Gość: aishling IP: *.awf.wroc.pl 11.09.03, 10:13 No właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Jak zrobić leczo? IP: *.ltl.pl 11.09.03, 11:27 Pokroić cebulę w talarki, a paprykę w paski. Patelnia, tłuszcz, podsmażyć wszystko do miękkości - nie spalić cebuli. Dodać pomidory bez skórki, albo tak jak ja dużo przecieru. Na koniec sól, papryka słodka i ostra w proszku do smaku. Lubię dodać majeranek, chociaż Węgrzy już pewnie - nie. Ten "tłuszcz" to w oryginale smalec, ja daję olej. Odpowiedz Link Zgłoś
linkamocwiatru Re: Jak zrobić leczo? 11.09.03, 11:33 Gość portalu: ja napisał(a): > Pokroić cebulę w talarki, a paprykę w paski. Patelnia, tłuszcz, podsmażyć > wszystko do miękkości - nie spalić cebuli. Dodać pomidory bez skórki, albo tak > jak ja dużo przecieru. Na koniec sól, papryka słodka i ostra w proszku do > smaku. Lubię dodać majeranek, chociaż Węgrzy już pewnie - nie. > Ten "tłuszcz" to w oryginale smalec, ja daję olej. Dorzucic jeszcze cukinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek11 Re: Jak zrobić leczo? IP: 2.3.STABLE* / *.stoen.pl 11.09.03, 11:38 cukinie albo kabaczka.Aha - bardzo dobre jest jak sie doda smazonego baklazana pokrojonego w talarki i cwiartki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: Jak zrobić leczo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 14:25 Ale to wersja nie dla wszystkich, bo dla mnie kiełbasa psuje smak, robi sie to ciezkostrawne, ale jak kto woli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawawa Re: Jak zrobić leczo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 12:18 Leczo "zastepcze": Cos takiego jadlam na Wegrzech, ale wiem, ze to nie jest to, jednak mi smakuje :) Wedlinka rozna (szynka, kielbasa, boczek) - moze byc to co "nie zeszlo" nam z lodowki ;) Cebula 2 duze moze byc tez papryka surowa obowiazkowo papryka w proszku ostra i łagodna Wedline pokroic w plasterki, cebule w polplasterki. Najpierw obsmazyc wedlinke, dorzucic cebulke i ewentualnie surowa papryke. Najpierw smazyc, potem dolac odrobine wody i poddusic. Ja doprawiam to wszystko Wegeta :) papryka ostra i lagodna. Wersja rowniez spozywana na Wegrzech i chyba bardziej wlasciwa :) Papryki surowe (rozne kolory) 3 sztuki Cebula (moze tez byc roznokolorowa) 2 duze sztuki Cukinia (moga byc dwie mniejsze np. jedna zielona i jedna zolta) Pomidory obrane ze skorki 2 - 3 sztuki Papryka w proszku Wszystko pokroic na srednie kawalki, obsmazyc, potem dusic, dosypac np. Wegety i papryki (ostrej i slodkiej) i mamy wersje wegetarianska. Mozna to wzbogacic miesem np. z piersi kurczaka, ktora najpierw kroimy i obsmazamy, a potem dodajemy warzywka. Wegrzy dodaja jeszcze do tego rozbeltane jajko, z ktorego robia sie krupki jakby ze zwarzonej smietany. Co kto lubi ;) Pozdrawiam i smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
segovia Re: Jak zrobić leczo? 11.09.03, 12:22 poszukaj w moim wątku - imprea w sobotę- co do jedzenia? - czy jakoś tak. Wyszło rewelacyjne, dzieki przepisowi, który zamieścił Bruno! Odpowiedz Link Zgłoś
segovia Re: Jak zrobić leczo? 11.09.03, 12:27 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=7804239 Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Jak zrobić leczo? 11.09.03, 14:10 Segovia, ale leczo i ratatouille to nie do konca to samo :) Odpowiedz Link Zgłoś
segovia Re: Jak zrobić leczo? 11.09.03, 16:24 a ja myslałam, że w końcu doszlismy do wniosku, że ratatouille to potrawa bezmięsna, a u mnie była kiełbasa :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawawa Re: Jak zrobić leczo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.03, 12:22 A! Do wersji drugiej dodaje rowniez czosnek przecisniety przez praske i obowiazkowo cukier!!! Calosc jest wtedy slodko - kwasna :) Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Jak zrobić leczo? 11.09.03, 13:48 Ja robię tak: podsmażam cebulę na oliwie, dodaję do niej paprykę , cukinię , pomidory, kiełbasę albo pieczarki. Wszystko razem pichci się ok. 1/2 godz. Na koniec trochę czerwonej parpyki i bazylii. Zawsze wychodzi pyszne. Dzisiaj też mam na obiad i zaraz idę jeść. Mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tintarella Re: Jak zrobić leczo? IP: *.kul.lublin.pl 11.09.03, 13:55 Dodaję jeszcze fasolę szparagową (mamuta). Nbrałam ochoty na leczo, chyba dzis je zrobię na kolację... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Jak zrobić leczo? IP: *.wp3.ptc.pl 11.09.03, 17:53 Ząbek lub dwa czosnku i pół kilo cebuli pokrojonej w półkrążi podsmażam w rondlu z grubym dnem na oliwie albo tłuszczyku z boczku. Potem pół kilo pokrojonej w paski papryki, różnej kiełbaski i tyle samo pomidorów bez skórki. Przykrywam to wszystko i duszę. Dodaję odrobinkę cukru, pieprz i suszoną bazylię. Kto lubi pikantniej - małą diabelską papryczkę. Ale ona z czasem wzmacnia pikantność potrawy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruthel Re: Jak zrobić leczo? 12.09.03, 19:45 u mnie w domu przepis na leczo jest bardzo prosty cebula, papryka, pomidory - pokroić (dość drobno, bo mnie się raz nie chciało i nie dało się tego jeść) wrzucić do garnka - dusić dolać olej (na 0,5 kg każdego rodzaju warzyw 0,5 l oleju) na końcu dodać podsmażoną kiełbasę jest to przepis sprawdzony więc mogę go ze spokojnym sumieniem polecić Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: Jak zrobić leczo? 12.09.03, 22:04 ruthel napisała: > u mnie w domu przepis na leczo jest bardzo prosty > cebula, papryka, pomidory - pokroić (dość drobno, bo mnie się raz nie chciało > i nie dało się tego jeść) > wrzucić do garnka - dusić > dolać olej (na 0,5 kg każdego rodzaju warzyw 0,5 l oleju) > na końcu dodać podsmażoną kiełbasę > > jest to przepis sprawdzony więc mogę go ze spokojnym sumieniem polecić Za przeproszeniem , to ile dajesz tego oleju? Ile litrów? Bo mnie wychodzi jakieś 2,3 łyżki na duży gar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Jak zrobić leczo? IP: *.dialup.tiscali.it 13.09.03, 10:30 2-3 lyzki wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
ruthel Re: Jak zrobić leczo? 13.09.03, 13:34 oleju wychodzi 0,5 l na 1,5 kg warzyw Odpowiedz Link Zgłoś