loola_kr 17.01.08, 09:23 jaką potrawę widzicie/smakujecie? Taki sobie luźny wątek w mało zimowy poranek, żeby poczuć ciepły wiatr od morza, zapach świeżej bazylii i smak aromatycznych pomidorów... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaskahh Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 17.01.08, 09:25 - salatka z owocow morza - focaccia - pizza z szynka parmenska i rucola - zielone wielkie oliwki - figi prosto z krzaka... Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 17.01.08, 09:28 capuccino insalata mista tiramisu banalne, ale tylko TAM tak smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 17.01.08, 09:34 penne ze świeżymi pomidorami, kieliszek czerwonego wina... ...... espresso Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f ach... wszedzie zapach z otwartych okien mocno 17.01.08, 10:32 przyprawionego sosu ragu. To sob i niedz. A w zwykly dzien - kawa, kawa, kawa - zesząd wylewający sie zapach.... Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna skladane w 'chusteczke' 17.01.08, 10:39 pizze, pachnace bazylia i pomidorami. Lub krokiety nadziewane ragu. Czyli jedzenie 'uliczne', z zapachem cytryn, owocow morza i swiezego pieczywa w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 17.01.08, 10:40 cytryny:D kiedys ogladalam antonio ucztuje w italii,i jakies wielkie wrazenie zrobily na mnie cytryny,sycylijskie o ile dobrze pamietam:) i teraz pierwsza mysl to te cytryny wlasnie;D ale zaraz za tym,pieknie pachnacy makaron z pomidorami,bazylia i oliwa i ojjj glodna jestem;D Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 17.01.08, 11:03 Najslynniejsze sa te z z okolic Amalfi, z Ischi, Sorrento... Jesli chodzi o zapachy, to lubie ten grillowanej papryki / a czasem sa to grille dosc kuriozalne, przynajmniej dla cudzoziemca /, salsy / czyli robionego w domu przecieru pomidorowego /, oregano z pobliskiej pizzerii. Moim daniem numer jeden jest makaron z brokulami: wlasnie dzis go zrobie. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 17.01.08, 12:01 linn_linn, podrzuć proszę te brokułowe kluchy, własnie chodzi coś w ten deseń za mną ostatnio ale nie mam natchnienia.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: makaron z brokulami 17.01.08, 15:47 Najprostszy w swiecie: na glebokiej patelni rozgrzewam oliwe z czosnkiem / mozna dodac peperoncino, a nawet troche sardeli lub pasty sardelowej - ja zwykle daje tylko czosnek /. W garnku do gotujacego sie makronu wrzucic brokuly podzielone na czastki: moment zalezy od czasu gotowania makaronu /. Odcedzic makaron z brokulami, wrzucic do oliwy z czosnkiem, wymieszac, zgasic ogien, posyac serem, wymieszac i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: makaron z brokulami 17.01.08, 16:37 O, super, najprostsze przepisy zawsze na topie :) Dzięki wielkie Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: makaron z brokulami 17.01.08, 22:21 Robie tak samo, czasami dodaje jeszcze smazony chudy boczek lub surowa suszona szynke, + dla mojego lubego obowiazkowo dobry sos pomidorowy / zawsze wlasnej roboty /. Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: makaron z brokulami 18.01.08, 10:06 mmmm, od dawna na brokuly patrzec nie moge..ale teraz, pociekla mi slinka;> juz wiem co jutro bedzie na obiad;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: makaron z brokulami IP: 217.11.129.* 18.01.08, 10:12 O żesz! A myślałam, że to mój patent. Ale że robię jak Linn to dla mnie powód do zadowolenia. A jak mam czas to razem z czosnkiem przesmażam łyżkę mielonych orzechów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysio_m Re: makaron z brokulami 21.01.08, 19:41 Przecudnego coś !! Dziękuję !! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 17.01.08, 19:49 ilekobietamalat napisała: > cytryny:D fakt, są piękne www.cirox.it/archives/img/limoni.jpg www.sito.regione.campania.it/AGRICOLTURA/Tipici/images/LIMONE-sorrento-1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 17.01.08, 11:46 jak zacznę wymieniać to do jutra będe pisac :DD Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: zdecydowanie myślę o lasagne i kieliszku 17.01.08, 19:46 no to zaczynamy moze od pieknego soczystego befsztyku fiorentina? albo od eskalopek w cytrynie? albo może od soli w soli :D pieczonej? albo od fritto misto (różne rózności morskie smażone na głębokim oleju)? albo od porchetty? albo od torrone (nugat)? albo od smażonych "pączków"? jak dobrze, ze jestem po kolacji../ bo o sosach pomidorowych tudzież o pizzy z pieca opalanego drewnem to nie będe pisac, bo to zbyt oczywiste:) Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna radicchio 17.01.08, 19:58 (to z Treviso), z grilla, skropione oliwa i posypane gruba sola. I miske muli na bialym winie, z duza iloscia czosnku i peperoncino. A tak w ogole to wystarczyloby mi wloskie slonce, wloska architektura i dzwiek wloskiego dookola (nawet jesli znaczyloby to, ze kierowcy sie na wzajem wyzywaja) :-). O butelce dobrego wloskiego wina nie wspomne... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: radicchio 17.01.08, 21:34 spaghetti alle vongole (znaczy się makaron z sercówkami) zapach (nieprzez wszystkich tolerowany) włoskich kiełbas i serów zapach bazylii Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria jeszcze 17.01.08, 22:27 Antipasti, fritto misto, raviolis, risotto,wszelkie pasty, osso buco....Lubie wszystko. Kawa - zuccotto, sycylijski sernik. