Dodaj do ulubionych

kolacja po grecku

IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.01, 14:40
planuję przygotowanie greckiej kolacji- znam kilka przepisów ale są to głównie
przystawki typu tzatziki, sałatka, bakłażany , fava. Nie wiem natomiast jak
przyrzadzić danie główne /oprócz mussaki bo jej nie lubimy/ mozna gyrosa ale
potrzebny jest specjalny opiekacz- moze ktos gustuje w kuchni greckiej i poda
mi jakiś nietrudny przepis na danie główne.
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: kolacja po grecku IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.02, 12:24
      no nie nie wierze że nikt nie zna przepisów na potrawy grackie - prosze
      poradzcie co zrobić na danie główne bo z przystawkami sobie poradzę / ostatnio
      roiłam bakłażany po sycylijsku - super, moze nie do końca grecki przepis ale
      przeeciez bakłazan to ich główne warzywo więc mozna uznać ta przystawkę za
      grecką.
      • Gość: KATERINA Re: kolacja po grecku IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.02, 22:41
        SZTUFADA WOŁOWA(MOSCHARI STIFADO)
        składniki(4-5 osób)1kg wołowiny/cieleciny,2 cebule,6 ząbków czosnku,oliwa z
        oliwek,szklanka wina,szklanka soku pomidorowego,pieprz,sól,liście laurowe
        Mięso pokrojone w kostkę smażyc z cebulą,solimy,pieprzymy,zalewamy winem i
        przykrywamy na 2 min.Dodajemy sok pomidorowy i czosnek,dolewamy wody i dusimy
        do miękości.Kiedy mieso będzie prawie miękie dodajemy trochę wody,dusimy do
        zgestnienia sosu.
        Jadłam to na cyprze i było niezłe,znam dużo przepisów greckich , napisz co cię
        interesuje
        • Gość: ola Re: kolacja po grecku IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.02, 10:00
          dzięki , chodzi mi własnie o coś takiego tzn główne dania mięsne ale takie
          gdzie bedzie wyrażnie charakterystyczny smak , tzn inny niż polskich dań
          miesnych. Stifado taż jadłam i też na Cyprze, ale jest to taki polski gulasz i
          pownie nikt by nie zauważył że ugotowałam potrawę gracką. Jak masz chwilkę to
          podaj kilka przepisów. Acha przypomniałam sobie że kiedyś gotowałam jakąś
          wołowinę po gracku i rzeczywiście smak rożnił się nieco od naszego gulaszu a to
          za sprawa cynamonu i gożdzików.
          A do stifado używa się wina czerwonego tak ??
          • Gość: katerina Re: kolacja po grecku IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 19:03
            Stifado-wino czerwone
            Grecy jedzą dużo jagnięciny,baraniny ale nie wiem czy ci to pasuje,podam więc
            przepis z cielęciną
            PASTITSATHA
            80 dag cieleciny,3/4 szklanki oliwy,40 dag cebuli,3 zabki czosnku,80 dag
            pomidorów,pół szklanki białego wina,40 dag makaronu,5 dag masła ,10 dag
            startego sera,sól ,pieprz,2-3 gozdziki,kawałek cynamonu,listek laurowy,łyzka
            octu
            Pokrój mięso w kostkę,podsmaż na oliwie,dodajposiekaną cebulę i trochę
            wody,podgrzewaj dalej,czasami mieszajac.Kiedy cebula będzie miękka ale nie
            zarumieniona włóż resztę składników(bez masła,makaronu i sera).Przykryj i duś
            do miękkości.Ugotowany makaron wyłozyć na półmisek,polej stopionym masłem i
            posyp serem na to mięso z sosem
            • Gość: ola Re: kolacja po grecku IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 13:33
              wielkie dzięki , a czy cielęcine można zastąpić wołowiną albo wieprzowina czzy
              nie
              • Gość: katerina Re: kolacja po grecku IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 22:05
                Właśnie w niedziele poszukiwałam cielęciny w Realu i Minimalu i nigdzie nie
                było.Kupiłam więc wieprzowinę (z szynki)i było pyszne
                • Gość: adaś Re: kolacja po grecku IP: 195.136.60.* 23.01.02, 14:58
                  Gość portalu: katerina napisał(a):

> Właśnie w niedziele poszukiwałam cielęciny w Realu i Minimalu i nigdzie nie
                  > było.Kupiłam więc wieprzowinę (z szynki)i było pyszne

kochanie, starałem się dotychczas nie wtrącać w twoje dyskusje na forum, ale dziś
                  nie wytrzymałem! Zadanie które mi zorganizowałaś, a mianowicie zdobycie cielęciny
                  w niedzielę okazało się jak wiesz niewykonalne! Wyobraźcie sobie dwóch facetów,
                  mówiąc delikatnie średnio znających się na kuchni, ganiających od Gliwic po Bytom
                  w poszukiwaniu pożywienia. Sprzedawczyni w Realu miała niezły ubaw. Ale,....
                  wieprzowinkę którą mi poleciła, wspominam do dziś. Potrawka którą z niej
                  przyrządziłaś była po prostu wyśmienita! Niniejszym więc udzielam oficjalnej
                  rekomendacji "temu daniu" i gorąco je polecam. pozdrawiam wszystkich miłośników
                  dobrej kuchni.
                • Gość: ola Re: kolacja po grecku IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 19.02.02, 11:15
                  dzięki , zapomniałam odpisać , robiłam wersję z cielęciną i białym wineem - ale
                  z wołowiny - rzeczywiście ciekawy smak.
                  A może znasz przepisy na zupy , zdaje się że greckie to fasolada i taki rosół z
                  sokkiem cytrynowym. ????????
                  • Gość: Ania Re: kolacja po grecku IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 24.03.02, 22:10
                    A różne cuda i przystawki - mezedes (oliwki, kaparki,..) Spinakopita albo
                    panierowana feta, albo ciasta i ciasteczka! Jeśli kolacja ma być po grecku musi
                    być różnorodna - nie zapominaj o tym!
                    I koniecznie z winem.
                  • Gość: katerina Re: kolacja po grecku IP: *.akk.net.pl 25.03.02, 21:23
                    Fasolada:
                    1/2 kg fasoli,3-4 marchewki,natka,2 cebule,1.5 szklanki soku pomidorowego,1
                    szklanka oliwy z oliwek.

Fasole mocz w wodzie dobę,potem gotuj i odlej wodę, dolej świeżej wody i dodaj
                    pokrojone w krążki marchewkę i cebulę oraz natkę,sok i oliwe.sól i pieprz do
                    smaku.Gotowac do miękkości
          • quba Re: kolacja po grecku 06.04.02, 07:50
            do wołowiny - zawsze czerwone winko
    • Gość: kecaj Re: kolacja po grecku IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 05.04.02, 10:50
      Bardzo mnie zaskoczyła informacja, że chcesz przygotować kolację grecką, a nie
      lubisz mussaki. przecież to esencja tej kuchni. może nie jadłaś nigdy dobrej
      mussaki, albo... nie lubisz kuchni greckiej. pozdrawiam
      • Gość: ola Re: kolacja po grecku IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 09:17
        po praz pierwszy jadłam na Cyprze i nie zrobiła na mnie wrażenia ale może
        rzeczywiście nie była najlepiej przygotowana - a że esencja to wiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka