niedzwiedzica_sousie 08.08.07, 08:58 jedliscie? znacie? jest przepyszny, w domu taki mi absolutnie nie wychodzi, może ktoś rozgryzie tajemnicę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: chłodnik litewski z Piotra i Pawła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 09:33 czy to taki w pollitrowych kubkach jak mleko acidofilne? w trojmiescie nie ma piotra i pawla, ale moze znam wyrob Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: chłodnik litewski z Piotra i Pawła 08.08.07, 12:20 w półlitrowych kubkach lub w litrowym wiaderku, mocno różowy i slodki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m no to chyba wiem o co chodzi :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 15:07 ja robie dosc podobny tak: scieram na tarce o grubych oczkach duzy peczek rzodkiewek, jednego ogorka szklarniowego i kilka sporych malosolnych. odsaczam caly plyn, aby chlodnik nie byl za wodnisty. siekam peczek koperku (koniecznie) i grubego szczypioru (niekoniecznie jesli nie lubisz, albo np. daj cienki szczypiorek). do startych warzyw dodaje z pol szklanki (100ml) soku z burakow z kupnej butelki ze sklepu bio. jak nie masz pod reka, zetrzyj ze 2 buraki surowe na tarce i wycisnij przez sitko. albo jak nie brzydza cie sztucznosci dolej koncentratu barszczu, tylko potem nie dodawaj wiecej cukru. potem dodaje odrobine czosnku, jesli malosolne nie byly bardzo czosnkowe, sole, pieprze, dodaje z lyzeczke cukru i pare kropel soku cytrynowego. na koncu wlewam 2-3 pollitrowe kubki jogurtu naturalnego 1,5% tluszczu i ewentualnie troche maslanki. chlodnik bedzie po paru godzinach lodowki dosc gesty przez jogurt, ale ja wlasnie taki lubie. powinien byc jasnorozowy , pikanty i slodkawy - to zalatwiasz dodatkiem soli, pieprzu, cukru i ew soku buraczanego we wlasnym zakresie probujac. ja podaje go w schlodzonych miseczkach z jajem na twardo Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: no to chyba wiem o co chodzi :) 09.08.07, 14:29 w tym o którym myslę, nie ma na pewno ani małosolnych ani rzodkiewki, natomiast udało mi sie w koncu zrobić podobny, poprzez doprawienie dużą ilością soli, pieprzu, cytryny i cukru, choć teoretycznie te przyprawy wydają mi się sprzeczne, ale rezultat były gites. Odpowiedz Link Zgłoś