Gość: takapani IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.08, 15:58 Witam, jak robicie suszone pomidory? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Eris Re: pytanie o suszone pomidory IP: *.toya.net.pl 06.08.08, 19:18 ja kupuje w markecie gotowe w sloiku za okolo 15zl. sa wspaniale i nie trace czasu na taka prace. az tyle suszonych pomidorow nie potrzebuje zeby oszczedzac na tym pro dukcie. polecam. no chyba ze zeczywiscie potrzebyjesz niesamowite ilosci to warto pokusic sie i zrobic samemu. Odpowiedz Link Zgłoś
seala1 Re: pytanie o suszone pomidory 06.08.08, 22:25 to nie chodzi o niesamowite ilości tylko o smak....... pomidory lima kroję na połówki, układam na blaszce, solę, sypię bazylią, suszę w piekarniku układam w słoikach razem z czosnkiem, świeżą bazylią i oregano, zalewam ciepłą oliwą extra vergine. spokojnie mi stoją do następnych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: pytanie o suszone pomidory IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.08, 07:18 a w jakiej temperaturze i ile czasu suszysz w piekarniku? Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia22 Re: pytanie o suszone pomidory 07.08.08, 08:30 Seala, wybacz być może durnowate, nieśmiało zadane, pytanie - jestem początkująca i nadrabiam narazie zaległości. O co chodzi z tą ciepłą oliwą??? Ja ostatnio dorzuciłam czosneczek i zioła i zalałam... olejem kujawskim. Zimnym. Co prawda do wiosny mi nie stoją (bo zajadamy dość często), ale teraz będę robić większą ilość i mają mi przezimować długo! Pasteryzować je czy ta oliwa na ciepło wystarczy? Aha, i co z olejem? Oliwa ma specyficzny zapach (jestem w ciąży i może dlatego mi tak dziwnie pachnie), a ten olej co go wlałam tak mi pięknie przesiąknął pomidorkami i czosneczkiem, że pachnie nieporównywalnie piękniej niż oliwa? Proszę o krótki instruktaż :) pozdrawiam Wszystkich (zakochałam się w tym forum). Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: pytanie o suszone pomidory 08.08.08, 16:41 Ja zawsze zalewam olejem rzepakowym, którego potem używam do aromatyzowania np. makaronowych sosów (spróbuj przesmażyć mięso na takim do ragu bolognese). Oliwę wolę jednak czystą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhg Re: pytanie o suszone pomidory IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.08, 12:46 seala1 napisała: > to nie chodzi o niesamowite ilości tylko o smak tam ;) www.archeologia.pl/images/7_5/Miejsca_i_ludzie/Ekologiczne_suszone_pomodory.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: pytanie o suszone pomidory 11.08.08, 13:00 seala1 napisała: > to nie chodzi o niesamowite ilości tylko o smak....... > > pomidory lima kroję na połówki, układam na blaszce, solę, sypię > bazylią, suszę w piekarniku > układam w słoikach razem z czosnkiem, świeżą bazylią i oregano, > zalewam ciepłą oliwą extra vergine. spokojnie mi stoją do następnych > wakacji ale jak zalejesz oliwa to nie sa suszone, jak ja kupuje suszone to sa suszone, przed robieniem przyprawy sie je moczy, moze u nas nazywaja sie suszone i takie sa, a w polsce suszone i od razu olejem zalewane nazywaja sie terz suszone,chociaz sa mokre ha, Odpowiedz Link Zgłoś
seala1 Re: pytanie o suszone pomidory 11.08.08, 13:22 ok, w takim razie ja robię marynowane suszone pomidory. Aha, zdjęcie w linku piekne! jak ja bym chciała mieć możliwośc na słońcu suszyć:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: pytanie o suszone pomidory 07.08.08, 23:37 Suszę tak jak seala, ale z tylko lekko posypane gruboziarnistą solą. W piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 50 stopni z lekko uchylonymi drzwiczkami. Można też w suszarce do grzybów. Kiedy są już podsuszone ale elastyczne wkładam do słoiczków i: 1) zalewam najlepszą oliwą na jaką mnie aktualnie stać, zakręcam słoik i trzymam na dole lodówki (do wykorzystania dla najmilszych gości lub w chwilach wielkiego smutku) 2) dodaję trochę rozmarynu i zalewam gorącą oliwą i odwracam do góry nogami, żeby wieczko się zassało 3) zalewam gorącym olejem z pestek winogron i j.w. dla tych co nie lubią zapachu oliwy lub w potrawach gdzie zapach ten mi nie pasuje Część suszę "na wiór", potem mielę na pył i używam dla wzmocnienia pomidorowości zup, potraw z kapusty i warzywnych duszenin. Odpowiedz Link Zgłoś
basiek13 Re: pytanie o suszone pomidory 08.08.08, 07:40 dziękuję, ja to jeszcze czosnek muszę dodać, bo bez niego jakoś nie widzę tych pomidorków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yatka Re: pytanie o suszone pomidory IP: *.biblioteka.koszalin.pl 08.08.08, 11:27 to wtedy w polowie suszenia wrzuc taka ilosc czosnku w lupkach jaka Ci pasuje, on sie cudnie upiecze, wrzucaj taki do sloiczkow razem z pomidorami oczywiscie-aaaabsolutna pycha))) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: pytanie o suszone pomidory 08.08.08, 16:06 Gość portalu: yatka napisał(a): > to wtedy w polowie suszenia wrzuc taka ilosc czosnku w lupkach jaka > Ci pasuje, on sie cudnie upiecze, wrzucaj taki do sloiczkow razem z > pomidorami oczywiscie-aaaabsolutna pycha)) fajny pomysł :) zrobię tak część w tym roku. dzięki za inspirację Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: pytanie o suszone pomidory 08.08.08, 23:37 susze w piekarniku (posypane sola), a pozniej mroze. robie duze ilosci, wiec wydalabym majatek na oliwe :) uzywam pozniej do wielu potraw na cieplo (jesli potrzebuje olejowanych - wrzucam pozniej do oliwy z ziolami i czosnkiem i po 3-4 dniach sa gotowe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: pytanie o suszone pomidory IP: *.spray.net.pl 09.08.08, 09:23 Kolejne pytanie z tych durnowantych :) Czy macie jakiś ulubiony gatunek pomidorów? Jak je pokroić przed suszeniem? Grube plastry? Pomóżcie... PS jestem uzależniona od tego forum... :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: pytanie o suszone pomidory 09.08.08, 09:32 Jest odpowiedz wyzej: podluzne na polowki. Odpowiedz Link Zgłoś
kate781 Re: pytanie o suszone pomidory 09.08.08, 12:28 to ja jeszcze mam pytanie :) jak długo mniej więcej trwa takie suszenie? Kilka godzin? Mam na myśli to 50 stopni przy uchylonych drzwiczkach (termoobieg). Czy robicie to jednego dnia czy suszycie na raty? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-olga Re: pytanie o suszone pomidory 10.08.08, 12:41 Kilka do kilkunastu godzin, w zależności od tego na ile mięsiste pomidory uda mi się kupić. Staram się to robić jednym rzutem, bo mieszkam na Wybrzeżu i duża wilgotność powietrza powoduje, że w oczekiwaniu na kolejne suszenie wilgotnieją. Szczególnie higroskopijne są te suszone "na wiór". Dlatego dla mnie suszenie pomidorów to zajęcie weekendowe, może w bardziej suchych okolicach można inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
seala1 Re: pytanie o suszone pomidory 11.08.08, 12:31 Robię podobnie jak Joanna. Używam pomidorów lima, suszę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach w temp 50 stopni. Suszyłam tez kiedys w suszarce do grzybów, ale to strasznie długo trwa. Generalnie pomidor musi wyglądac po ususzeniu jak suszona śliwka mniej więcej. W zeszłym roku suszyłam 20kg.......wyszło mi tylko 10 małych słoików po chrzanie. W tym roku zamierzam ususzyć dużo więcej i to w słoikach litrowych. także chyba z tydzień będe suszyć, hahhah. U nas w domu uwielbiamy po prostu. A oliwę podgrzewam w mikrofalówce w dzbanuszku od razu, żeby mi sie potem łatwo nalewało. Używam oliwy extra vergine z lidla, ma bardzo niska cenę jak na taka oliwę, cos około 17 zł. Przy okazji podaję super przepis na sałatę z pomidorami suszonymi: 2 główki sałaty karbowanej (bordowa i zielona), pomidory cherry, pokrojone pomidory suszone z oliwy, pokruszony ser pleśniowy, pokruszone orzechy włoskie. Całość polana oliwą z pomidorów i skropina obficie aceto balsamico. Niebo w gębie, ręczę własną głową;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: suszone pomidory z galerii 18.08.08, 12:16 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,69496970,69496970,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś