Gość: kasia IP: *.spray.net.pl 12.11.07, 08:21 Umiem robić placki ale...nie sa zbyt dobre... podejrzewam, że coś z proporcjami nie tak...a może o czymś zapominam Biorę kilo ziemniaków, obieram...i co dalej...żeby wyszło niebo w gebie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e._ Re: Placki ziemniaczane 12.11.07, 08:48 Tu masz dokładnie 98.500 pomysłów na placji: www.google.pl/search?hl=pl&q=%22placki+ziemniaczane%22&lr= Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Placki ziemniaczane 12.11.07, 09:00 obrać ziemniaki, zetrzeć je, ja połowę trę na drobnej tarce, połowę na grubej, dużą cebulę zetrzeć na drobnej - w przypadku lenia masakruję wszystko blenderem do tego jajko, łyżka gęstej śmietany (można i bez, ale tak robiła babcia i takie placki lubię najbardziej), sól, pieprz (ew. papryka) i mąka, zwykła pszenna, w ilości takiej, żeby dość gęste ciasto wyszło taka jest moja wersja podstawowa, czasem dodaję drobno siekanych pieczarek lub papryki, czasem startą cukinię, zamiast mąki można dodać otrąb itd, eksperymentować można do woli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 07:12 > obrać ziemniaki, zetrzeć je, ja połowę trę na drobnej tarce, połowę na grubej, też tak robię: szybciej i smaczniej (placki wychodzą bardziej chrupiące) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Placki ziemniaczane IP: *.spray.net.pl 12.11.07, 09:03 Dzięki em-es - spróbuję ze smietaną:-) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Placki ziemniaczane 12.11.07, 09:27 osobiscie polecam jeszcze marchewke zetrzec do srodka.. placki dzieki temu sa mniej tluste.. i takie jakies smaczniejsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Banito!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 14:18 Ile tego sera dajesz tak na 1kg ziemniaków? Bo chcę wypróbować dzisiaj te wersję. A jeszcze jedno, czy nie wypływa ten ser podczas smażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Wszystko robię na oko i dodaję garść. 14.11.07, 11:21 Na 2 osoby placki z kilograma ziemniaków to przesada chyba?))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Dziękuję, już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 17:42 zrobiłam ale chyba ciut za mało sera dałam, nastepnym razem sypnę śmielej. A skąd zakładasz że ten 1kg to na dwoje? Na czworo, bo piąty domownik ma dopiero 2 miesiące:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Na 2 osoby robię z około 5 średniej 15.11.07, 17:58 wielkości ziemniaków - poniżej 1/2 kg a i tak jest ich za dużo pomimo , tego, że "mua" żonka jest na nie wyjątkowo "żarta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rere Re: Placki ziemniaczane IP: *.chello.pl 14.11.07, 02:02 Cebula i czosnek. Dużo czosnku :) Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Placki ziemniaczane 12.11.07, 10:59 Można jeszcze inaczej. Zetrzeć ziemniaki, odsączyć przez sitko do naczynia i poczekać aż osiądzie krochmal. Następnie tyle ile odleje się soku z ziemniaków dodać tyle kwaśnej śmietany, kefiru lub jogurtu naturalnego. Resztę dodatków wg uznania. Zetrzeć ziemniaki na tarce jarzynowej. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny, startą na tarce jarzynowej cebulę, jajko, grysik [manną kaszę], ew. 1 łyżkę mąki pszennej, sól, pieprz i inne dodatki wg uznania. Placki wychodzą bardzo chrupiące. Odpowiedz Link Zgłoś
miko_mama Re: Placki ziemniaczane 12.11.07, 11:25 a napiszcie, czy gatunek kartofli ma znaczenie? Jedne sie lepiej nadaja niż inne gatunki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 07:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=67205294&a=67369921 Odpowiedz Link Zgłoś
asik12 Re: Placki ziemniaczane 12.11.07, 13:49 Ja polecam dodać marchewkę, cukinię i przede wszystkim płatki owsiane, wtedy placki są naprawdę chrupiące! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Z koperkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 14:16 A ja polecam dodanie całego posiekanego pęczka koperku. Placki są lekkie ( o ile to danie można nazwać lekkim) i aromatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
she8 z manną 12.11.07, 16:34 Ja dodaję zamiast mąki kaszę mannę, bardzo pyszne są. Teraz wypróbuję z płatkami owsianymi. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: z manną 12.11.07, 20:01 she8 napisała: > Ja dodaję zamiast mąki kaszę mannę, bardzo pyszne są. Teraz > wypróbuję z płatkami owsianymi. Sprobuj z płatkami gryczanymi! nie pożalujesz... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia z orzechami arachidowymi:) 17.11.07, 14:11 To przepis Tadka Niejadka:)Pyszne sa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Placki ziemniaczane IP: *.nott.cable.ntl.com 13.11.07, 11:09 ja robie najlepsze placki na swiecie:-) ziemniaki i cebule uciera mi robot,odsaczam nadmiar wody na sitku (ile sie da) i potem to juz tylko lyzke lub dwie maki, jajko , sol i pieprz, papryka w proszku mielony kmniek (koniecznie) - to jest wersja podstawowa, czasem dodaje dwie utarte w wiorka marchewki lub starta i rowniez odsaczona cukinie. najbardziej lubie podane z gesta smietana i posypane podsmazonymi pieczarkami, niebo w gebie ale cholernie niezdrowe:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mangax czosnek IP: *.generacja.pl 13.11.07, 16:37 warto do "ciasta" dodać trochę startego czosnku, daje taki fajny posmak :) Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re: czosnek 13.11.07, 18:47 Wtam ja robie placki tak 1 kg ziemniaków obieram przepuszczam przez sokowirówkę wraz z dwiema cebulami i ząbkiem czosnku do trocin dodaje sok i krochmal z dna naczynia miksuję wszystko z piecioma łyzkami mąki pszennej i 2 duzymi jajkami dodaje sól pieprz o dużo maggi ok dwóch łyżek sól cebulową smażę nieduże placki na oliwie z drugiego tłoczenia sa pycha można podawac z dobrym ketchupem smietana jogurtem lub z sosem gulaszowym ostrym pycha :) Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Placki ziemniaczane 13.11.07, 21:33 Nie za dużo mąki, nie za cienko poszatkowane, duuużo cebuli i czosnku. Pieprzu do ciacha też dać można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: Placki ziemniaczane IP: *.globalconnect.pl 14.11.07, 00:40 polecam robota typu 'kasia' jak sie samemu trze ziemniaki to sie odechciewa... a w ogole kocham placki ziemniaczane ;] Odpowiedz Link Zgłoś
tjaryma6 Re: Placki ziemniaczane 14.11.07, 10:58 Najlepsze placki w zyciu jadlem jak bylem nad morzem kiedy we wro byla powódź 100lecia. Było to w karwi a placki były sprzedawane z takiej małej smażalni przy domku jednorodzinnym (pączki też były takie domowe też najlepsze) Smak był klasyczny więc nie podejrzewam, żeby dodawali tam np marchewkę ale właśnie były niewiarygodnie chrupiące. Może w czasie smażenia po prostu nie wolno żałować tłuszczu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrAk Re: Placki ziemniaczane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 17:40 Skoro nadmorskie, to niezłe są z patrem wędzonego łososia i kleksem dobrej (niezdrowej bo przynajmniej 22%) gęstej śmietany. Daje sie to - zimne - obok gorącego placka. Odpowiedz Link Zgłoś
tjaryma6 Re: Placki ziemniaczane 15.11.07, 21:35 Do tego dużo koperku i wódka z zamrażalnika (akurat do tłustego się nadaje) Odpowiedz Link Zgłoś
tjaryma6 Re: Placki ziemniaczane 15.11.07, 21:41 Ale to chyba lepszy zestaw do blin z mąki gryczanej Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Nudzisz się Ampolionie? 16.11.07, 07:52 Jak chcesz to ugotuj i podaj przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re:Nudzisz się Ampolionie? 17.11.07, 00:06 Robiłem na parze. Inne, ciekawe, delikatne. Można i piec. Następnym razem spróbuję pieczone w mikofali. Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re:Nudzisz się Ampolionie? 17.11.07, 13:58 Wszystko można na śląsku dawniej pieczono placki na suchej blasze z goracego pieca węglowego i nazywały sie z makiem bo bywały przypalone ale najlepsze i nie osiagniesz tego nawet w najlepszel mikrofali sa smazone w duzej ilosci tłuszcu chrupkie i swieże ja kiedys piekłam w odobinie oliwy na teflonie i wierz mi to nie to pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re:Nudzisz się Ampolionie? 17.11.07, 14:15 Sądzę, że aby wiedziec co najlepsze trzeba wszystko sprawdzic. Także eksperymenty. Także własne upodobania, własne materiały i własny sprzęt. Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re:Nudzisz się Ampolionie? 19.11.07, 22:01 To życzę udanych eksperymentów masz racje gdybyśmy nie szukali to by nie powstawały nowe przepisy pozdr.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re:Nudzisz się Ampolionie? IP: *.telpol.net.pl 20.11.07, 11:58 chyba jednak się nudzisz Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re:Nudzisz się Ampolionie? 20.11.07, 13:32 Jakżesz można z Wami wszystkimi się nudzic?... Odpowiedz Link Zgłoś