Dodaj do ulubionych

z serii polecam-pasta sezamowa tahina

18.02.08, 21:12
spotkałam sie z nią jako wymaganą w przepisie na humus.
zainwestowałam w słoik, który mi wystarczy na 3-4 partie pasty humusowej, którą wielbię.
polecam jako ponoć swietne źródło magnezu i wapnia.
Obserwuj wątek
    • mazia Re: z serii polecam-pasta sezamowa tahina 18.02.08, 21:44
      przyłączam się do pochwał tej pasty - tez używam namiętnie do humusu :)
      Molla, a co jeszcez dajesz? Bo spotkałam się z różnymi przepisami.
      • molla7 Re: z serii polecam-pasta sezamowa tahina 18.02.08, 23:45
        do humusu?
        pure version: czosnek, sok z cytryny, owa pasta, cieciorka zawsze gotowana w domu, moczona przez noc, sól, pieprz kolorowy albo czarny.
        • mazia Re: z serii polecam-pasta sezamowa tahina 25.02.08, 17:19
          A to ja jeszcze obowiązkowo dorzucam pęczek kolendry albo pietruszki. I dopiero na takiej bazie robię wariacje :)

A gomasio super pom,ysł, juz czuję ten smak, kupiłam dziś sezam i będę eksperymentować. TYlko makutry nie posiadam :(
    • wyrodna_matka_huberta sezamowo polecam też gomasio 19.02.08, 16:06
      Do sporządzenia tej przyprawy potrzebne nam będą dwa składniki: ziarna sezamu i sól.
      Na rozgrzaną suchą patelnię wsypujemy nasiona i sól. Prażymy pod przykryciem,
      bowiem rozgrzane nasionka pryskają, tak jak popcorn.
      Mieszamy drewnianą łyżką dość często. Sól powinna zmienić kolor na lekko złoty,
      a nasiona sezamu powinny zacząć wydzielać przyjemny zapach.
      Po uprażeniu wsypujemy składniki do makutry, (w wersji współczesnej możemy
      wsypać do miski lub nawet ucierać w mikserze) i ucieramy drewnianą pałką, aż
      połowa ziaren będzie utarta na proszek, a połowa pozostanie w całości.
      Ziarenka soli w toku ucierania powinny całkowicie zniknąć pokryte olejem ze
      startych nasion sezamu.

Cytuję za stroną:
      www.wegetarianski.pl/podstrona/czytnik.php?dzial=odzywianie&artykul=102
      Ja tym obsypuję kanapki z pomidorem, sam chlebek z masłem, awokado, cokolwiek..
      cudne i nigdy sie nie nudzi. Mój dwulatek też uwielbia.
      • mazia Zrobiłam to gomasio! 26.02.08, 21:24
        Zamiast w makutrze utarłam w malakserze. Chyba wyszło takie, jak powinno.
        Spróbowałam - pycha! Jako królika doświadczalnego użyłam też dziecka, któremu na kolację zrobiłam kanapki z ogórasem i z tą solą właśnie. Mały wręcz pochłonął chlebek, znaczy mu smakowało. Jak przeżyje do rana to ja też zjem sobie taki zestaw :P
        • wyrodna_matka_huberta Gomasio rulezz:) 10.03.08, 22:35

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka