Gość: giezik IP: 213.25.170.* 19.08.03, 08:20 podtrzymując wątek - dziś curry z kurczaka w winogronach: cały przepis tu: www.blogi.pl/blog.php?blog=pycha Przepis prosty. Może zrobimy wspólnie (znaczy wspólnie, ale nie razem) i porównamy wrażenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kania Re: pomysł na dziś IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 09:43 jak to wspólnie, ale nie razem?:)) to ja nie robię!:) pozdr kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: pomysł na dziś IP: 213.25.170.* 19.08.03, 10:12 oj, kasiu, kasiu ;) Ja na obiad dla żony mojej będę robil Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: pomysł na dziś IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 10:55 a myślisz, że mój marido byłby zadowolony? zróbmy inaczej, ty dla żony, ja dla męża i niech oni ocenią:)) pozdr kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: pomysł na dziś IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 12:32 układ stoi (ja już składniki nabyłem) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carol Re: pomysł na dziś IP: *.kprm.gov.pl 19.08.03, 13:08 A co można do tego (oprócz winka), pieczywo? coś innego? czy raczej samo żeby nie zepsuć smaczku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: pomysł na dziś IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 13:38 mysle, ze bardzo klasycznie czyli ryż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carol Re: pomysł na dziś IP: *.kprm.gov.pl 19.08.03, 13:58 Dzięki i smacznego :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: pomysł na dziś IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 14:53 a może ryż z ziołami zapiekany pod pianą z białka i serem żółtym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: pomysł na dziś IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 15:24 poniewaz zronilem juz ta mase z majonezu i curry (i probujac z winogronami, niemal calosc wyzarlem) to raczej zolty ser nie (za bardzo zabije smak) Odpowiedz Link Zgłoś
inika Re: pomysł na dziś 19.08.03, 11:15 Nie mogę. :( Mąż zażyczył sobie ogórkową. :( ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: pomysł na dziś IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 19.08.03, 15:05 a tak serio:) ponieważ podany adres wogóle mi nie wchodzi,czy ten przepis jest zblizony do poniższego?: skladniki: piers kurczaka cebula zabek czosnku curry smietana tlusta zolty ser (obojetnie jaki) przyprawy gotujemy: w radlu na oliwie z dodatkiem masla dusimy cebule pokrojona w piorka, nastepnie wkladamy piersi kurczka rozbite na takie male bitki, chwile smazymy, czesto obracajac dodajemy przyprawy: duzo grubo zmielonego pieprzu, wegete do smaku i plaska lyzeczke curry, wciskamy zabek czosnku, chwile dusimy w takim zoltym sosie, dolewamy wody, tak by przykryla bitki, dusimy z 15 minut pod przykryciem, sos sie powienien stac gesty, na koniec (na oko) sos zaciagamy tlusta smietana i wsypujemy garsc utartego zotego sera, przez chwile ciagle na ogniu mieszamy sos az sie ser rozpusci. ps a w domu czekają schabowe ( i co teraz?) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: pomysł na dziś IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.03, 15:21 jesli nie wchodzi to wrzucam tu: Curry z kurczaka z winogronami (dla 2 osób) 2 piersi z kurczaka, półtora kubka winogron bez pestek, 2/3 kubka majonezu, 2 łyżki curry, łyżka oliwy, 1/3 łyżki pieprzu kajeńskiego, pieprz czarny, łyżeczka octu owocowego (pewnie jabłkowego) Wykonać sos ze wszystkich składników z wyjątkiem winogrron (i kurczaka oczywiście). Przyprawić - autor polecał, by maczać winogrona w sosie i próbować - metoda dobra pod warunkiem, że nie będziemy próbować w nieskończoność (a raczej skończonosć winogron). Podsmażyć piersi (3-5 min z każdej strony), wyjąć i pokroić w kostkę. Wymieszać kawałki kurczaka z 1/3 winogron, zalać sosem. Dodać winogron w zależności od preferencji Na tym przepis się kończył, wieć tak na wstępie kilka uwag - 3-5 min to zdecydowanie za mało, żeby piersi się usmażyły. Wygląda na to, że warto je pokroić wcześniej i usmażyć, później już na patelni zalać sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: pomysł na dziś IP: *.chello.pl 19.08.03, 17:35 ja chyba zwariowałam, po pracy zakupiłam potrzebne składniki,ocet owocowy wzięłam za winny i takowy nabyłam-z wina czerwonego (a może to jest to samo?w końcu wino jest z winogron:)),ale jeszcze brakuje mi pieprzu cayenne; leje deszcz jak diabli,ale co tam,idę szukać pieprzu,wracam i do dzieła!! ...ileż to poświęceń znosi kobieta dla ukochanego męża... jutro opowiem o wrażeniach... pozdro kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: pomysł na dziś IP: 213.25.170.* 20.08.03, 08:53 jak poszło? Bo ja jestem b. zadowolony., żonka moja również (pomijam fakt, że musiałem dorobić sosu, bo wcześniej wyżarłem go z winogronami) Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: pomysł na dziś 19.08.03, 21:22 Ha, a ja dziś zrobiłam (ZNOWU!!) bakłażana i cukinię z patelni z sosem jogurtowo-czosnkowym. W sezonie bakłażanowo-cukiniowym jest u nas w domu dosyć monotematycznie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: pomysł na dziś IP: *.tele2.pl 19.08.03, 22:05 a ja wrocilam z wawy i na szybko; makaron tagliatelle, oliwa, natka, czosnek i parmezan........Baklazany mam w lodowce i robie jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: pomysł na dziś 20.08.03, 09:42 Jako dodatek do kurczaka curry-winogronowego proponuję ryż gotowany z cynamonem, kardamonem i goździkami. Absolutnie fantastyczny ryżyk. Pochodzi z książki "smaki świata", którą jako inspirację gorąco polecam... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: pomysł na dziś IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.08.03, 10:28 no więc zrobiłam wczoraj giezikowe danie ale z małą innowacją, smażącye się kosteczki kurczaka skropiłam octem winnym i w nim jeszcze dusiłam kilka minut,bardzo ładnie pachniało natomiast co do sosu-to nie mój smak,maczałam w nim winogronka i smakowałam,ale to nie moje klimaty kulinarne dziś mąż będzie konsumował-zobaczymy co powie pozdr kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kania Re: pomysł na dziś IP: *.chello.pl 20.08.03, 22:01 mąż zjadł i twierdzi, że było pycha: cyt: "...dziwne,inne, bardzo dobre...,a co to za sos?musztardowy?!:)", może to jakieś takie męskie danko, bo ja wiem.........:) giezik,a jak tam żonie smakowało, tylko mi nie mów, że jeszcze nie doszło do wykonania zadania:(( pozdrawiam kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: pomysł na dziś IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.03, 21:00 , no jednak nie tylko męskie, bo żonce moje smakowało bardzo i miała podobne wrażenie do Twojego lubego - sos musztarodwy. Podobało sie jej na tyle, ze jak powiedziala "do powtórki" Odpowiedz Link Zgłoś