli kmin rzymski,
          oregano, sol, cukier pieprz plus suchy czosnek i cebula w proszku.
          i dobrze jest potrawe podprawic na koncu lyzeczka GORZKIEJ czekolady i szczypta
          cynamonu
          tu masz linka do wiki. przepisow w sieci znajdziesz co niemiara
          en.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne
          en.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne
      • ania_m66 Re: Pomysły na kolację 31.07.07, 14:58
        fettiniu, mi osobiscie te "oryginalne" zupy w chlebku w polsce juz nosem wychodza :)
        u nas w niemczech jest to faktycznie cos innego, w polsce, przynajmniej w
        kregach w ktorych sie obracam, od jakiegos czasu kompletny standart. no i do
        zrobienia raczej tylko jesli ma sie zaprzyjaznionego piekarza, ktory upiecze
        "kokilki". normalny chlebek przemaka bardzo szybko, a poza tym straszne
        marnotrawstwo to jest, nawet, jesli kawalek tego skapcialego "naczynia" z
        grzecznosci zjemy.
        ogolnie pyszna gesta zupa bylaby i dla mnie b. dobra opcja na takie przyjecie,
        bo uwielbiam zupy. np gesta cebulowa z osobno podanym serem i grzankami,
        wegierska gulaszowa, albo ze swiezych grzybow. mniammm...
    • Gość: gamar Re: Pomysły na kolację IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.08.07, 22:53
      najlepszym daniem gorącym dla przyjaciół są klasyczne domowe pierogi z
      mięsem,kapustą(można dodać sezonowych lub suszonych grzybów), stosuję tę metodę
      często i nigdy nie było zwrotów ze stołu, a raczej nedosyt. Wygodne to bo można
      zrobić kilka dni wcześnej i zamrozić(rozkładając na tacy jedną warstwę,a po
      zamrożeniu zapakować do woreczków-można przechowywać kilka tygodni)wyjąć na
      kilka(w lecie)lub kilkanaście(zimą)godzin przed podaniem,aby się powoli
      rozmroziły odsmażyć na patelni na rumiano i smacznego.Nie ma takiego
      gościa,który by się oparł takiemu daniu.Młej zabawy

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka