iwa_ja 24.08.08, 14:13 Kupiłam za daleką granicą paczuszkę z następującym miksem: venkel (?), kaneel, kruidnagel, wilde peper, anijs, gember, koriander. Co to są i do czego się nadają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wedrowiec2 Re: Pięć przypraw - prośba 24.08.08, 14:23 Witaj:) venkel - fenkuł kaneel - cynamon kruidnagel - goździki anijs - anyż gember - imbir koriander - kolendra Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Pięć przypraw - prośba 24.08.08, 14:32 Dzięki kochana za tłumaczenie (z jakiego to języka???). A do czego się to sypie? PS. Zdrówka życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Pięć przypraw - prośba 24.08.08, 14:38 Dziękuję. Niderlandzki. Mieszanina przypraw to klasyczny zestw chińskich "pięciu smaków". Dodawaję do wszystkiego, głównie do marynowania mięs, ale także do sosów, warzyw itd.. Kiedys dodałam do piernika. Był bardzo interesujący w smaku:) Poszukaj w googlach www.foody.pl/strony/1/i/297.php www.kuchniasklep.pl/product_info.php?products_id=1521 Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Pięć przypraw - prośba 24.08.08, 14:40 Dzięki. W międzyczasie znalazłam to: www.kamis.pl/index.php/content/view/257/512/ A jak marynujesz mięsko przy zastosowaniu ww.? Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: Pięć przypraw - prośba 24.08.08, 14:43 w tlumaczeniu na polski nasiona kopru wloskiego, cynamon, gozdziki, anyz, imbir, kolendra (nasiona, nie suszona natka, sadze), dzki? pieprz, czyli to de.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6nchspfeffer nie znam polskiej nazwy, poszukaj sobie po nazwie lacinskiej. ogolnie, jest to rozbudowana wersja przyprawy 5 smakow imho, ale podobna jest do paru innych mieszanek przyprawowych, np do niektorych wrsji ras-el-hanout. nada sie do przyprawiania "chinszczyzny" - swietna do drobiu (kaczka) i wieprzowiny. moze zastapic przyprawe do piernikow, do grzanego wina nieomal. wszedzie tam, gdzie pasuje ci "korzenny" smak. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Pięć przypraw - prośba 24.08.08, 18:08 www.parazyt.gower.pl/vitex.html Odpowiedz Link Zgłoś