mhr-cs 13.06.08, 10:09 czy juz go z niego cos robiliscie i w jaki sposob Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
realdirect Re: Podagrycznik pospolity 13.06.08, 10:24 www.kochmeister.com/r/19537-giersch-geissfuss-eine-kurzinfo.html Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: Podagrycznik pospolity 13.06.08, 13:28 jadłam kiedyś sałatkę ze świeżych liści, z truskawkami, ale nie zachwyciła mnie jakoś... Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Podagrycznik pospolity 13.06.08, 13:34 Można przyrządziś jak szpinak. Tylko lekko gorzkawy jest. Ja z podagrycznikiem walczę. Jak sie tej cholery pozybyć z ogrodu? Roundupa, z różnych względów użyc nie mogę. A ze wszystkich roślinek - podagrycznik rośnie najbujniej :( Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Podagrycznik pospolity 13.06.08, 14:17 No bo on cieniolubny jest.Jak masz dobre dla niego warunki, to jedyna metoda - usuwać ręcznie wciąz i wciąż.Ja swoją walkę z podagrycznikiem niemal wygrałam, ale weszło mi już w odruch wyrywanie tego zielska i sprawdzanie, czy nie rośnie. A co do smaku... nawet jeśli nie jest gorzkawy (nie rpóbowałam) to silnie i charakterystycznie aromatyczny.Mozna chyab dodać do czegoś innego w charakterze przyprawy, ale jako główny składnik, raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Podagrycznik pospolity 13.06.08, 14:26 niestety, wiem:( no i go usuwam ręcznie, przyokazji wykopyjąc (o ile się da)kłżcza. Cholerstwo jedne :(( A swoją drogą - to przez ten podagrycznik nabawiłam się już nerwicy natrętctw {na widok charakterystycznej łodyżki :) } Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Podagrycznik pospolity 13.06.08, 14:56 dziekuje ja do tej pory tylko wyrywajac tak jadlam niezle smakuje ale sprobuje jak spinat ladnie wydlada,zostawiam troche Odpowiedz Link Zgłoś
margot11 Re: Podagrycznik pospolity 14.06.08, 17:19 muffiny robiłam ...na słodko Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Podagrycznik pospolity 14.06.08, 18:23 momas napisała: > no i go usuwam ręcznie, przyokazji wykopyjąc (o ile się da)kłżcza. nieno, walczysz z pożyteczną roślinką zamiast ją wykorzystać, w którym to celu należy nabyć parę królików:) bardzo lubią to zielsko, a ty zyskujesz małych, futrzanych, najedzonych przyjaciół albo, eee, dostawców ekologicznego białka. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Podagrycznik pospolity 16.06.08, 10:31 może i pożyteczna.... ale nie w tych ilościach!!!! za króliki - dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
delosaqaaz Re: Podagrycznik pospolity 14.03.23, 10:51 podagrycznik znany również jako barszlica, sznitka, czy krzemionka, jest gatunkiem rodzimym w europie i Azji. Występuje również w Ameryce Północnej, Japonii a nawet Australii i Nowej Zelandii, gdzie należy do gatunków zawleczonych. W Polsce występuje bardzo powszechnie na terenie całego kraju i jest traktowany jak trudny do wyplenienia, pospolity chwast. Rozrasta się przez kłącza i dzieje się to naprawdę szybko. Na ugorach często widujemy całe dywany podagrycznika. Dlatego właśnie jest darzony nieskrywaną niechęcią przez ogrodników. Tymczasem ta niedoceniona roślina posiada naprawdę pożyteczne właściwości. Odpowiedz Link Zgłoś