Dodaj do ulubionych

Święta, co gotujecie na Wigilię

IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 13:46
Co przygotowujecie na Wigilię , czy tradycyjnie macie 12 potraw.
Co kraj to obyczaj więc przypuszczam że każda przygotowuje coś innego
Czy ktoś tak jak ja piecze "baby drożdżowe" bo w święta nie jemy zwykłego
chleba. Może jakiś nowy przepis ma ktoś na te "baby"
Obserwuj wątek
    • Gość: millie Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.server.ntl.com 12.09.03, 14:10
      o jejku Ewa czys ty oszalala czy tez chcesz przescignac zachodnia
      Bozonarodzeniowa komercjalizacje????? wczesnym wrzesniem mowic o Swietach?????
      skandal!!!! :-)
      • Gość: kaska Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.03, 14:40
        dlaczegoz to skandal? O swietach mozna mowic kiedy sie chce, caly rok.........
        • Gość: millie Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.server.ntl.com 12.09.03, 15:17
          jestem co roku 'zbrzydzona' komercjalizacja swiat tutaj w Europie Zachodniej -
          nie ma to nic wspolnego z religijnym badz rodzinnym nastrojem, a wszyskto jest
          nakierowane na komercje, kupowanie, prezenty a dalej zadluzenie, kredyty
          ktorych nie jest sie w stanie splacic itp. W tym roku postanowilam ze
          pojedziemy sobie na jakis tydzien w cieple kraje, zamiast odstawiac szopke z
          indykiem, prezentami itp - wybieramy sie do Meksyku, Maroka lub tp -
          propozycje mile widziane :-)
          • Gość: Ewa Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 17.09.03, 11:58
            a ja uwielbiam święta i ich nastrój,
            to już za trzy miesiące, szybko zleci
            • Gość: utka Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: 149.156.49.* 17.09.03, 12:46
              Przypomina mi sie tu malutki sklepik w Kanadzie, w malutkim miasteczku blisko
              wodospadu Niagara - otoz ten sklepik mial szyld - "Just Christmas" i na
              zewnatrz wielka tablice, na ktorej pani ze sklepiku codziennie zapisywala kreda
              ile jeszcze dni pozostalo do Bozego Narodzenia, codziennie tez inna grupa
              (wiekowa, zawodowa, itp.itd.) ludzi miala tam specjalne znizki na prezenty,
              ozdobki, banki i inne cuda. Sama do Polski przywiozlam stamtad ze 3 reklamowki
              roznych choinkowych i bozonarodzeniowych cudnosci.
              Naprawde cudownie wspominam to miejsce .......
            • kiwi1 Re: Święta, co gotujecie na Wigilię 17.09.03, 16:56
              Rowniez jak Ewa uwielbiam Swieta. Przed nami teraz halloween. Miesiac pozniej
              swieto dziekczynienia a od 1 grudnia przygotowania do Swiat. Lubie
              amerykanaski styl i wczesne przygotowania bo nie ma to jak oczekiwanie na
              Swieta.
              O ile dobrze licze zostalo jeszce 98 dni!!!
              • Gość: Venus Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 17.09.03, 19:00
                A ja sie nie przejmuje komercjalizacja, reklamami itd. Staram sie pamietac po
                co sa swieta i juz.
                Moge o nich mowic juz teraz.. zawsze dobrze miec pomysl na przyszlosc..
                no wiec..
                U mnie obowiazkowo barszcz czerwony z uszkami i smazona ryba z salatka wloska,
                pierogi z kapusta i grzybami... reszta to jak mi sie chce..

Bab drozdzowych niestety nie pieke..
                Venus
                • jottka apropo 17.09.03, 19:34
                  ciasta drożdżowego na wigilie to ja to raz w naturze widziałam :)

u koleżanki jej mama robiła takie chałki drożdżowe, które na boże narodzenie
                  zjadało sie w grubych plastrach z masłem i szynką w charakterze odświętnego
                  pieczywa

ale na wielkanoc już nie, tylko mnóstwo mazurków
                • Gość: monia Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.topole.waw.pl 17.09.03, 20:57
                  Zupa z prawdziwków suszonych z makaronem, barszczyk + pierogi z kapustą i
                  grzybami, karp smażony z surówką z kiszonej kapusty, śledź w oleju z cebulką.
                  Ach - a te grzyby z zupy obsmażane w naleśnikowym cieście - pyszne, aczkolwiek
                  cholernie sycące. No i obowiązkowo kompot z suszu!
                  Mniam :-)))))))))))))))))))
                  • Gość: N.C. Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.satkabel.com.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 17.09.03, 22:11
                    Coraz wyraźniej widać, że Święta tuż tuż :-)))
                    A tak na poważnie - wigilia w moim domu to koniecznie: barszcz z uszkami (z
                    grzybkami), pierogi z kapustą i grzybami, śledzie, kluski z makiem, smażona
                    rybka (jedni wolą karpia, ja go nie cierpię, więc bywają i inne rybki
                    smażone). Koniecznie kluski z makiem. W rodzinie męża niezbędne ziemniaki,
                    niby postne, niby smażone - jaieś dziwne, z dużą ilością pieprzu, rodzaj
                    piure, bardzo dobre. Do tego koniecznie marchewka groszkiem. U nas takiego
                    zwyczajunie było, ale mi smakuje. W rodzinie mojej Mamy - bywały gołąbki z
                    kapusty kiszonej w całości - w środku farsz z kaszy i grzybów.
                    Później koniecznie zwykła sałatka jarzynowa i makowiec! Mniam, mniam, prawie
                    choinką i pomarańczami mi zapachniało. Ciekawe, czy wielu z Was Święta kojarzą
                    się z zapachem pomarańczy, cudem zdobywanychprzed laty własnie w tym okresie?
                    Ale się mi nostalgicznie zrobiło...
                    • Gość: ToeToe Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.static.ihug.co.nz 18.09.03, 04:52
                      W zeszlym roku fajnie smakowaly drinki na plazy, a w tym pewnie powtorka z
                      rozrywki;))
          • Gość: Dorota Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.tele2.pl 18.09.03, 09:56
            I tak umiera tradycja...
          • Gość: Dorota Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.tele2.pl 18.09.03, 10:00
            To moja odpowiedź dla millie - tylko nie w tym miejscu.
            • Gość: utka Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: 149.156.49.* 18.09.03, 10:27
              obowiazkowo barszcz z uszkami, karp smazony, (+ wgalarecie u tesciow), sledzie,
              pierogi w roznych odslonach z sosem z prawdziwkow, babcina specjalnosc - czyli
              kapusta z fasolka, kutia, czasami golabki z ziemniakow i kaszy gryczanej
              zapiekane w smietance; Wigilia nieodlacznie kojarzy mi sie z lepieniem uszek -
              przy stole zawsze bylo nas ok 20 sztuk i musielismy z kuzynem wylepic tysiace
              uszek ......
              • Gość: ecik Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.innsoft.com.pl 18.09.03, 10:43
                a u mnie tradycyjnie: karpik smażony i taki w galarecie. Do tego rybka po
                grecku, śledzie - różniste bo wszyscy je uwielbiamy. Do tego oczywiście kapusta
                z grzybami, mnóstwo pierogów - głównie z kapustą i grzybami. Do tego sałatka
                jarzynowa (choć częściej na drugi dzień). No i obowiązkowo kompot z suszu, a na
                drugi dzień - barszcz z uszkami. teściwoa czasem też zrobi Kutię. Babcia i mama
                liczne makowce i drożdżowe... Więcej grzechów nie pamiętam, ael w grudniu sobie
                przypomnę :)
    • Gość: Mańka Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.uz.zgora.pl 18.09.03, 11:17
      1) opłatek + kieliszek czerwonego wina
      2) barszcz gotowany z dużą ilością grzybów suszonych, bardzo ciemny od tego,
      podawany razem z tymi buraczkami, na których był gotowany (na talerzach),
      3) do barszczu uszka, ale tylko zwyczajowo nazywamy je uszkami, bo to są
      pierogi normalnej wielkości nadziane farszem z suszonych grzybów i nie
      gotowane, tylko usmażone na oleju na patelni - rumiane i chrupiące; nie wrzuca
      się ich do barszczu, tylko podaje na półmisku i pogryza nimi barszczyk;
      4) śledzie rozmaite;
      5) karp smażony;
      6) karp w galarecie;
      7) do śledzi i ryby sałatka zwana u nas nie wiedzieć czemu winigretem: utarte
      na tarce z dużymi otworami gotowane buraczki + ogórek kiszony w kostkę + cebula
      w kostkę + ugotowana fasola jaś + sól, cukier i ocet;
      8) kutia;
      9) łazanki z makiem i "mlekiem" makowym;
      10) kisiel z żurawiny (od dawna to on jest najczęściej z soku z porzeczek, a do
      niego wrażone są różne owoce z kompotu i konfitur, a nawet mrożone maliny);
      podobno w dawnych czasach w naszej rodzinie obowiązywał kisiel owsiany, który
      Babcia wspominała jako paskudztwo, a ponieważ prawie nikt go nie lubił, zaczęło
      się gotować taki kisiel o niezbyt gęstej konsystencji, dość kwaśny, pełen
      owoców; podaje się go w dużej salaterce z chochelką i jedni go jedzą jako taki,
      a niektórzy polewają sobie nim łazanki albo kutię (kompletna rozpusta);
      11) kompot z owoców suszonych;
      12) kompot z różnych owoców ze słoików, bo nie wszyscy lubią ten z suszonych;
      13) ciasta (gł. makowiec i keks czyli cwibak z masą bakalii).
      Wyszło 13, ale rachuba została zakłocona przez wliczenie 1), a to nie potrawy!
      Wesołych Świąt!
      7)
      • Gość: Ewa Re: Święta, co gotujecie na Wigilię IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 19.09.03, 11:31
        Dzieki wszystkim
        U mnie tradycyjnie:
        barszcz czerwony (kiszony)z uszkami grzybowymi
        3 rodzaje pierogów: ruskie, z kapustą kiszoną i grzybkami, z kapustą słodką i
        grzybkami
        gołąbki z ryżem i grzybkami
        w sosie grzybowym
        kapusta z grochem
        karp smażony w panierce (połowa z czosnkiem)
        kutia
        kompot z suszu
        no i oczywiście opłatek (część przekładana miodem)
        Strasznie dużo mi pochłania to czasu, ale w pierwszy dzień nie robie obiadu
        poprostu zjadamy pozostałości po Wigilii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka