Dodaj do ulubionych

Jak uwędzić kiełbasę?

IP: *.kom / 10.104.36.* 08.10.03, 14:34
mam składniki,mam przepis(z tego forum)ale jak i gdzie ją wędzić?
Obserwuj wątek
    • xkropka Re: Jak uwędzić kiełbasę? 09.10.03, 10:26
      Wszelkie wędliny wędzi się zimnym dymem z suchego drewna (tylko liściaste!).
      Wędzarka powinna mieć ok. 1 metra wysokości i być przykryta (ale nie za
      szczelnie, żeby dym miał którędy ulatywać). Palenisko powinno być jakieś 2-3
      metry od wędzarki, a dym trzeba doprowadzić tunelem, np. wykopać płytki rów od
      paleniska do wędzarki, przykryć go blachą i osypać ziemią. Na samo wędzenie
      trzeba przeznaczyć jakieś 4 godziny. Jakbyś potrzebowała jeszcze jakichś
      informacji, to postaram się doprecyzować.
      • Gość: ruthel Re: Jak uwędzić kiełbasę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 17:45
        czy wedzenie w gorącym dymiejest bardzo niewskazane?

bo ja mam dostęp do wędzarenki czyli jakby studni przykrytej blachą, gdzie na
        dole jest palenisko a nad nim (ok 1,5 metra wyzej) sa rurki do zawieszania miesa

chcialam sie tez zapytac czy sa jakies sposoby wkladania tego miesa do jelit?

r
        • anlukas Re: Jak uwędzić kiełbasę? 18.03.04, 19:19
          Jest specjalny lejek przykręcany do maszynki do mięsa na który naciąga się
          jelita i kiełbasa sama "wyskakuje".Wedzenie zimnym dymem przedłuża trwałość
          wyrobu
    • krzysio_m Re: Jak uwędzić kiełbasę? 09.10.03, 11:20
      Propozycja xkropki jest interesująca, ale jeśli nie masz warunków, to istnieją
      komercyjne wędzarnie usługowe. Tyle, że z reguły wędzą gorącym dymem :(
      Pozdrawiam
      Krzysztof
      • Gość: grubababa Re: Jak uwędzić kiełbasę? IP: *.honeywell.com 09.10.03, 18:37
        Powinno sie wedzic goracym dymem bo jest zdrowszy.
        • krzysio_m Re: Jak uwędzić kiełbasę? 10.10.03, 10:22
          Mój kolega, lekarz, robił doktorat właśnie z wpływu "składników" dymu na
          organizm. Pozwolicie, że nie przytoczę wniosków?
          Życie to i tak śmiertelna choroba, a njmniej szkodzi to, co dobrze smakuje !!
          SMacznego
          Krzystof
        • soukupdanuta Re: Jak uwędzić kiełbasę? 27.10.03, 19:52
          zimne wedzenie jest dobre na kielbaski,szynke,i inne gatunki kture mozna dlugo
          trzymac,(wedzenie w temperatuze 14-24 )muj typ uwedz zielone sledie w
          temperatuze 50-70 bedzie wspaniala ryba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka