panna.tulipanna1 15.03.08, 08:16 Mam ćwierć kilo tofu, za którym nie przepadam. Pomózcie go uzjadliwić, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brumbak Re: Tofu - pomóżcie proszę. 15.03.08, 11:10 panna.tulipanna1 napisała: > Mam ćwierć kilo tofu, za którym nie przepadam. Pomóżcie go > uzjadliwić, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: Tofu - pomóżcie proszę. 15.03.08, 13:31 Ja robie tofu bardzo czesto i chetnie ci cos podpowiem, ale napisz jakie to tofu i czy masz jakies dodatki z kuchni chinskiej (sos sojowy, olej sezamowy) czy wolalabys przepis na cos bardziej europejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire "miekkie" tofu IP: *.fbx.proxad.net 16.03.08, 16:44 Ja czasami skuszam sie na tofu w azjatyckim sklepiku, i w brode sobie pluje bo nie wiem co dalej. TO ktore kupuje jest takie mieciutkie, delikatne, "rozpadywujace" sie, przynajmniej w porownaiu do tofu kupowanego w zdrowej zywosci. Jak do niego podejsc? Mam olej sezamowy, sosy wszelakie, czego nie mam -chetnie dokupie. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: Tofu - pomóżcie proszę. 15.03.08, 14:10 kotlet schabowy wydaj sie smaczny ale jest to tylko naskórek- każdy kto go bedzie żuł kęs przez parę minut przekona sie ,że gdy ulotni sie aromat skórki reszta jest niezjadliwa Ależ takie przysmażone mięso bez soli i przypraw jest samo w sobie pyszne! Zawsze podsmażając mięso do duszenia, skrajam plastry lekko podsmazonego mięsa i podjadam. Dopiero potem zalewam wrzątkiem , solę i przyprawiam. Gdybym gotowała tylko dla siebie nie soliłabym i nie przyprawiała mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Tofu - pomóżcie proszę. 16.03.08, 16:30 nieskorzanka napisała: > > > Ależ takie przysmażone mięso bez soli i przypraw jest samo w sobie > pyszne! .......... ależ piszesz nie na temat ! 1) to watek o tofu -więc napisz coś na temat 2)moja uwaga dotyczyła mięsa surowego- porównałem jego smak do tofu jako "półproduktu" - - nie chodzi o mięso przysmażone Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne jakie to tofu - konsystencja 16.03.08, 16:46 bardzo lubie tofu w roznego rodzaju curry grunt to przesmazyc je jako pierwszy sladnik w przyprawiach, by sie zdazylo przegryzc potem wyjac, dodac jarzyny, mleczko kokosowe itd i na koniec dorzucic tofu do podgrzania nie mieszac za mocno by sie nie rozpadlo tofu typu miekkiego dobre nadaje sie na roznego rodzaju smothies czy koktajle owocowo bialkowe Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: jakie to tofu - konsystencja 16.03.08, 20:59 Roseanne, a jak robisz te koktajle? Przy okazji produkcji mleka sojowego wyprodukowałam tez trochę miękkiego tofu, chętnie bym je zużytkowała koktajlowo. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: jakie to tofu - konsystencja 17.03.08, 12:41 misuje w blenderze z mrozonymi owocami, miodem czasami z sorbetem z sokami a jak zbyt geste to dodac wody Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Tofu - pomóżcie proszę. 16.03.08, 20:31 panna.tulipanna1 napisała: > Mam ćwierć kilo tofu, za którym nie przepadam. Pomózcie go > uzjadliwić, proszę. np. tofu a la indyk :)) video.about.com/vegetarian/How-to-Make-Tofu-Turkey.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tofu - pomóżcie proszę. 16.03.08, 21:11 Nie tak :)) lecz tak: ! Bo sa przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tofu - pomóżcie proszę. 16.03.08, 21:12 Przepisy (po angielsku): www.google.com/search?q=tofu+turkey+recipe&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tofu - pomóżcie proszę. 16.03.08, 21:16 I rozmaite przepisy po polsku: www.google.com/search?q=przepisy+kulinarne+tofu&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieskorzanka Re: Tofu - pomóżcie proszę. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.08, 08:35 np. tofu a la indyk :)) > video.about.com/vegetarian/How-to-Make-Tofu-Turkey.htm Przecież smak mięsa jest tak wstrętny, czyżby nie dało się zrobić tofu a' la fasolka na przykład, czy pieczarki. Po co ma przypominać mięso, skąd te tęsknoty? Jadam czasami tofu, ale wymaga to wiele zabiegów, moczenie w marynatach, dokładne zamaskowanie jego dość paskudnego smaku przyprawami, zmieszanie go z dużą ilością warzyw. A jadam go bo czasem córka mnie namawia na kupienie, poza tym stosuję metodę złotego środka- jedzenie wszystkiego po trochu z umiarem. Odpowiedz Link Zgłoś