sziszunja 23.10.07, 22:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewajer Re: masło czy margaryna 23.10.07, 22:11 temat wałkowany tysiące razy na forum Odpowiedz Link Zgłoś
stormy1 Re: masło czy margaryna 24.10.07, 19:45 zdecydowanie i beez wahania maslo, do kanapek itd najchetniej oselkowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Tylko masło 25.10.07, 12:36 Ostatnio zachwycam się masłem "president" czy jakoś tak i fińskim. Wyjątkowo trudne w rozsmarowaniu ale i wyjątkowo pyszne. Jako ciekawostka: mój Kotek ukochany całe życie wsuwał towoty (margaryny znaczy się. Odkąd sie poznalismy je tylko masło, bardzo go pilnuję pod tym względem. Niedawno mieliśmy okazję skosztować kanapek z towotem zamiast masła. Stwierdził, że tyle lat wcinała to nawet nie wiedząc co za paskudztwo, i ze wiecej teo do uściech nie weźmie. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: masło czy margaryna 25.10.07, 12:46 tylko i wyłącznie masło. President albo zwykłe śmietankowe w papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolka Re: masło czy margaryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.07, 13:32 Zdecydowanie masło:fińskie, irlandzkie,president, łaciate,garwolińskie, mławskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasanka Re: masło czy margaryna IP: *.infinity.net.pl 25.10.07, 13:35 nie stać mnie na masło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: proz Pomidorowa z ryżem czy z kluskami? IP: *.adsl.inetia.pl 25.10.07, 19:41 To taki sam wątek, można wałkować do bólu. A i tak każdy pozostanie przy swoim. PS. Tylko z ryżem!!! Kluski to profanacja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: masło czy margaryna 26.10.07, 21:05 VChyba zacznę kupować tokerrygold, skoro chwalicie.Mam problem, ponieważ teraz nie wiem już po czym poznać że masło nie jest oszukane.Dopniedawna mieszkałam w małej miescinie i kupowałam od pewnej kobiety nabiał, teraz zmuszona jestem zaopatrywac się w sklepach i tak: na opakowaniu napis:82% tłuszczu, wcale nie mówi co to za tłuszcz - w smaku i konsystencji margaryna z masłem.Czasem nie piszą ile procent,ale np skład: śmietanka pasteryzowana.I znów w smaku breja margaryna z masłem.Zwyczajnie oszukują.Mam już dosyć.Masło w mojej maselniczce poddane drobiazgowym oględzinom w sklepie, tzn czytałam opakowanie z każdej strony okazało się też mieszanką, i orientacja na cenę też okazała się niewystarczająca, producenci potrafią dac wysoką cenę, a jak nabieram nożem,żeby posmarować bułkę, rzekome masło zachowuje się jak mieszanka margarynowa.Kurcze, wiem, jak wygląda, pachnie i smakuje masło oraz jaką ma konsystencję i jak się zachowuje podczas smarowania. Będę kupowac kerrygold, trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 Re: masło czy margaryna 27.10.07, 08:34 a mnie zastanawia dlaczego masło zrobione przeze mnie z wiejskiej śmietany jest takie jasne a to ze sklepu jest żółciutkie a na opakowaniu nie ma w składzie żadnych barwników napisanych. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: masło czy margaryna 27.10.07, 15:09 Własnie, gdzieś czytałam ,że nie ma ścisłych przepisów i to jest pole do rozmaitych kantów.Dzisiaj kupiłam masło president i na oko wygląda dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: masło czy margaryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.07, 16:13 bo ludzie/my/klienci sobie ubzdurali, że masło ma być żółte. I na zasadzie-klient nasz pan-teraz w to masło pakuja barwniki, pół biedy jeśli to beta karoten..... A wiejskie masło ma kolor zależny od tego, czym krowa jest żywiona. Jest ciut "żółciejsze" na wiosnę, kiedy idą na świeżą trawkę:) Podobnie z jajkami-mają mieć pomarańczowe żółtka i ciemnie skorupki (wg. kupujacych)-pozostałe be. No i pakują te biedne kury nie wiadomo czym (żółtka) A rasy znoszace z białymi skorupkami chyba wytłukli, bo ciężko na wielkanoc do "kolorowania" kupić. Kolejny przykład mąka-ma być biała-na szczęście u nas jeszcze nie bielą (chemicznie)-chyba?!!!,przynajmniej do niedawna było to zakazane No i te łososie, coraz bardziej pomarańczowe, niedługo jak jarzębina będą wina naszych wyobrażeń niestety:(,producenci tylko starają się nadażyć, żeby było "lepsze niz najlepsze", "jeszcze więcej smaku" itd Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: masło czy margaryna 27.10.07, 18:48 Masło od dawna było barwione- dawniej np sokiem z marchwi.I nie o uprzedzenia kolorystyczne chodzi, a o konsystencję,smak i zapach. Kurom daje się karmę z dużą ilością kukurydzy i to wystarczy,żeby żółtka były żółte. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: masło czy margaryna 28.10.07, 16:24 Spróbuj masło z Moniek lub Hajnówki. Według mnie są bardzo dobre. Ostatnio kupiłam masło z Białej Podlaskiej, pisało na nim 82% tłuszczu, cena prawie 5 zł, a w środku margaryna, fuj jakie świństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
zielona_butelka1 Re: masło czy margaryna 28.10.07, 20:37 Fakt, cena nie zawsze pokrywa się z jakością masła. Inna opcja, że za 100 g płaci się np 2.50 a w środku coś czego się zjeść nie da. W leclercu 200g kostka śmietankowego masła z solą morską ( kerrygold) to 4,89 i wiem co dostanę i że nie wywalę tego po posmarowaniu jednej kanapki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasanka Re: masło czy margaryna IP: *.infinity.net.pl 28.10.07, 20:45 ja kocham jeść margarynęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęęeeeeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... albo nie ... Re: masło czy margaryna IP: 80.54.10.* 29.10.07, 16:45 Masło . I to , bez dodatków ( sól , zioła ) . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam juz dosc Re: masło czy margaryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 17:51 czemu nagle wszyscy zajadaja sie tym kerrygold????? to maslo jest cholernie drogie i nie rozumiem w czym mialoby byc lepsze od naszego polskiego!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda85 Re: masło czy margaryna IP: *.chello.pl 29.10.07, 21:18 Też się zastanawiam, dlaczego wszyscy preferują masło zagraniczne, kiedy nasz polskie jest bardzo dobre, smaczne i tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Castorp Re: masło czy margaryna IP: 192.193.245.* 30.10.07, 16:11 Ja uwielbiam masło osełkowe Candia. Czasem kupię Warmia albo President. Generalnie Candia rulez. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: masło czy margaryna 31.10.07, 12:08 to jest jeszcze najlepsze maslo ido pieczenia,kremow na kanapki olej to okropnosc i ma wiecej calori Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: masło czy margaryna IP: *.pools.arcor-ip.net 04.11.07, 21:38 olej ma dokladnie tyle samo kalorii, co maslo, badz normalna margaryna, czyli kolo 800 na 100gr. olej to zadne okropienstwo, nie wiem skad ta teza. na pewno jest duzo zdrowszy od margaryny, ktorej absolutnie do niczego nie uzywam. teza o zekomej szkodliwosci masla zostala dawno przez medycyne obalona. nie wiem, co wszyscy widza w kerrygoldzie. mnie zastanawia jego niesamowicie dlugi termin przydatnosci do spozycia. okolo 100 dni od daty produkcji. takie np maslo oselkowe na polce sklepowej ma przewaznie termin 14-21 dni, a maslo kerrygold bedzie w tej chwili mialo styczen 2008. w polsce kupuje oselkowe, u siebie wylacznie maslo bio robione ze slodkiej smietanki. wiekszosc normalnych masl niemieckich robione jest z kwasnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: masło czy margaryna 05.11.07, 09:42 a wiesz jak jest produkowany olej ze drozszy to lepszy itd.????? a maslo jest robione z rozych smietanek a co krowy jedza to i tak sie prawdy nie dowiedziemy a ekologiczne jak chcesz to wiesz ile by trzeba miec krow,swin i innych zwierzad a na jakich polach i ilosci jest mozliwosc to robic aby tyle produktow ekologicznych wyprodukowac wiezysz ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek masło oczywiscie IP: *.dip.t-dialin.net 05.11.07, 06:02 Masło jest produktem naturalnym - margaryna jest przetworzona chemicznie. Chocby nie wiadomo czego dodali - tłuszczów Omega-3, witamin, czego tylko - to zawsze pozostanie margaryna, czyli tłuszcz hydrolizowany chemicznie (w wyniku czego powstaja tzw. tłuszcze trans - i powstawac musza, bo inaczej sie nie da). A jakiej marki to maslo - to juz róznie (byle smakowało). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lustereczko Re: masło oczywiscie IP: *.telnet.krakow.pl 06.11.07, 13:01 ja od wielu lat uzywam margaryny i ciesze sie, ze jej jakosc rosnie i w obecnej chwili mamy na rynku naprawde smaczne, zdrowe produkty do smarowania, nie zawierajace ani zbednej chemii ani niezdrowych nasyconych tluszczow zwierzecych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Produkcja margaryny IP: *.dip.t-dialin.net 06.11.07, 17:15 ...polega na chemicznym utwardzaniu tłuszczów roslinnych. W efekcie powstaja tłuszcze nasycone - czesciowo takie same jak zwierzece, a czesciowo tłuszcze trans, duzo bardziej niezdrowe od zwierzecych. I tego nie da sie wykluczyc, nie da sie odfiltrowac. Oczywiscie jakosc margaryny bedzie rózna, zaleznie od stosowanego oleju itd. Ale zdrowa (mimo dodanych witamin czy tłuszczy omega) nigdy nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
na-luzie Re: Produkcja margaryny 18.12.07, 21:17 bzdura. teraz są margaryny nowej generacji i nie tak są produkowane. Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: masło oczywiscie 29.11.07, 09:56 tylko osełkowe, takie malutkie, zeby zawsze swieze było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: masło czy margaryna IP: *.nokia.com 29.11.07, 10:30 A co to za maslo finskie? Mieszkam w Finlandii i bardzo lubie tutejsze maslo, ale nie wiem, o ktore wam chodzi i chcialabym sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś