bagatella 14.07.08, 12:47 ciagle slysze o takowym, a co zacz? czy to jest moze to ucierane z zoltkami i cukrem i do ktorego dodaje sie min olej? czy tak? oswieccie biedna bagatelle, dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momas Re: ???? 14.07.08, 14:54 o co chodzi????? Banita podał (już dwa?razy) link, do pychotki, gdzie lopatologicznie wytłumaczona róznica.... czy dlatego, ze jest to link do pychotki (no - jakby konkurencji, coby nie było), czy powód usuwania postw B jest inny? Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: ???? 14.07.08, 15:08 CZY TEN POST też będzie usunięty???? Poeksperymentujmy..... ze strony do której link podawał Banita. Jaka to strona - patrz mój post wyżej, bo nie chce uzywac tutaj nazwy Ciasta ucierane należy zaliczyć do ciast półkruchych, chociaż po upieczeniu ma ono cechy zbliżone do ciasta biszkoptowego i kruchego. Wpływa na to technika wykonania ciasta , która jest podobna do ciasta biszkoptowego. Skład i surowce podobne są do ciasta półkruchego. Asortyment ciast ucieranych jest bardzo bogaty, wypieka się różnego rodzaju baby, placki z różnymi dodatkami, keksy, spody do ciast itp. Składnikami ciast ucieranych są: mąka, tłuszcz, jaja, cukier, czasami mleko, śmietana lub woda, środek spulchniający np. proszek do pieczenia lub soda, substancje zapachowe i dodatki smakowe. Odmianą ciast ucieranych są ciasta piaskowe, w których część mąki pszennej można zastąpić mąką ziemniaczaną w dowolnej proporcji. Można je wykonywać ręcznie lub za pomocą robota. Technika sporządzania ciasta ucieranego – wykonanie tradycyjne ręcznie: 1) Przygotowanie formy do pieczenia 2) Przesianie mąki wraz z proszkiem do pieczenia lub sodą, 3) Dokładne roztarcie tłuszczu, aż do uzyskania jednolitej, pulchnej masy, 4) Dodawanie ( podczas ucierania tłuszczu ) po jednym żółtku na przemian z cukrem, 5) Stopniowe dodawanie do pulchnej masy mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, 6) Dokładne ucieranie ciasta i wymieszanie z bakaliami sparzonymi i oprószonymi mąką, 7) Ubicie piany z białek i delikatne połączenie z ciastem, 8) Umieszczenie ciasta w formie 9) Wstawiane formy do lekko nagrzanego piekarnika a następnie stopniowe podwyższanie temperatury do 160-180°C ( czas pieczenia taki, jak podano w przepisie), 10) Posypanie cukrem pudrem lub polukrowanie ( można również przeciąć i przełożyć dowolną masą ) Przy przyrządzaniu ciasta robotem tłuszcz uciera się z cukrem i całymi jajami. Temperatury pieczenia podawane są dla piekarnika gazowego. Obieg gorącego powietrza – temperatury ok. 25°C niższe Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: ???? 14.07.08, 16:25 Nie mam pojecia, dlaczego niektore posty w tym linku sa wycinane, ale ten tekst z linku banity jest jakis, imo, glupawy. Ciasto ucierane to w fachowej terminologii, ciasto biszkoptowo-tluszczowe. Czyli takie, w ktorym napowietrzone jajka miesza sie z maka i tluszczem. Okreslic ciasto ucierane jako cos pomiedzy biszkoptem a polkruchym to jakis wyjatkowo zenujacy idiotyzm. Biedny banita wierzy we wszystko, co goraczkowo wygrzebie w sieci :( Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Momas - popatrz, to normalne? 14.07.08, 15:20 nie nie normalne!!!!! (własnie byłam na oślej ławce) co im ta dzioucha zawiniła. Znów Cie wycieli. Czekam na swoją kolej :) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Momas - popatrz, to normalne? 14.07.08, 15:22 na marginesie - palcówka od razu mi na myśl przyszla (no proszę mnie wyciąć, uzyłam takiego paskudnego słowa!!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Momas - popatrz, to normalne? 14.07.08, 15:40 żeby nie było - posty banit są wycinane. Między innym ten, w którym mnie informował o oslej ławce dla dziouchy, oraz zwracał uwagę, ze użyłam słowa palcówka. zeby nie było, ze gadam ze sobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Szybko wam dziekuje bo i jeszcze mnie 14.07.08, 17:28 posadza o spam i wytna:) dziekuje wszystkim widocznym i znikajacym:) ale to i tak dziwne, o co kaman z tymi wycinanymi postami, why? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Szybko wam dziekuje bo i jeszcze mnie 14.07.08, 18:10 Szczerze mowiac nie wiem co sie dzisiaj dzieje:PPP Kiedys jak podawalam komus przepis na ciasto,ktore zawsze sie udaje oswiecono mnie ze to ucierane wlasnie:)To podaje-udaje sie nawet mnie zawsze:PPP 4cale jajka 2szklanki maki 2lyzeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 1/4margaryny+1/4 szklanki mleka slodkiego Do garnka wrzucic cukier,wbic jajka,zamieszac.Wsypac make z proszkiem i wlac wrzacy tluszcz z mlekiem.Wylac do formy i piec ca 20-25 minut. Mozna poukladac jablka w plasterkach lub inne owoce:) Odpowiedz Link Zgłoś
momas ????? 14.07.08, 15:29 w którym to momencie został złamany regulamin? link do innej strony był, gdzie wyjaśnienia można było znaleźć, jakby co.... Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: ????? 14.07.08, 15:32 no i znikł post, o który pytałam wyżej. (tzn wiadomość od Banity z wyjaśnieniem, ze został złamany regulamin... cuda, czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
chlebek_powszedni Re:Bawimy się dalej? 14.07.08, 16:17 O :))) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=82117118&a=82123628 Odpowiedz Link Zgłoś