figgin1 02.12.07, 13:09 Mam oskomę na coś w tym guście. Ma ktos jakiś prosty, ekspresowy sposób na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: Proszę bardzo: 02.12.07, 13:44 kartoflak - (rejbak,kugiel) znakomity jest również z dodatkiem duszonych żeberek, lub innego duszonego mięska w środku:) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re:Z całym szacunkiem - nie te składniki.nt 03.12.07, 00:15 Z całym szacunkiem, przez 20 lat mieszkałam na Kurpiach i właśnie tak tam robiono tę potrawę, i dokładnie tak nazywano jak przytoczyłam :) dodatek mięska, to wydanie "odświętne", na szybciej robiono z boczkiem lub tylko z kiełbasą :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:To nie jest danie z Kurpiów. 03.12.07, 09:40 Tylko śląskie. Równie dobrze można napisać, że to babka ziemniaczana. Być może coś podobnego robi się na Kurpiach - nie wiem, ale podobne to nie znaczy, że to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 kartoflak 03.12.07, 09:48 ba_nita napisał: To nie jest danie z Kurpiów. Kurpiowi to powiedz :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Zrobiłam :) 02.12.07, 18:14 Starte ziemniaki wymieszałam z mąką, jajkiem, cebulą podsmażoną na maśle, dodałam mnóstwo pieprzu i cząbru. I soli do woli. Podałam z twarogiem i sosem grzybowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Zrobiłam :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.07, 19:42 a czy odlewasz sok z ziemniaków? Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: Zrobiłam :) 03.12.07, 09:19 Nie odlałam. Następnym razem z ciekawości spróbuję. Jak będę miała czas, to spróbuję też ubić białko z jaja, co sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 może chusteczkę? :) 03.12.07, 10:28 argument dobry jak każdy:) Kurpie od dziada pradziada i baby prababy robią rejbaka, kartoflaka, kugla (również nazwa knajpki w Ostrołęce specjalizującej się w tej regionalnej potrawie) nie oznacza to wcale, że inne regiony też tego nie robią:) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: na Slasku kartoflOk:D 03.12.07, 11:32 a ja to danie, jako babka ziemniaczana znam jako typowe danie kuchni białoruskiej :)) babka ziemniaczana sama lub z różnymi dodatkami :)) może to jak z pierogami... Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: na Slasku kartoflOk:D 03.12.07, 11:41 Pewnie tak:)Podobnie jak chlodnik litewski jest wlasciwie polski:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: może chusteczkę? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 11:34 lepiej od razu śliniak ;)) ps. pozdrowienia z Ostrołęki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: może chusteczkę? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 11:42 no co takie zdziwienie? to do Wadery była odpowiedź i ją pozdrawiałam ale jeśli chcesz, to ciebie też mogę pozdrowić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: może chusteczkę? :) 03.12.07, 11:45 przeskoczyły mi przed oczami wersy odpowiedzi w drzewku... poniw\ewczasie zobaczyłam, ze to do Wadery. pzdr. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: może chusteczkę? :) 03.12.07, 12:39 Gość portalu: magda napisał(a): > ps. pozdrowienia z Ostrołęki ;) dzięki, Kugiel chyba nadal się trzyma razem z p. Krysią? (o ile pamiętam);) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re:A może troche inaczej? 03.12.07, 11:26 10 duzych, gotowanych ziemniaków 10 dkg masła 10 dkg żółtego sera 2 łyżki śmietany 3 jajka posiekana natka pietruszki sól, pietrz Ziemniaki przepuścić przez praske, dodac masło, ser, śmietanę, żółtka, natkę, przyprawy. Dobrze rozetrzeć. Ubić piane z białek i dodac do masy, wyrobic delikatnie. Masę przełożyc do (posmarowanej i wysypanej bułką) formy takiej jak na babke albo do małych foremek babeczkowych i piec 10-15 min do lekkiego zrumienienia. Podawać z sosami. Takie małe (1-3) na talerzu wyglądają bardzo intrygująco i są wspaniałym pomysłem w przypadku uroczystego obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś