Gość: Marta IP: *.4kroki.net 01.01.08, 15:39 Co zrobić z białek? Mam ich okołó 10.szt.Z góry dziękuję.Wszystkiego najlkepszego w Nowym Roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fiona_76 Re: Białka - bardzo proszę o pomoc 01.01.08, 15:43 Zawsze mozesz je zamrozic i dodac do jakiegos ciasta czy chocby Pavlowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Białka - zaaznaczam z FK - nie amiętam autorów 01.01.08, 16:27 aczkolwiek kłaniam się nisko: ------------------- Ja tez miałam ten problem dopoki nie zjadłam sosu a la tatarski u mojej Tesciowej. Robi sie tak: białka usmaz na oliwce potem pokrój w drobniutka kosteczke, dodaj do tego ogórki konserwowe w kosteczke, papryke w kosteczke, pieczarki marynowane w kosteczke (lub usmazone ) wymieszaj z majonezem i podawaj do wedlin lub mięs. Ja powiem szczerze ze jem to do wszystkiego PYCHA! Dowolnośc jest tu duza - mozna tez dodac szczypiorek lub co kto lubi! ______________________________________ Panierka do kurzych skrzydełek po chinsku (1 bialko/1 lyzeczke maki ziemniaczanej: bialka ubic na sztywno, dodac make, dodac troche sezamu), smazyc w woku w glebokim tluszczu __________________________ PLACEK EKSTRA PLACEK MAKOWY 8 białek 1 (niepełna) szkl mąki 1 szkl cukru 0,5 szkl suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę z proszkiem i suchy mak, wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć na prostokątną blaszkę. Upiec na złoty kolor ok. 40 - 45 min.200'C PLACEK BISZKOPTOWY 8 żółtek 2 jajka 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka (2 szt) ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać cukier i dodawać po jednym żółtku (10 szt). Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na prostokątną blaszkę i upiec na złoty kolor. Po wystygnięciu placek przekroić na pół. MASA 2 galaretki o różnych kolorach np. czerwona i zielona 0,5 litra gęstej śmietany (2 szkl) 4 - 6 łyżek cukru pudru Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej przegotowanej wody. Studzimy i czekamy aż zacznie gęstnieć. 1 szkl śmietany ubijamy na sztywno (lub prawie sztywno) z 2 - 3 łyżkami cukru pudru (najlepiej w 1 litrowym słoiku gdyż bardzo pryska), dalej ubijając dodajemy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki, od czasu do czasu mieszając, czekamy aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą masę wylewamy na 0,5 placka biszkoptowego i przykrywamy plackiem makowym. To samo co wyżej robimy z drugą galaretką, drugą szkl śmietany i wody i 2 – 3 łyżkami cukru pudru. Gęstniejącą drugą masę wylewamy na placek makowy i przykrywamy 0,5 placka biszkoptowego. Placek przechowywać w chłodnym miejscu. Całość można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą. ____________________ Wielokrotnie sprawdzone.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chmielu71 do ba_nity! IP: *.chello.pl 02.01.08, 21:20 to ostatni Twój post jaki znalazłam :) a wcześniej czytałam że masz przepisy na marynaty do karkówki z grilla. Bardzo bym prosiła o wysłanie na maila: chmielu71@wp.pl Bede baaaardzo wdzięcza i dziękuję! i przepraszam że się tak wcinam w inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m mazurek migdalowy neli rubinstein IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 16:33 kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,20183601,P_KOBIETA_PRZEPISY.html jest naprawde pyszny i calkiem "niemazurkowy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Mozna zrobic ciasto biszkoptowe IP: *.dip.t-dialin.net 02.01.08, 22:27 Własciwie robi sie z całych jajek, ale z samych białek tez mozna (2 białka zamiast 1 całego jajka). Albo bezy. Odpowiedz Link Zgłoś