em_es 28.07.03, 19:40 Witam. Bardzo prosze o sprawdzony przepis na pomidorki koktajlowe w zalewie - wlasnie mi takie dojrzewaja w duzej ilosci i chcialabym cos z nich zrobic zanim moj maz zje wszystkie prosto z krzakow :) Pozdrawiam MS Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: pomidory w zalewie IP: *.dialup.tiscali.it 29.07.03, 08:46 Ja akurat tego nie robie, wiec nie wiem, czy znajde dokladny przepis. We Wloszech takie pomidorki wiesza sie na balkonach i suszy / ich przechowanie zalezy od wilgotnosci powietrza /. W ogole pomidory mozna zamykac w sloikach bez niczego, jesli ktos chce / troche sie rozplaszczaja, ale sa dobre /. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursi Re: pomidory w zalewie IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 10:09 a mnie interesowałyby także suszone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: pomidory w zalewie IP: *.int.warszawa.sint.pl 29.07.03, 10:16 Ja susze cwiarki pomidorow w piekarniku. Dziele je na cwiartki, smaruje blache oliwa, zeby sie nie przyklejaly i przy jak najnizszej temperaturze (i uchylonym piekarniku) je susze. Trwa to caly dzien (min.10 godz). A pozniej wkladam do sloika i zalewam oliwa z roznymi przyprawami (oregano, bazylia, czosnek). U mnie sloik postal krocej niz tydzien. Nie wytrzymalismy i jak sie dorwalismy do pomidorkow, to natychmiast zniknely ;) Ale byly juz dobre po tak krotkim czasie. PS Zeby zapelnic taki wiekszy sloik to ja zuzylam ponad 4 kg pomidorow!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loma Re: pomidory w zalewie IP: 195.94.206.* 29.07.03, 11:28 Dora, czy te pomidory przed suszeniem należy obrać ze skórki? A co z pestkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dora Re: pomidory w zalewie IP: *.int.warszawa.sint.pl 29.07.03, 11:49 Gość portalu: Loma napisał(a): > Dora, czy te pomidory przed suszeniem należy obrać ze skórki? A co z pestkami? Pestki i skorka zostaje! Koniecznie! Musza stac sie kompletnie plaskie i pomarszczone (przypominaja suszone sliwki, tylko ze sa czerwone). Najlepiej jak bedziesz w jakims supermarkecie to znajdz suszone pomidory w sloiku i zobacz jak wygladaja. I wtedy bedziesz miala do czego porownac te Twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: pomidory w zalewie IP: 217.11.133.* 29.07.03, 11:33 Moja mama robi coś takiego: Pomidory (nie muszą być koktailowe, byle były mięsiste i twarde, ale większe dzieli na pół) Wrzątek + solidna łycha z czubkiem soli na litr wrzątku. Nic więcej. Pomidory ciasno układa w słoiku, zalewa posolonym wrzątkiem, zakręca (gorące takie) i już. Oderwać się od tego nie można, takie pyszne. Trzymałyby się przez całą zimę, ale to jeszcze się nie zdarzyło... ;) To jest wersja podstawowa, klasyczna. Sądzę, że można byłoby dodać np czosnek, gorczycę, ale takie bez niczego też są wspaniałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elask Re: pomidory w zalewie IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 18:37 obrane pomidorki do słoika, zalewam przecierem pomidorowym, posolonym, można dodać czosnku i gotuję ok. 20min. Jak potem robi się zupę lub sos to smakuje jak ze swieżych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erpa Re: pomidory w zalewie IP: *.uz.zgora.pl 30.07.03, 11:13 Kiedyś na Białorusi jadłam pomidory kiszone (jak ogórki), pyszne, dostałam przepis, ale zaraz zgubiłam. Może ktoś umie kisić pomidory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: pomidory w zalewie IP: *.CNet.Gawex.PL 15.08.03, 19:50 A czy słoiki z owymi pomidorkami trzeba pasteryzować? Może i to glupie pytanie, ale to są moje pierwsze kroki w kuchni. Pozdrawiam. MM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: pomidory w zalewie IP: *.dialup.tiscali.it 16.08.03, 08:23 Trzeba. 20 g soli na litr wody. Wpadl mi w rece dokladny przepis, wiec Ci go podam. Z dokladnym opisem czynnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: pomidory w zalewie IP: *.dialup.tiscali.it 18.08.03, 09:11 Wklejam pare przepisow. Pomidory al naturale / jesli pomidory sa typu podluznego, uzyskamy klasyczne “pelati” / Pomidory umyc, naciac gorna czesc / od strony listkow /, przycisnac usuwajac nasiona i czesc plynu, wrzucic na wrzatek, obrac ze skorki i ukladac je pionowo w sloikach pollitrowych. Zalac osolona woda / 20 g na 1 litr wody /, zamknac i pasteryzowac / 45 minut, jesli sloiki mniejsze – wystarczy 20-25 minut /. Mozna ochlodzic i pasteryzowac jeszcze raz przez 20 minut / wtedy czas przechowywania wynosi 8-10 miesiecy /. Pomidorki koktajlowe zamykac w calosci / ze skorka i pestami /, zalane osolona woda. Sos pomidorowo-warzywny 5 kg pomidorow – 1 kg marchwi – 1 duza cebula – 2 galazki selera naciowego / 1 maly korzeniowy / - kilka zabkow czosnku – peczek natki pietruszki / kilka korzeniowych, ale tych we Wloszech nie ma / - listki bazylii – sol – pieprz - cukier Pomidory umyc dobrze i szybko pod biezaca woda. Rozgotowac je troche w duzym garnku, podlewajac niewielka floscia wody. Przetrzec przy pomocy przyrzadu do przecierania warzyw, albo przepuscic przez maszynke do oddzielania miazszu od pestek i skorek / wloska “spremipomodoro” /. Odsaczyc nadmiar wody uzywajac plociennych workow lub duzego sita przykrytego plotnem / skroci to troche pozniejszy proces zageszczania sosu /. Przecier przelac do duzego garnka, dodac marchew i seler rozdrobnione w malakserze / liscie selera zostawic /, dodac czosnke i cebule przekrojona na pol / mozna je wlozyc do siateczki np. z tiulu – bedzie latwej je potem usunac /. Gotowac, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka, aby przecier nie przywarl do dna. Natke pietruszki i liscie selera oplukac, a nastepnie dokladnie zwiazac nitka i wrzucic do gotujacego sie przecieru. Doprawic lekko sola, pieprzem i cukrem / niewielka iloscia, gdyz wlasciwe doprawianie bedzie mialo miejsce podczas gotowania potraw /. Gotowac przez 2 godziny / przy malych ilosciach nawet krocej /. Wyjac wiazke natki i selera oraz cebule i czosnek. Przecier przelozyc do wysterylizowanych sloikow, na dno sloika klasc po listku bazylii, potem wlac przecier, potem znowu listek bazylii i warstwe oliwy / tak aby dokladnie pokryla przecier /. Zamknac i pasteryzowac przez 30 minut / przy malych sloiczkach wystarczy 20 minut /. Mozna zrobic taki przecier bez warzyw / pomidory, czosnek, sol, cukier, oliwa, listki bazylii /. Jest to przepis polsko-wloski: wyciety z “Kobiety i Zycia”, przywieziony do Wloch razem z kuchennym archiwum, a nastepnie dostosowany do sposobu wykonania slynnej wloskiej salsy / przewaznie robionej bez dodatku warzyw i tak tez mozna to zrobic /, podobno nazywanej w Polsce ciapa. Jesli chce sie Wam pobawic, polecam. Ja w tym roku rezygnuje z uwagi na niezbyt drodne pomidory / susza /. Jesli ktos hoduje pomidory na wieksza skale, polecam wloska maszynke “spremipomodoro”. Sos pomidorowy aromatyczny 5 kg dojrzalych pomidorow – 2 cebule – 2 zabki czosnku – pol szklanki oliwy extravergine – sol – pieprz – listki bazylii – szczypta oregano Pomidory umyc, przekroic na polowe, usunac pestki i czesc plynu, przetrzec uzywajac przyrzadu do przecierania warzyw. Podgrzac oliwe, poddusic w niej siekana cebule wraz z zabkami czosnku, dodac przecier pomidorowy, troche soli i pieprzu, a nastepnie dusic przez 20 minut. W polowie duszenia dodac listki bazyli i szczypte oregano. Goracy sos wlewac do sloikow pollitrowych / wyjdzie ich 8 / i pasteryzowac przez 20 minut. Przechowywac do roku. Jesli posiada sie wloska maszynke do oddzelania pestek i skorek od pomidorowego miazszu, wystarczy poddusic cale pomidory i przepuscic je przez te maszynke / przypomina maszynke do miesa, ale ma walek pelen malutkich dziurek /. Taka maszynka umozliwia przetworzenie kilkudziesieciu kg pomidorow na raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: pomidory w zalewie IP: *.CNet.Gawex.PL 18.08.03, 11:33 Dziękuję za przepisy!!! Pozdrawiam. MM Odpowiedz Link Zgłoś