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr do marghe_72 18.01.08, 11:30 A jak robisz to spaghetti alle vongole? Jeżeli to nie tajemnica rodzinna... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: do marghe_72 18.01.08, 13:51 loola_kr napisała: > A jak robisz to spaghetti alle vongole? > Jeżeli to nie tajemnica rodzinna... > jaka tam tajemnica Spaghetti alle vongole Paczka spaghetti Vongole - około 1 kgnatka pietruszki - dużo 3 -4 ząbki czosnku 1-2 papryczki chilli - mogą być suszone szklanka białego wina oliwa a oliwek sól Jeśli jesteśmy w posiadaniu świeżych muszelek to należy je namoczyć w dużej ilości wody może być z solą) - powinny się porządnie oczyścić. Należy co jakiś czas zmieniać wodę. Na oliwie obsmażyć czosnek (zmiażdżony albo i nie:) ) i papryczki . Wrzucić muszelki. Podlać odrobiną wina, przykryć patelnię i czekać aż muszle się otworzą (nieotwarte wyrzucić!!!). Posiekać natkę dość drobno, dodać do żyjątek morskich, podlewać winem. Doprawić Ugotować spaghetti. Spaghetti wrzucić na patelnie z sosem. Wymieszać . Jeść wyszukiwarka w GP zastrajkowała, potem wrzucę Ci linka ze zdjęciami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: do marghe_72 IP: *.acn.waw.pl 18.01.08, 13:54 coś drgnęło wariacja na temat fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66283210,66283210.html?f=777&w=66283210&a=66283210 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 re: link IP: *.acn.waw.pl 18.01.08, 13:56 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,29018389,29018389.html?f=777&w=29018389&a=29018389 Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr dziękuję! 18.01.08, 14:49 na zdięciach wygląda super! To ja takiego nigdy nie jadłam, pomyliły mi się nazwy... i to tak się muszle wrzuca do spaghetti? pewnie dużo zabawy z dłubaniem? Poszukam w sobotę tych sercówek, moze znajdę... a mogą być mrożone? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dziękuję! 18.01.08, 21:45 loola_kr napisała: > na zdięciach wygląda super! > > To ja takiego nigdy nie jadłam, pomyliły mi się nazwy... > i to tak się muszle wrzuca do spaghetti? pewnie dużo zabawy z > dłubaniem? > > Poszukam w sobotę tych sercówek, moze znajdę... a mogą być mrożone? nigdy nie robiłam z mrożonych, ale pewnie mogą być :) Prawdę mówiąc nigdy ich w PL nie robiłam - bo nigdzie nie mogłam dostać sercówek. a dłubaniny nie ma dużo, one bardzo łatwo odchodzą od muszelek Odpowiedz Link Zgłoś
lis_ka Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 17.01.08, 22:54 Kawę i kanapkę tramezzino z tuńczykiem. No i jeszcze słoik miodu z kwiatow pomarańczy wyjadany na zielonej trawce :) Odpowiedz Link Zgłoś
ilekobietamalat Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 18.01.08, 10:07 lis_ka napisała: > Kawę i kanapkę tramezzino z tuńczykiem. > No i jeszcze słoik miodu z kwiatow pomarańczy wyjadany na zielonej > trawce :) > tak tak, miod z kwiatow pomaranczy wyjadany palcami ze sloiczka:D mmm:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 18.01.08, 00:03 suppli' i pizza w kawałku w Rzymie Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 18.01.08, 14:11 jestem w niebie,gdzieś na Capri,w Amalfi lub Sorrento. 1.KAWA!!! szczeg. cappuccino 2.LODY!!! szczeg. pistacjowe 3.Risotto z owocami morza,które jadłam na Capri właśnie 4.Ravioli z ricottą w sosie dyniowo-śmietanowym-do dziś pamiętam ten smak,ale nie potrafię zrobić tego sosu.Może pomożecie? 5.Pizza margherita w Neapolu 6.Granita ze świeżych cytryn (tych już wspominanych) Kolejność dowolna.Rozmarzyłam się.... Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 18.01.08, 21:57 Kawa- szczególnie macchiato, bo czuć moc espresso i jest kropla śmietanki. Lody- nie przepadam, ale we Włoszech uwielbiam. Te z San Gimignano to poezja. Pizza- o tak cienkim cieście,że w środku pizzy go w ogóle nie ma- jest tylko sos pomidorowy i ser:) Ser pecorino. Inne rzeczy też uwielbiam, ale sa do zjedzenia w innyh krajach śródziemnomorskich i zawsze najadam sie na zapas(np.owoce morza, szczególnie małże po marynarsku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joma24 Re: Włochy... zamykacie oczy i ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.08, 19:46 kawa kawa kawa :) kieliszek chianti pizza z rucolą, pomidorkami i pecorino lub parmenską szynką melon w szynce tagiatelle z pesto :) Odpowiedz Link Zgłoś
pengua Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 22.01.08, 23:40 bardzo rzadki pojawia sie w ksiazkach kcharskich lub knajpach: - vitello tonato! Cudowna szynka cieleca (wedlina nie pieczen!) polana leciutkim sosem tunczykowym! posypana kaparami, podawane na listkach odpowiednio "wypasionej" salaty ;-) Vitello tonato w takiej formie podaja m.in w restauracji Biblioteka przy Dobrej. Niebo w gebie! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Włochy... zamykacie oczy i ... 23.01.08, 21:40 pengua napisała: > bardzo rzadki pojawia sie w ksiazkach kcharskich lub knajpach: > - vitello tonato! w prawi każdje ksiązce jest :)) to jedno z tych "typowych" włoskich dań Odpowiedz Link Zgłoś