Dodaj do ulubionych

Potrawy na popołudniowe spotkanie

IP: *.kutno.mediaclub.pl 10.07.03, 21:12
Drogie Panie!
W przyszłą niedzielę w godzinach popołudniowych zamierzam zaprosić
przyszłych tesciów mojej córki.Nie będzie to uroczystośc zaręczyn,tylko
spotkanie towarzyskie,poprostu jego rodzice chcą sie ze mną zapoznać.
W związku z tym, mam prośbę do Was miłe Panie, abyście mi podpowiedziały czym
ugościć zaproszonych gości,aby nie były to zbyt skomplikowane potrawy.Może
być jedna wykwintna. Jednocześnie proszę o przepisy.Z niecierpliwością czekam
na Wasze pomysły.Pozdrawiam serdecznie Hania.
Obserwuj wątek
    • Gość: lola Re: Potrawy na popołudniowe spotkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.03, 08:48
      Wg mnie najbezpieczniej zrobic to, co najlepiej ci wychodzi i jest po prostu
      smaczne. Unikniesz sytuacji, gdy napocisz sie nad jakims wymyslnym daniem a
      ono akurat nie wyjdzie, bo robiac cos pierwszy raz są duze szanse na
      spartolenie. Chyba ze masz czas przecwiczyc wczesniej. Trudno powiedziec co
      zrobic, bo nie wiadomo co ci Panstwo preferuja. Mysle ze 1 posiłek
      tradycyjnie, a na nastepne (po wywiadzie co lubia) mozna eksperymentowac.
      • Gość: abby Re: Potrawy na popołudniowe spotkanie IP: *.acn.waw.pl 11.07.03, 10:15
        zgadzam sie z Lolly.
        Ale podesle Ci jeden niezawodny pomysl: latwe to jak nie wiem co, a bardzo
        efektowne: ptysie nadziewane masa szynkowa.
        Robienie ptysiow jest banalne i nie moze nie wyjsc. Z ciasta ukladasz na blasze
        malutkie kupki, bo w czasie pieczenia b. rosna.
        A nadzienie ktore wkladasz do przekrojonych ptysiow to: szynka, serek topiony,
        troche gestej smietany, ew. bialy ser i swiezy estragon i tymianek. Pieprz
        (solic nie trzeba, bo serek topiony jest slony. Wszystko siekasz w robocie
        kuchennym i gotowe!

A widok ptysi na 'slono' na przystwake jest zawsze duzym zaskoczeniem dla gosci.
        • Gość: Ania ptysie!! IP: 217.17.46.* 11.07.03, 11:13
          • Gość: Ania Re: ptysie!! IP: 217.17.46.* 11.07.03, 11:21
            Sorry, klikło mi się za szybko,
            Co do ptysi to w życiu mi nie wyszły .Robiłam ze trzy razy i nieudawały się już
            na etapie ciasta. Może miałam zły przepis? Albo coś żle robiłam? Czy możesz
            podać dokładny opis wykonania?
            A co do spotkania, popołudniowe niedzielne spotkanie kojarzy misię raczej z
            kawowo-ciastkowo. Proponuję jakiś lekkie ciasto owocowe. Ewentualna kolacja też
            raczej lekka , może być gorąco. Sałatka grecka np. Inna sprawa że goście mogą
            być tradycjanolistami i woleli by jakiś mięsny zestaw.Beef strogonow polecam, i
            można go zrobić wcześniej.
            • Gość: lola Re: ptysie!! IP: korbank:* / 10.0.0.* 11.07.03, 11:47
              Gość portalu: Ania napisał(a):

> Sorry, klikło mi się za szybko,
              > Co do ptysi to w życiu mi nie wyszły .Robiłam ze trzy razy i nieudawały się
              już
              >
              > na etapie ciasta. Może miałam zły przepis? Albo coś żle robiłam? Czy możesz
              > podać dokładny opis wykonania?

Zawsze robie tak jak w przepisie na kupnej karpatce , który znajduje sie na
              pudełku i zawsze wychodzą- zerknij w sklepie na proporcje i przepis, bo
              dokładnie nie pamietam.
              Na wrzatek wsypuje sie mąke, miesza, az zrobi sie kula, uwazac by nie przypalic
              studzi, wbija sie 3 jajka, miksuje i juz (do tej wody chyba tez masło, oj oj
              zapomniałam, bo dawno robiłam), musze odswiezyc pamiec, lece do sklepu po
              karpatke!!!
              • Gość: abby Re: ptysie!! IP: *.acn.waw.pl 11.07.03, 16:09
                Dokladnie tak. W garnku (najlepiej teflonowym - nic nie przywiera) woda +
                maslo. Do tego sypie sie make i miesza na kulke, jak to ktos powiedzial.
                Zdejmuje z gazu. Dodaje jajka, miksuje. GOTOWE!
    • Gość: sum1 Re: Potrawy na popołudniowe spotkanie IP: *.gen.twtelecom.net 11.07.03, 10:49
      Poczekaj, niech sie kaska obudzi to ci powkleja troche
      linkow:-)
    • Gość: Mniamucha Re: Potrawy na popołudniowe spotkanie IP: *.tele2.pl 11.07.03, 11:05
      Ja uwazam Haniu, ze powinnas wykorzystac obecne zatrzesienie warzyw. Salata z
      sosem vinegret, pomidorki z mozzarella, fasolka szparagowa zapiekana z serem
      plesniowym, podgotowany troszke ostudzony kalafior z sosem (jogurt, czosnek i
      duzo kopru)no to ostatnio na moim przyjatku zrobilo furore.

Na danie glowne mozesz zrobic mlode ziemniaczki zapiekane, a do tego np. filet
      z indyka zapiekany z pomidorkami i baklazenem.

No a deser tzw. tort smietanowy z jagodami. Gotowe spody biszkopta, bita
      smietana,przekladane jagodami. Pychota.

Aha i jakies dobre winko i kawka.
      • Gość: abby Re: Potrawy na popołudniowe spotkanie IP: *.acn.waw.pl 11.07.03, 16:11
        Jesli faktycznie zrobisz to wszystko - az milo pomyslec co przyszli tesciowie
        beda musieli wymyslec zeby Cie przyjac z rewizyta!
        :-)
    • Gość: Hania Re: Potrawy na popołudniowe spotkanie IP: *.kutno.mediaclub.pl 13.07.03, 16:52
      Miłe Panie!
      Serdecznie dziękuję za udzielone przepisy i rady.Z pewnością skorzystam z
      niektórych przepisów.Pozdrawiam Hania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka