Gość: lemon IP: *.subscribers.sferia.net 20.07.08, 19:56 iej. dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mania_gotowania Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 20.07.08, 23:11 Sałatka grecka, spagetti, wszelkie pasty (makarony:), bruschetty, owoce morza... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 00:04 mania_gotowania napisała: > Sałatka grecka, spagetti, wszelkie pasty (makarony:), bruschetty, owoce morza.. > . spaghetti to te makaron ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 00:17 Kuchnia środziemnomorka jest prosta . 1. mięso obsmażone na oleju z pieprzem, do tego sałata polana oliwą i octem balsamicznym. 2.Makaron z różymi sosami- począwszy od oliwy, czosnku i peperoncino, a skończywszy na mięsno-pomidorowym. 3. sałatki -mój tp to caprese z mozzarella, bazylią i pomidorami Istotą śródziemnomorskiej kuchni jest sezonowość(zresztą polskiej dobrej też). Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 03:03 feta, pomidory, mozzarella, pasta i wszystko co z morza. - to moja top lista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemon a jakby tak stworzyc IP: *.subscribers.sferia.net 21.07.08, 07:46 liste 10 najlepszych dań - co by mogło to być. Odpowiedz Link Zgłoś
aga-aa Re: a jakby tak stworzyc 21.07.08, 09:30 myślę, ze każdy miałby swoją top listę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemon Re: a jakby tak stworzyc IP: *.subscribers.sferia.net 21.07.08, 10:45 no to prosze - jakiekolwiek propozycje. Z tego co rozumiem to znajdą sie napewno horiatiki i ragu boloneze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno IP: *.spray.net.pl 21.07.08, 11:10 Książkę piszesz, Lemon? :) A poważnie, "kuchnia śródziemnomorska" jest imho zbyt szerokim pojęciem. Bo oprócz południowych Włoch i Grecji to również Bałkany, część Hiszpanii, kraje arabskie, wszystkie wyspy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lemon a pisze ;-) IP: *.subscribers.sferia.net 21.07.08, 11:16 ja wiem ze szerokie własnie dlatego jak o tym mysle - to w pewnym sensie nie wiem co myslec. Moze ktos mądry pokusi sie o wymiane z 10 dan takich, powiedzmy łapiących sedno ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: a pisze ;-) 21.07.08, 11:32 To bedzie skrajnie subiektywny ranking - w kazdym przypadku. Ksiazke o zwyczajach kulinarnych Srodziemnomorzan napisal w zeszlym roku przeuroczy i genialny Rick Stein, w dodatku zrobil tez swietny serial dokumentalno-kulinarny na ten sam temat. A okreslenie 'toplista' jest paskudnym, telewizyjnym potworem. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni 21.07.08, 12:17 srodziemnomorskiej i jest to ksiega, a nie broszurka. A wybor top-listy srodziemnomorskiej jest takim przedsiewzieciem jak stworzenie listy najlepszych potraw krajow nadbaltyckich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.08, 13:20 wlasnie nie moge znalesc swojej na amazonie, bo podalabym linka. poza tym, chyba lezy jeszcze w kartonie, bo na polkach pierwszego regalu billy jej nie widze. przynajmniej z rok jej w rekach nie mialam, ale pamietam, ze przepisy byly poukladane krajami basenu morza srodziemnego i obejmowaly rowniez drugi jego brzeg, czyli takze np maroko, tunezje. czytajac wypowiedzi widze, ze dla was kuchnia srodziemnomorska, to wlasciwie glownie grecka i wloska, a jest to dosc zawezone podejscie do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni 21.07.08, 15:53 Nie mam pojecia, jakiej grubosci ksiazki pisze Roden, ale mialam w reku ksiazke Steina (na oko trzysta stron - to raczej nie broszurka ;) i nie chcialam jej wypuscic. Procz przepisow i zdjec potraw sa rowniez zdjecia krajobrazow, krotkie otwarcia i gawedy zwiazane z przepisami i historie, ktore sie wydarzyly podczas podrozy. Plus rady i uwagi do przepisow, lacznie z tym, gdzie co dostac. Wszystko podzielone nie krajami, ale rodzajami potraw (przystawki, zieleniny, sery, desery itd). Cala ksiazka az tchnie srodziemnomorskoscia - niezly ersatz wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeewa Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni 21.07.08, 18:31 czy jest w polskim tłumaczeniu książka Steina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni IP: *.chello.pl 21.07.08, 19:12 Steina nie znam, ale mam Claudii Roden Latwa kuchnie srodziemnomorska - 120 stron, wyszla po polsku w serii BBC Books (Latwe kuchnie - tajska, chinska, wloska, francuska), do dostania w taniej ksiazce po 14 zl. Bardzo dobra seria. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni 21.07.08, 20:32 W ktorej taniej ksiazce? Bo lubie te serie bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: en Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni IP: *.chello.pl 22.07.08, 00:16 W Krakowie na Brackiej Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Claudia Roden tez ma ksiazke o kuchni 21.07.08, 20:33 Z tego co wiem, to zadna z ksiazek Steina nie wyszla po polsku, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 19:23 1. sałatka nicejska lub a'la nicejska czyli sałata i parę innych składników w tym koniecznie jakieś pożywne typu jajko, ryba lub owoce morza lub tunczyk lub grillowane mięso, wszystko na duzym talerzu, niewymieszane i polane oliwą i octem winnym 2. sałatka caprese 3. sałatki z fetą, pieczoną papryką i oregano 4. mieso/ryba obsmażone krótko z ziołami prowansalskimi lub pieprzem na dobrej oliwie(w przypadku ryby z sokiem cytrynowym dodatkowo) 5. zapiekanka z bakłażanem, mussaka i tym podobne bardziej proste 6. sałatka na bazie kuskusu 7. makarony z różnymi sosami 8. sery i wino czerwone wytrawne 9. tiramisu 10.pasty z warzyw np tapenade z oliwek, suszonych pomidorów do grzanek Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 21:05 Rownie dobrze moznaby wymienic paelle, focaccie, 'omdlalego imama', piaw, tadzine, bruchette, hummus, nadziewane liscie winogron, zupe czosnkowa, cassate, labneh, kofte, mamule, musake, gazpacho, souwlaki, shoarmy, bisteeya, tagine, harirę, caponatę i takie fajne ciasteczka z orzechow i marcepana i diabelnie slodka miete i milion piescset sto dziewiecset innych potraw. Kazda naprawde swietna i warta wymienienia, w dodatku klasyczna. Wszystko zalezy od tego, jakie sie przyjmie kryterium. A tiramisu imho srodziemnomorskie nie jest, bo podobno wywodzi sie gdzies z Polnocy raczej. A Caprese to chyba tez z Capri, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna caprese jest z Capri 21.07.08, 21:21 ale na pewno nie umiescilabym jej na liscie, natomiast pizze neapolitanska tak. Razem z kurczakiem w sosie cytrynowym. Obok bylby hummus, pasta baklazanowa, baklazany zapiekane z bazylia i sosem pomidorowym, baklazany z sosem jogurtowym, grecki sos chlebowy, tagine z baraniny i marynowanych cytryn, zupy z soczewicy, krolik w agrodolce, salatka szopska, tzatziki, figi z pieprzem, spaghetti z botarga, spaghetti aglio e olio, espresso, herbata mietowa, baklava, wielkanocne ciasto drozdzowe z Grecji, pane carasau, pita, chlebki z feta i mieta, zupa avgolemono, arancini di riso, canolli, baklazan w miodzie z imbirem, papryki z grilla, ryba miecznik z oliwkami.... To nasze ulubione. Ktos inny byl w innych miejscach, probowal innych rzeczy. Wniosek? Porywasz sie z motyka na slonce. Chyba, ze chcesz sie dowiedziec co jest najpopularniejsze wsrod Lewandowskich i Kowalskich. Oh well, Mr Robinson's cave's never been exactly nirvana, has it? M. Python Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna zapomnialam o polwyspie Iberyjskim 21.07.08, 21:28 i tak do listy dodaje jeszcze: gazpacho tortilla paella dorsz z ciecierzyca kalamary z cytryna, czosnkiem i piri piri potrawy z osmiornicy (doskonale w Portugalii, Grecji, na Sycylii) tunczyk z pomidorami i cebula i jeszcze pesto z Ligurii, tapenada z Prowansji Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: caprese jest z Capri 21.07.08, 21:29 A salatka szopska to nie jest bulgarska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: caprese jest z Capri IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.08, 21:40 bulgarska, tego akurat jestem pewna :) ale np w turcji maja b. podobna- pasterska, w grecji, zdaje sie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 21:48 Jeśli caprese z Capri to chyba do kuchni środziemnomorskiej sie łapie tym bardziej:D Ja przyjęłam kryterium własnych upodobań smakowych. Czyli wszystko co świeże , podstawa dobra oliwa, mało deserów (stąd tylko tiramisu sie załapało:) Kuchnia śródziemnomorksa króluje u mnie od wiosny do jesieni, zimą jej nie lubię(oprócz sosów z makaronami) i wolę orientalną- tajska, indyjską, polską. I arabską , którą widze podciagacie pod sródziemnomorska może i słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 21:55 To co wymieniłam to jest mój absolutny top w sezonie letnim. Caprese jem co 2 dzien od czerwca do wrzesnia, na zmiane z nicejska i z feta z pieczoną papryką. Z mięsem,rybami tez nie wydziwiam w tym czasie. Wrzucam na olej , posypuje przyprawami et voila. Zapomniałam o ratatouille! Wrzucam zamiast mussaki:) W sierpniu też jem co drugi dzień więc absolutny top u mnie. Ten tiramisu to tak dla przyzwoitości wpisałam,żeby był jakiś deser, ale bardziej pasowałoby wpisać kawe macchiato:)Tiramisu jem raz na rok. Macchiato piję 2 razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:08 Tu - wygladajace na kompetentne - omowienie histori Tiramisu: www.annamariavolpi.com/page38.html czyli jest 'z gory' Wloch, z Treviso. Swoja droga, nie mialam pojecia, ze to taka nowosc jest. Noi z tym Capri to nie wiem: ono sie (geograficznie w kazdym razie) nie lapie na 'srodziemnomorskosc' chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:12 To w takim razie pizza również nie jest daniem śródziemnomorskim. Ortodoksja prowadzi do absurdu:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:54 Bo ja wiem? Mozna do srodziemnomorza zaliczyc kuchnie poludnia. Ale kulinarne tradycje centrum, a tym bardziej polnocy maja z nia malo wspolnego, imho. Toz to smalec, maslo, ryz, dziczyzna i kremowe sosy. Brzmi srodziemnomorsko? Dla mnie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:17 bene_gesserit napisała: > > Noi z tym Capri to nie wiem: ono sie (geograficznie w kazdym razie) > nie lapie na 'srodziemnomorskosc' chyba? ????? Kuriozalny wniosek. Czyli kuchnia toskańska, neapolitańska też nie łapie sie pod środziemnomorską?:D Absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.08, 22:46 nie no :), wydaje mi sie, ze kuchnia srodziemnomorska, to kuchnia panstw polozonych wokol basenu morza srodziemnego, czyli wszystkie z tej tinyurl.com/59jyqe mapki. tylko teraz takie pytanie; bierzemy pod uwage caly kraj, czy tylko ten kawalek przy wybrzezu? jesli tak, ile maksymalnie km w glab ladu? /jak to fajnie wyglada bez polskich znakow :)/ Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:56 coralin napisała: > bene_gesserit napisała: > > > > > Noi z tym Capri to nie wiem: ono sie (geograficznie w kazdym > razie) > > nie lapie na 'srodziemnomorskosc' chyba? > > ????? Kuriozalny wniosek. Czyli kuchnia toskańska, neapolitańska też > nie łapie sie pod środziemnomorską?:D Absurd. A ty cos taka nerwowa? Przeciez na koncu 'wniosku' nie stawia sie znaku zapytania i 'chyba' :) Glosno mysle, bo o kuchni Wloch wiem tylko troche. Byloby ciekawie ustalic granice. Jesli chodzi o Wlochy to ona mi sie (uwaga - nie wniosek, przypuszczenie) wydaje byc miedzy poludniem a centrum Wloch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m a wikipedia na ten temat mowi tak: IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.08, 23:01 en.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_cuisine polecam, bo fajnie, krotko i przystepnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: a wikipedia na ten temat mowi tak: 21.07.08, 23:16 Czyli autorzy Wiki zaliczaja 'Italian cuisine from central and southern Italy and from Liguria'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m o, i btw, znalazlam moja ulubiona ksiazke IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.08, 23:27 o kuchni srodziemnomorskiej. przekopalam sie przez karton i wlasnie trzymam w rekach. mam niemeckie tlumaczenie tej: tinyurl.com/5m3q4e nie wiem, skad tu taka kosmiczna cena, moja gora 20 euro kosztowala. ogolnie jako male kompendium wiedzy na pewno moge ja z czystym sumieniem polecic. z przepisow z niej wyprobowalam galaktobouriko, jaja w koszulkach w jogurcie, smazonego fenkula z parmezanem, huevos a la flamenca, nadziewane karczochy i kilka sposobow na jagnecine. wszystko bylo pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: a wikipedia na ten temat mowi tak: 21.07.08, 23:27 Uffff czyli caprese (podobno z Capri) i pizza z Neapolu się łapią:D Jednak. Strach pomyśleć co by było, gdyby wpisać dania typowo włoskie, ale od strony Adriatyku:D Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: a wikipedia na ten temat mowi tak: 21.07.08, 23:49 No, co by bylo? Stawiam na to, ze zaczelabys znakami zapytania zapelniac cale linijki ;) zszkokowana faktem, ze kuchnia Wloch to tak naprawde kuchnia polnocy, centrum i poludnia. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: a wikipedia na ten temat mowi tak: 22.07.08, 00:00 bene_gesserit napisała: > > No, co by bylo? Stawiam na to, ze zaczelabys znakami zapytania > zapelniac cale linijki ;) I kto tu nerwowy? I złośliwy. zszkokowana faktem, ze kuchnia Wloch to > tak naprawde kuchnia polnocy, centrum i poludnia. Dziękuję za pouczenie i dobrze, że takim przytykiem dowartościowałaś siebie. Bo faktycznie do głowy mi nie przyszło,że sałatka caprese nie zalicza się do kuchni śródziemnomorskiej :D Bo z Capri jest, a to zatoka i nie Morze Środziemne. Człowiek całe życie się uczy i umrze głupi:D Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 22:41 > 1. sałatka nicejska lub a'la nicejska czyli sałata i parę innych > składników w tym koniecznie jakieś pożywne typu jajko, ryba lub > owoce morza lub tunczyk lub grillowane mięso, wszystko na duzym > talerzu, niewymieszane i polane oliwą i octem winnym > 2. sałatka caprese > 3. sałatki z fetą, pieczoną papryką i oregano > 4. mieso/ryba obsmażone krótko z ziołami prowansalskimi lub pieprzem > na dobrej oliwie(w przypadku ryby z sokiem cytrynowym dodatkowo) > 5. zapiekanka z bakłażanem, mussaka i tym podobne bardziej proste > 6. sałatka na bazie kuskusu > 7. makarony z różnymi sosami > 8. sery i wino czerwone wytrawne > 9. tiramisu > 10.pasty z warzyw np tapenade z oliwek, suszonych pomidorów do > grzanek dorzucam : pizzę - taką prawdziwą, z Neapolu. Im mniej składników tym lepiej krewetki z grilla / rusztu carpaccio rybne tzatziki zestaw - ryba + cytryna pomidory suszone czosnek jako taki.. itp Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 21.07.08, 23:24 jest rzeczywiscie bulgarska, Bulgaria niby nad Srodziemnym nie lezy, ale kulinaria sa mocno spokrewnione z Grecja i Turcja. I jesli Wlochy cale zaliczymy do kuchni srodziemnomorskiej to co zrobic z potrawami z polnocnych Wloch, chociazby polenta, risotto, fonduta? Albo canederli z Trentino (krewny knedli) lub jotta (krewna zupy fasolowej). Srodziemnomorskie? Niekoniecznie. Wiec jednak moze kuchnia srodziemnomorska to jednak unia skladnikow a nie polozenia geograficznego? "[A]s you know, these are open forums, you're able to come and listen to what I have to say." GWBush Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 21.07.08, 23:32 Oczywiscie, ze to kwestia składników. We Francji ten podział jest bardziej wyrazny i nikt nie zaliczy kuchni z połnocy Francji do śródziemnomorskiej. Chociaż małże a'la marinere jedzone w Bretanii to danie śródziemnomorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 21.07.08, 23:52 Nie no - polnoc z sosami na smietanie, dziczyzna i lesnymi grzybami, kilogramami masla, miejscowym uzywaniem kiszonej kapusty, i mala obecnoscia pomidorow itede nijak mi w glowie nie wchodzi w kuchniowy rejon lekkiej kuchni srodziemnomorskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 00:11 Włochy na pewno nie całe , ale kuchnia toskańska na pewno wpisuje sie w dania sródziemnomorskie ze swoją prostotą, sezonowością i nawet suszonymi grzybami zimą:) Przychylam sie do tego co w Wikipedii. Centralne i południowe Włochy. Nawet jak nad zatoką, a nie bezpośrednio nad Morzem Śródziemnym jak to "nieszczęsne" Capri od mojej ulubionej caprese:D Ortodoksi będą drążyć dalej zapewne i szukać dziury w całym:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 00:16 Ortodoksi, ktorzy notabene nie dali podstaw do takiego ich nazwania, bardzo sie ciesza, ze mialas okazje do zrewidowania swojej wiedzy nt Tiramisu i jednak umrzesz madrzejsza. Przynajmniej o to jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 00:27 No przynajmniej o to. No ale i tak jak dla mnie deser w klimatach śródziemnomorskich to jednak coś lekkiego. Czyli tiramisu sie łapie. Trafie do piekła za knąbrność i nieposłuszeństwo, bo herezję głoszę na forum kuchnia:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 00:52 Jesli w to wierzysz, to na pewno trafisz. I nie herezje, ale niewiedze po prostu. Mi sie slodycze z rejonu MS kojarza ciezko i slodko. Cannoli sa np smazone w glebokim tluszczu, cassata tez jest bardzo bogata, tarta cytrynowa za to niemozliwe slodka. Nie mowiac o roznych chalwach, skapane w syropie ciasteczkach, marcepanowych, sezamowych, daktylowch, figowych i orzechowych przysmakach - wszystko kojarzy mi sie slodko do obrzydliwosci albo z mocnym smakiem jakiegos anyzku czy czegos w tym rodzaju. A lekkosc Tiramisu jest bardzo zludna, bo jest to wsciekle kaloryczny deser. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 01:08 Mnie też tak sie wydawało kiedy czytałam książki. Podróże zweryfikowały to. Jest owszem sporo deserów na których wpływ wywarły kraje arabskie, ale normalne desery w krajach śródziemnomorskich wcale nie są tak słodkie. Pomijam Turcje, niektóre rejony Grecji. Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: szalatka szopska, kuzynka salatki greckiej 22.07.08, 01:13 bene_gesserit napisała: > > Jesli w to wierzysz, to na pewno trafisz. I nie herezje, ale > niewiedze po prostu. Nie cały basen Morza Śródziemnego był pod wpływem arabskim i nie wszędzie te desery sa wściekle słodkie:) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 21.07.08, 23:58 Cytując Johna Lanchestera z książki "Cnym rozkoszom" (gorąco polecam!): "Nie jest przesadnym twierdzenie, iż spokój i szczęście zaczynają się tam, gdzie, geograficznie rzecz ujmując, w kuchni używa się czosnku". To jest dla mnie granica kuchni śródziemnomorskiej - kiedy używa się czosnku, a masło zastępuje oliwa. A wracając do meritum, skupiłabym się na daniach, które występują w różnych krajach pod różnymi nazwami (i odrobinę różnią się składnikami), ale zasadniczo są tym samym, jak grecka horiatiki i bułgarska sałatka szopska, jak grecka melitzano i arabska baba ganoush, itd... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno 22.07.08, 00:01 W takim razie moje mieszkanie jest na samym srodku morza Srodziemnego ;) Swoja droga - czytalam, ze gdzies w Stanach naukowcy probuja czosnkiem leczyc depresje. Podobno jak sie wacha go przez pare godzin dziennie, smutek idzie precz i nei wraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno IP: *.pools.arcor-ip.net 22.07.08, 00:19 chyba cos pomylilas ;) to pacjenci po powachaniu czosnku ida precz i nie wracaja. bo chodza do innego lekarza. ;) ale na serio, jesli sama gotuje i dodaje SLADOWE ilosci czosnku, jest jeszcze ok, ale bron boze, zeby mi ktos/cos czosnkiem jechalo. dla mnie po prostu horror. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno IP: *.for.connect.net.au 23.07.08, 12:46 > ale na serio, jesli sama gotuje i dodaje SLADOWE ilosci czosnku, jest jeszcze > ok, ale bron boze, zeby mi ktos/cos czosnkiem jechalo. dla mnie po prostu horror Jak to byc moze, Aniu? Wszak twierdzisz, ze "po azjatycku" gotujesz prawie na codzien - i co, potrawy z Indii bez czosnku ? :))) albo chinskie czy tajskie ??? Oj, cos krecisz chyba ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: jakie dania tworzą toplistę kuchni śródziemno IP: *.pools.arcor-ip.net 23.07.08, 13:54 nie krece, tylko ilosc czosnku zmniejszam drastycznie do pol zabka. gdzie moge, daje suszony swiezo zmielony w mlynku :) choc ogolnie musze przyznac, ze w kuchni tajskiej nie uwazam smaku czosnku za dominujacy. stanowczo bardziej przeszkadzaja mi niektore potrawy kuchni balkanskiej, tureckiej i greckiej, np cevapcici. jesli kupuje od wielkiego dzwonu gotowe tzaziki do grilla na szybko jednej jedynej firmy, rozcienczam je greckim jogurtem przed spozyciem. nawet, gdybym czosnek w duzych ilosciach lubila, nie moglabym zreszta go jesc. pracuje midzy ludzmi, czesto w studiu radiowym na malej powierzni, gdzie wyziewy z buzi i opary z ciala naprawde nie wchodza w rachube. btw, wsrod znajomych mam turka krancowo nieznoszacego czosnku i tajlandke krzywiaca sie na smak siezej koledry. oboje bardzo dobrze gotuja. Odpowiedz Link Zgłoś