Dodaj do ulubionych

chłodnik litewski z Piotra i Pawła

08.08.07, 08:58
jedliscie? znacie? jest przepyszny, w domu taki mi absolutnie nie
wychodzi, może ktoś rozgryzie tajemnicę?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: chłodnik litewski z Piotra i Pawła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 09:33
      czy to taki w pollitrowych kubkach jak mleko acidofilne? w trojmiescie nie ma
      piotra i pawla, ale moze znam wyrob
      • niedzwiedzica_sousie Re: chłodnik litewski z Piotra i Pawła 08.08.07, 12:20
        w półlitrowych kubkach lub w litrowym wiaderku, mocno różowy i slodki
      • Gość: ania_m no to chyba wiem o co chodzi :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 15:07
        ja robie dosc podobny tak:
        scieram na tarce o grubych oczkach duzy peczek rzodkiewek, jednego ogorka
        szklarniowego i kilka sporych malosolnych. odsaczam caly plyn, aby chlodnik nie
        byl za wodnisty. siekam peczek koperku (koniecznie) i grubego szczypioru
        (niekoniecznie jesli nie lubisz, albo np. daj cienki szczypiorek). do startych
        warzyw dodaje z pol szklanki (100ml) soku z burakow z kupnej butelki ze sklepu
        bio. jak nie masz pod reka, zetrzyj ze 2 buraki surowe na tarce i wycisnij przez
        sitko. albo jak nie brzydza cie sztucznosci dolej koncentratu barszczu, tylko
        potem nie dodawaj wiecej cukru. potem dodaje odrobine czosnku, jesli malosolne
        nie byly bardzo czosnkowe, sole, pieprze, dodaje z lyzeczke cukru i pare kropel
        soku cytrynowego. na koncu wlewam 2-3 pollitrowe kubki jogurtu naturalnego 1,5%
        tluszczu i ewentualnie troche maslanki. chlodnik bedzie po paru godzinach
        lodowki dosc gesty przez jogurt, ale ja wlasnie taki lubie. powinien byc
        jasnorozowy , pikanty i slodkawy - to zalatwiasz dodatkiem soli, pieprzu, cukru
        i ew soku buraczanego we wlasnym zakresie probujac. ja podaje go w schlodzonych
        miseczkach z jajem na twardo
        • niedzwiedzica_sousie Re: no to chyba wiem o co chodzi :) 09.08.07, 14:29
          w tym o którym myslę, nie ma na pewno ani małosolnych ani
          rzodkiewki, natomiast udało mi sie w koncu zrobić podobny, poprzez
          doprawienie dużą ilością soli, pieprzu, cytryny i cukru, choć
          teoretycznie te przyprawy wydają mi się sprzeczne, ale rezultat były
          gites.
    • ba_nita Re:Zajrzyj na pocztę nt. 08.08.07, 10:12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka