Dodaj do ulubionych

Ciasto Camargo

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 15:11
Czy zna ktoś przepis na to ciasto,bo mój gdzieś mi zaginął.Mam 16 żółtek z
którymi muszę coś zrobić a to ciasto było właśnie na samych żółtkach.Może
ktoś z was ma taki przepis?
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:)
POZDR
Obserwuj wątek
    • dada7 znalazłam w internecie takie coś 31.07.03, 15:39
      Tort Camargo

40 dkg masła świeżego i 40 dkg mąki kartoflanej dobrze utrzeć na misce łyżką
      drewnianą do białości, a wbijając po jednem 10 całych jaj, każde jajko dobrze
      rozetrzeć; następnie wsypać 40 dkg. pudru przesianego i razem wszystka lekko
      wymieszać. Masę wlać w formę tortową, wyłożoną białym papierem, i wstawić do
      średnio gorącego pie- ca na pół godziny. Tort ten przekłada się kremem
      kakaowym, na który składa się 40 dkg. obranych, wysuszonych migdałów, które
      zrumienić w piecu i utrzeć w moździerzu na olej; 60 dkg. cukru, 11/2 kwaterki
      wody i 1/2 laski wanilji, zagotować do gęstości pomady; gorący ten syrop wlać
      do utartych migdałów i dobrze wymieszać; potem dodać 20 dkg. masła kakaowego
      sklarowanego i pół kwarty wody gorącej, którą, wlewać należy po trochu, i razem
      wszystko dobrze rozetrzeć na gładką masę. Gdyby krem się zważył, co się nieraz
      zdarza, to dodać jeszcze trochę wody gorącej; wymieszać doskonale, ai zupełnie
      ostygnie, potem go tak długo rozcierać, aż zbieleje. Kremu tego nałożyć grubą
      warstwę, na 2 palce grubości na jeden rant, nakryć drugim, cały tort posmarować
      tym samym kremem i posypać okruchami z masy pozostałej, albo go oszprycować
      kremem.
      • Gość: dziunia Re: znalazłam w internecie takie coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 18:12
        Dzięki:)Też znalazłam ten przepis ale niezupełnie o to chodziło.A żółtka
        wykorzystałam do ciasta drożdżowego i wyszło b.dobre:)
        POZDR

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka