sylwia.g21 27.07.08, 10:59 smażone tak jak frytki...czy ktoś z Was robił...napiszcie proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lauri Re: puchate ziemniaki.. IP: *.121.113.82.net.de.o2.com 27.07.08, 11:17 Puchate ziemniaki? Co to jest? Z pewna puchatoscia kojarze tylko ziemniaki duchesse ("ksieznej"), ale je sie traktuje w piekarniku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabrossa Re: puchate ziemniaki.. IP: *.gprs.plus.pl 27.07.08, 14:55 www.gotowanie.wkl.pl/przepis3018.html może o to chodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: puchate ziemniaki.. 27.07.08, 16:00 Krokiety też trudno uznać za puchate;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabrossa :) IP: *.gprs.plus.pl 27.07.08, 16:54 ale można się pokusić o przypuszczenie, że być może to miała na myśli autorka postu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks Re: puchate ziemniaki.. IP: *.chello.pl 27.07.08, 17:10 myślę że wiem o co chodzi, widziałam kiedyś w jakimś programie kulinarnym. Ziemniaki pokrojone w talarki (jakąś konkretną odmianę, ale niestety nie pamiętam jaką, a to chyba było kluczowe w tym przepisie) smaży się w głębokim oleju jak frytki, ale tylko do stanu "ugotowania" ziemniaków, tak żeby się nie przyrumieniły. Następnie wyciąga się je z oleju i zostawia do ostygnięcia, a potem znów go gorącego oleju, żeby się zezłociły. Żeby wyszły "puchate" muszą być właśnie konkretnej odmiany, ale nawet zwykłe ziemniaki są smaczniejsze przygotowane w ten sposób, niż usmażone w oleju za "pierwszym podejściem". Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: puchate ziemniaki.. 27.07.08, 17:34 Pamietam coz podobnego na temat smazenia frytek (to "grube" frytki) - pierwsze smazenie bylo wlasciwie gotowaniem ziemiakow w srodku bez nadania im koloru, drugie smazenie - w wyzszej temperaturze - dawalo chrupiaca skorke i kolor. Smazenie odbywalo sie we frytkownicy... nie pamietam odmiany ziemniakow :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
salsadura Re: puchate ziemniaki.. 27.07.08, 17:37 Tak wlasnie powinno sie robic domowe frytki.Dwa razy smazone w glebokim oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: puchate ziemniaki.. 27.07.08, 22:46 salsadura napisała: > Tak wlasnie powinno sie robic domowe frytki.Dwa razy smazone w > glebokim oleju. dokladnie tak - ja zawsze w ten sposob smazę frytki - bez wzgledu na odmiane ziemniakow:) Ja mysle, że autorce wątku chodzi o takie kulki ziemniaczane ze złocistą chrupiąca skorupką a miękkim "puchatym: środkiem - nie wiem jak się to robi ale można je kupić gotowe, zamrozone do smazenia jak frytki. Zastanawiam się, czy podobnego efektu nie daloby smazenie ugotowanych ziemniakow,przepuszonych przez maszynke i uformowanych w kulki.. ale nie wiem czy nie przydalby sie jakis produkt wiążący masę ziemniaczaną..Moze jajko i trochę mąki? Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: puchate ziemniaki.. 28.07.08, 09:59 ja robie podobnie jak absit napisal, a potem panieruje tak jak schabowe, i to fryterki, Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: puchate ziemniaki.. 28.07.08, 15:13 mhr-cs napisała: > ja robie podobnie jak absit napisal, napisaŁA :) absit to kobieta... od urodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: puchate ziemniaki.. 28.07.08, 15:24 absit napisała: > mhr-cs napisała: > > ja robie podobnie jak absit napisal, > > napisaŁA :) absit to kobieta... od urodzenia:) przepraszam jezeli zle napisalam, ale to u mnie normalne, mam nadzieje ze z tego powodu nic zlego nie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: puchate ziemniaki.. 28.07.08, 16:11 mhr-cs napisała: > przepraszam jezeli zle napisalam, > ale to u mnie normalne, > mam nadzieje ze z tego powodu > nic zlego nie bedzie > > nic poza sprostowaniem które uczyniłam:) > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.g21 Re: puchate ziemniaki.. 28.07.08, 16:33 noooo..właśnie...robiła je Agnieszka Kręglicka...ale niestety nie widziałam wszystkiego.. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.g21 Re: puchate ziemniaki.. 28.07.08, 16:39 żadne krokiety ani nic takiego, gruby plaster ziemniaka wrzucała na wrzący olej i z jednej i drugiej strony robiła się poducha...czyżby rzeczywiście zależało to od gatunku ziemniaków... Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: puchate ziemniaki.. 28.07.08, 20:42 sylwia.g21 napisała: > żadne krokiety ani nic takiego, gruby plaster ziemniaka wrzucała na wrzący olej i z jednej i drugiej strony robiła się poducha...czyżby rzeczywiście zależało to od gatunku ziemniaków... no to trzeba było od razu uścislić o co Ci chodzi a nie teraz kiedy my tu burze mózgów robimy żeby Ci pomóc!!!! :/ Odpowiedz Link Zgłoś
absit Re: puchate ziemniaki.. 28.07.08, 20:42 powinnaś przynajmniej napisac "wybulone" ziemniaki a nie "puchate"...puchate kojarzy się z czymś innym:) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.g21 Re: puchate ziemniaki.. 29.07.08, 06:40 nie znam takiego słowa "wybulone" -przepraszam.. a za "burzę mózgów" dziękuję...zawsze się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks Re: puchate ziemniaki.. IP: *.chello.pl 28.07.08, 17:24 noo dokładnie, to była Kręglicka. Podawała nazwę tej odmiany ziemniaków które się do tego nadają, ale niestety nie zapamiętałam. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: puchate ziemniaki..moze pommes dauphines 28.07.08, 12:22 czyli tzw dofinki czy dufinki, no nie wiem jak sie sie zowie po polskiego:) jesli to o nie ci chodzi to musisz zrobic ciasto jak na slone ptysie z dodatkiem odrobiny galki i polaczyc z ubitymi ziemniakami na puch. za pomoca dwoch lyzek formowac kulki i smazyc jak frytki. powodzenia, bagatella Odpowiedz Link Zgłoś