Dodaj do ulubionych

Chleb z wodą i cukrem

14.07.03, 21:14
Czy to danie można zakwalifikować jako "polską specjalność" lat 60-tych? Czy
w obecnych czasach to "danie" byłoby bardziej wykwintne, gdyby polewać chleb
wodą mineralną?:) Pamiętam, że w "lepszych" domach polewało się chleb
śmietaną. Czy zdarzyło się komuś z Was spotkać obecnie dziecko z pajdą
takiego specjału na podwórku? Pozdrawiam "pamiętających.:)
Obserwuj wątek
    • Gość: zaba Re: Chleb z wodą i cukrem IP: 142.179.25.* 15.07.03, 08:23
      mowiac szczerze to nie widzialam. ja na przyklad juz jadlam chleb z maslem i
      cukrem, ale za to moi rodzice mowili, ze oni jedli chleb z woda i cukrem.
      Pozdrawiam!
    • Gość: tralalumpek Re: Chleb z wodą i cukrem IP: *.35.11.vie.surfer.at 15.07.03, 09:26
      oczywiscie ze pamietam!!!
      i wcale nie jadlo sie tego u mnie w domu dlatego ze nie bylo nic innego ale
      dlatego ze to nam po prostu smakowalo
      czasami nawet teraz jak mam ochote na jakies cos na smaczek to kroje sobie
      kromeczke polewam smietanka (zwlaszcza jak sobie z Polski przywioze) i
      posypuje cukrem mniam mniam
      • Gość: Kawawa Re: Chleb z wodą i cukrem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 11:13
        A smazony na smalcu i posypywany sola??? W wersji niedzielnej ;) maczany w
        rozbeltanym jaju i tez na smalcu... Pyyycha!
        • tralalumpek Re: Chleb z wodą i cukrem 15.07.03, 11:16
          maczany w rozbeltanym jajku...tak, kiedys dawno temu byl taki film "sprawa
          Kramerow", po tym filmie namietnie jadalam takie cos i robie do dzisiaj ale z
          chleba tostowego. Do tego serki plesniowe na sniadanie, BOSKIE
          • Gość: Kawawa Re: Chleb z wodą i cukrem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 11:29
            Hmmm... wtedy to raczej byl czerstwy chlebek ;)
            A ze slodkosci wyrabiane w 15 min. kulki z margaryny, kakao, cukru i platkow
            owsianych. Heh, to byly czasy...
      • asiak44 Re: Chleb z wodą i cukrem 15.07.03, 15:30
        No właśnie chlebek polany śmietaną i posypany cukrem. Duża pajda - to jest to.
    • Gość: hawapo@poczta.onet Re: Chleb z wodą i cukrem IP: *.acn.waw.pl 15.07.03, 11:50
      No, nie. W "dorosłym życiu" nie widziałam dziecka z pajdą chleba z cukrem. W
      latach 60-tych byłam w wieku przedszkolnym, tzn. przed szkołą, ale nie
      chodziłam do przedszkola. Zajmowała się mną babcia, której najmłodsze własne
      dzieci to były dwie panienki 15-17 lat. Były bardzo eleganckie, miały jakieś
      sekrety, pryszczatych adoratorów, pod szerokimi spódnicami krochmalone halki. I
      podjadały ...(jakże to było światowe i dorosłe) - chleb z cukrem. Błagałam,
      żeby mnie częstowały(chyba jeszcze nie umiałam kroić chleba), a one łaskawie
      zgadzały się, ale ponieważ -co podkreślały z satysfakcją - byłam małym
      dzieckiem, często moją kromnkę skrapiały ...mlekiem. Było to spore upokorzenie,
      ale z drugiej strony nie można było podskakiwać, bo taka była cena konsumpcji
      dania nie zalecanego przez babcię, między posiłkami i w jakże atrakcyjnym
      towarzystwie. Chleb z cukrem to taka moja magdalenka, potem, kiedy mogłam sama
      kroić, sama polewać (wodą czy czym chciałam) i serwować w dowolnych porach
      nigdy już tak nie smakował i szybko o nim zapomniałam. Nie wiedzialam, że
      jeszcze ktoś to jadał.
      Pozdrawiam, H.
      • Gość: Maria Re: Chleb z wodą i cukrem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.07.03, 15:39
        W czsie okupacji sama takie delicje jadłam. Dziś zdarza mi się od czasu do
        czasu zjeść pajdkę chleba polanego śmietaną i posypaną cukrem - delicje.
        Mój wnuk uwielbia chleb z masłem obficie posypany cukrem.
        Pozdrawiam - Maria
    • Gość: lola Re: Chleb z wodą i cukrem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 16:09
      Równiez ten specjał pamietam, zawsze w czasie wakacji u babci takie cos sie
      jadło, pycha. A do dzis b. lubie bułeczke z masłem, truskawkami i cukrem,
      jakie serwowała mi mama gdy tylko pojawiły sie te owoce
    • Gość: Roy Re: Chleb z wodą i cukrem IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 17:06
      Nigdy nie mogłem tego jeść, w przeciwieństwie do mojego kolegi z podwórka,
      który cały czas trzymał pajdę chleba z cukrem w ręku(wczesne lata 70).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka