Gość: gryka1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.07, 09:53 Poradźcie jak wysuszyć plasterki pomarańczy aby można było mini udekorować choinkę ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaroosi Re: suszone pomarańcze 19.12.07, 09:58 Ja suszyłam na kaloryferze, co jakiś czas obracając plasterki. Wyszły ładne, tyle że trwało to kilka dni :-)) Podobno można w nagrzanym piekarniku i kiedyś znalazłam taką radę : Pomarańcze pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Ułożyć je na blasze wyłożonej sreberkiem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temperaturze ok. 70 stopni. Jeżeli posiadacie piekarnik elektryczny, niezłe efekty daje termoobieg. Podczas suszenia powinno się kilkakrotnie obrócić plasterki cytrusów. Suszenie trochę trwa, ale warto czekać na efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: suszone pomarańcze 19.12.07, 09:59 W piekarniku jak najbardziej:)Tez suszylam:) Odpowiedz Link Zgłoś
asik12 Re: suszone pomarańcze 19.12.07, 13:04 W piekarniku zmieniają kolor na ciemniejszy, najlepiej na kaloryferze na tacce, ale trzeba zacząć ze 2 tygodnie przed świętami. Teraz już się nie dosuszą. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: suszone pomarańcze 19.12.07, 13:16 W suszarce do grzybów. Albo w kartonie farelką - nawlekasz na sznurek - jak grzyby, zawieszasz w dużym kartonie, otwierasz go z obu stron żeby przewiew był i z jednej strony ustawiasz farelkę na średnim nadmuchu :) Odpowiedz Link Zgłoś