Dodaj do ulubionych

GRUSZKI-PRZETWORY

26.08.03, 00:12
po czarnym bzie przyszła pora na gruszki... poszukuję jakiś ciekawych
pomysłów na pztwory z gruszek... to chyba ostatni dzwonek dla nich...
proszę o inspirację,
L.
--
barwa jest cierpieniem światła
j.w. goethe
Obserwuj wątek
    • Gość: ewcia77 Re: GRUSZKI-PRZETWORY IP: *.revers.nsm.pl 26.08.03, 10:47
      Gruszki w czerwonym winie
      SKŁADNIKI:
      4 jędrne gruszki,
      12,5 dag cukru,
      300 ml wytrawnego czerwonego wina,
      1 łyżka soku z cytryny,
      1 kawałek skórki pomarańczowej,
      1/2 startej laski wanilii,
      2 goździki,
      szczypta cynamonu,
      bezy lub makaroniki do dekoracji.

      Sposób przyrządzenia: Gruszki obieramy, ale zostawiamy ogonki. Wlewamy wino do
      garnka, dosypujemy cukier i podgrzewamy, aż się rozpuści. Wlewamy sok z
      cytryny, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, goździki, cynamon i startą
      wanilię. Podgrzewamy do zagotowania. Wówczas wkładamy gruszki i gotujemy na
      małym ogniu ok. pół godziny. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne gruszki układamy
      w miseczkach i polewamy przetartym przez sito sosem. Dekorujemy bezami lub
      makaronikami.
    • Gość: KasiaCh Re: GRUSZKI-PRZETWORY IP: *.crowley.pl 26.08.03, 11:02
      A ja robię gruszki na zimę tak: twarde klapsy obieram, kroję na ćwiartki,
      usuwam gniazda nasienne i wkładam ciasno do słoików, zalewam wodą z cukrem i
      łyżeczką kwasku cytrynowego, zalewa ma być dość słodka, ale nie za słodka,
      trzeba spróbować, zalewam tym gruszki w słoiku prawie do pełna i pasteryzuję
      15 - 30 minut jeśli słoik jest litrowy. Takie gruszki są twarde i nadają się
      zarówno do deserów jak i do drugiego dania. No i zostaje gruszkowy kompot. Nie
      dodaję goździków, ale jeśli ktoś lubi, to chyba można.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka