Gość: assa IP: *.eranet.pl 22.10.07, 09:54 Jak odróżnić oba te gatunki? W restauracji? w sklepie? Podobno ryż basmati nie tuczy a jaśminowy to sam cukier. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: senin uszczypnij mnie albo powiedz, ze sie zgrywasz ;DD IP: *.for.connect.net.au 22.10.07, 10:22 Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: ryż basmati i jaśminowy 22.10.07, 11:21 W sklepie ryż basmati ma napisane na opakowaniu BASMATI, a jaśminowy - JAŚMINOWY. Kup odbydwa, spróbuj, i już w restauracji zawsze je odróżnisz. Inna sprawa że zwykle w menu podają gatunek ryżu,szczególnie jeśli jest to restauracja orientalna. Odpowiedz Link Zgłoś
hotchilli no dobra, niech ci bedzie... 22.10.07, 11:40 basmati to ryz indyjski, dlugoziarnisty - suchy bardzo i 'cienki' potrzebuje troche wiecej wody, sprezysty, 'scisly' jasminowy - troche bardziej na wschod- tajlandia itd, aromatyzowany ale chyba nie cukrem ;DDD. bardziej miekki niz basmati no i ten specyficzny aromat! oba gatunki tucza podobnie -jesli pozerane w nadmiarze z tlustym, zawiesistym sosem.. czy czyms tam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryżowa Re: ryż basmati i jaśminowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.07, 12:08 Tak, basmati szczególnie upodobały sobie anorektyczki, zjadają po trzy ziarenka nie jedno, bo przecież i tak nie tuczy. Jaśminowy tradycyjnie jest używany na Bali do słodzenia tamtejszej herbaty, jaśminowej oczywiście. Z rozróżnieniem będzie problem, nawet najstarsi mnisi z okręgu wyspy Phi Phi potrafią się pomylić. Więc uważaj w restauracji, mogą oszukać i dać nawet zwykły pospolity chiński ryż, albo co gorsza włoskie arborio. Trzeba się pilnować, a w sklepie to już w ogóle! Odpowiedz Link Zgłoś
maka100 Re: ryż basmati i jaśminowy 22.10.07, 18:40 Trudno jest rozroznic basmati od ryzu jasminowego gdy nie jest ugotowany, moze basmati jest dluzszy. Jak ktos napisal roznia sie zdecydowanie zapachem, ale to raczej po ugotowaniu. Ale po ugotowniu, roznica jest ogromna, gdyz basmati jest bardzo sypki, ziarna sa dluzsze i wezsze. Ryz jasminowy jest lepki. Te cechy, sypkosc i lepkosc wynikaja z roznej zawartosci polysacharydu, amylozy, basmati ma mala zawartosc, a jasminowy duza. Ryz jasminowy swiezo zebrany (tzw. nowy zbior) ma wyzsza zawartosc amylozy i wiekszosc lepkosc i dlatego zalecane jest kupowanie nowego zbioru, co zazwyczaj jest napisane na opakowaniu (rok zbioru). Ryz basmati wymaga dojrzewania, okolo roku i wtedy robi sie bardziej sypki i aromatyczny. Nie wiem czy odpowiedzialam na Twoje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
maka100 Re: ryż basmati i jaśminowy 22.10.07, 18:46 Dodam jeszcze, ze amyloza nie jest cukrem tylko weglowodanem. Ryz nie zawiera cukru, tylko bialko i weglowodany. Ryz jasminowy zawiera okolo 10 procent wiecej amolyzy niz basmati. Nie jest to duzo, czyli kalorycznosc ryzu jasminowego jest tylko troche wieksza niz basmati. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: ryż basmati i jaśminowy 22.10.07, 19:19 Uwielbiam ryż jaśminowy, szczególnie do drobiu. Ma niepowtarzalny smak. Cukru w nim nie wyczułam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: ryż basmati i jaśminowy IP: *.for.connect.net.au 22.10.07, 22:14 Ryz jasminowy swiezo zebrany (tzw. nowy zbior) ma wyzsza zawartosc > amylozy i wiekszosc lepkosc i dlatego zalecane jest kupowanie nowego > zbioru, co zazwyczaj jest napisane na opakowaniu (rok zbioru). z moich doswiadczen i porad znajomych Azjatow: nowy ryz, niezbyt dobrze przesuszony jest tragiczny w gotowaniu - lamie sie na kawaleczki i skleja,(ale nie tak jak 'powinien' ) starzy Indianie twierdza, ze ryz powinien odlezec swoje, az straci wilgoc, w przeciwnym razie zachowuje sie tak, jak opisalam niedosuszony ryz ma pelno matowych bialych ziarem lub plam - zazwyczaj uwazam zeby sie na taki nie naciac, bo zdarzylo mi sie raz, ze musialam 25 cio kilowy worek wywalic :(, nie dal sie po prostu przyzwoicie ugotowac, a i jedzenie nie bylo przyjemnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
maka100 Re: ryż basmati i jaśminowy 22.10.07, 22:53 Chcialam przeprosic za spowodowanie zamieszania amyloza, ryz jasminowy ma mala zawartosc amylozy, a ryz basmati duzy, czyli odwrotnie niz napisalam. Podtrzymuje reszte, moi znajomi Tajowie lubia ryz lepki, wiec uzywaja nowy zbior, ja sama kupuje starszy ryz gdyz zle mi sie gotuje (zgadzam sie w tym z Seninem). Ale najstarszy ryz jasminowy nigdy nie bedzie tak sypi jak mlody ryz basmati, bo to sa dwa rozne rodzaje ryzu. Przepraszam jeszcze raz za zamiesznie z amyloza, ale to byla moja sklonnosc do mieszania przeciwstawnych zjawisk (to chyba jest rodzaj dysleksji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assa Re: ryż basmati i jaśminowy IP: *.eranet.pl 23.10.07, 10:02 Dziękuję wszystkim za opinie:) Oczywiście pisząc "sam cukier" miałam na myśli wysoki index glikemiczny, co napisałam skrótowo, bo przecież ludzie są inteligentni. Cieszę się, że zostałam dobrze zrozumiana. Odpowiedz Link Zgłoś