Dodaj do ulubionych

dobra kapusta

IP: 213.17.152.* 02.08.03, 18:27
Mam 58 lat,nieżle gotuję,ale ponoć najlepiej gotuję kapustę.Nie jest mi wcale najmilej z tego powodu,wolałabym być dobra w jakimś wykwintnym daniu-a nie być" królową kapusty".Ileż ja się nasłuchałam zachwytów nad kapustą; a to moja teściowa(przyznaj się,co dodajesz...),a to mój wujek,gdy wyjeżdżałam od niego z wakacji(pewnie dopiero za rok będę jadł twoją kapustę..)itd.Najdziwniejsze, że ja nic specjalnego z tą kapustą nie robię!Przepis jak z "Kuchni Polskiej",standard!Ponoć siostra mojej babci,która mnie bardzo lubiła(zmarła,gdy miałam 2 latka),tak gotowała.Cała "familia" opowiadała o kapuście cioci z rozrzewnieniem.Mój mąż po tygodniu bez kapusty chodzi niezadowolony i mówi; ugotowałabyś co dobrego(w domyśle:kapucha z grochem).A ja się denerwuję:znowu w domu "zapachy",gorąco,niezdrowo,długo...Wolałabym mizerię-parę minut i smacznie.Aż jestem zła-kapuściana królowa...
Obserwuj wątek
    • Gość: Asia Re: dobra kapusta IP: *.a2000.nl 02.08.03, 21:51
      A co do tej dobrej kapuchy dodajesz ze taka dobra?? :)
      • Gość: bella 58 Re: dobra kapusta IP: 213.17.152.* 02.08.03, 22:39
        No właśnie nic specjalnego,przepis standartowy-ale mąż mówi ,że serce...Dlatego jestem zła ,że to takie banalne.
        • Gość: lola Re: dobra kapusta IP: korbank:* / 10.0.0.* 03.08.03, 10:13
          Gość portalu: bella 58 napisał(a):

> No właśnie nic specjalnego,przepis standartowy-ale mąż mówi ,że
          serce...Dlatego
          > jestem zła ,że to takie banalne.

Nie badz żyła, podaj przepis. Prosimy!!!!
          • Gość: bella 58 Re: dobra kapusta IP: 213.17.152.* 03.08.03, 12:35
            Przepis jest w "Kuchni Polskiej"(kap.cukr.zasmażana).Kapustę pokrojoną jak najcieniej wstawiam raczej do garnka,niż rondla,żeby z wierzchu nie obsychała.Początkowe 10 min. ciągle ją pilnuję,od boków tak wpycham ciągle górną surową warstwę pod spód,drewnianą łyżką,żeby "równo" się gotowała.Kiedy już cała puściła sok i jest równo z płynem(tzn.minimalnie w w wodzie),przykrywam pokrywką i jeszcze ok.30-35min.gotuję.Zasmażkę robię na słonince z boczkiem wędz.Żeby mieć zawsze świeżą słoninkę,którą używam właściwie tylko do kapusty,trzymam poporcjowaną w zamrażarce,a potem jedną sztywną porcję trę na tarce do warzyw.OSTROŻNIE!Dodaję cebulę i prawie jednocześnie mąkę(cebula w mące szybko się rumieni),wody ok 3/4 szklanki.Trochę octu,koperku.Kapusta powinna mieć konsystencję nie za rzadką.Może też być gotowana z kminkiem,wtedy przyprawiam jeszcze pieprzem,ale bez koperku(nie lubię dużo smaków ,np.zupa pomidorowa na jarzynach-fe!musi być jednosmakowa).Jeżeli z grochem,to bez zasmażki.(Połóweczki grochu rozgotować na "fucę",dodać w ilości ok. 1/3-1/4 objętości kapusty-można gotując groch dodać dość dużą nać selera,potem wyjąć).Kapustę kiszoną gotuję raczej z "kolorową" fasolą(zmiksowaną po ugotowaniu,lub utłuczoną),niż z grochem.Kiedy już można używać wodę z gotowanych ziemniaków ,gotuję kapustę zarówno białą jak i kiszoną lekko osoloną i jak najbardziej odparowaną i wlewam słoną wodę z ziemniaków-wg smaku.Reszta standard.Czy robicie jakąś potrawę lepiej niż inni?Pochwalcie się.
            • Gość: lola Re: dobra kapusta IP: korbank:* / 10.0.0.* 03.08.03, 13:32
              Przyznam sie ze tak własnie robie, oprócz tej słoninki bo raczej licze kalorie,
              ale własnie z koperkiem. A za ta z grochem to mój facet dałby sie pokroic, a ja
              raczej nie robie, bo...zapominam. Teraz jednak biegne po składniki i do garów.
              Ale pozazdroscic, zw Cie tak doceniaja!
              • Gość: bella 58 Re: dobra kapusta IP: 213.17.152.* 03.08.03, 14:12
                Gość portalu: lola napisał(a):

> Przyznam sie ze tak własnie robie, oprócz tej słoninki bo raczej licze kalorie,
                >
                > ale własnie z koperkiem. A za ta z grochem to mój facet dałby sie pokroic, a ja
                >
                > raczej nie robie, bo...zapominam. Teraz jednak biegne po składniki i do garów.
                > Ale pozazdroscic, zw Cie tak doceniaja!
                Wiesz,może większość uroku kapusty polega na dodaniu dużej ilości okrasy?Słyszałam przysłowie"Kapusty nie przemaścisz,baby nie przepieprzysz!"
                • wedrowiec2 Re: dobra kapusta 03.08.03, 15:15
                  Kapusta musi "mieć" tłusto. Do duszonej kapusty dodaję oliwę (z oliwek), a dla
                  lepszego smaku trochę skwarków ze smalcu domowego wytopu. Oczywiście przyprawy,
                  i pół (cwierć) pomidora. Nie trzeb awtedy dodawać octu.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka