Gość: ania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.08, 09:54 Dostalam ok 20 kg pomidorow Lima takie wąskie jajowate jak je zagotować w calosci, czy zalac tylko wodą i ile gotować.Dziękuje za rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aga10000 Re: pomidory w całości-przetwory IP: 149.156.58.* 02.09.08, 13:22 Ja takowe obieram ze skórki, kroję na duże kawałki (lepiej upychać do słoika) i zalewam przecierem. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: pomidory w całości-przetwory 02.09.08, 14:15 Zrób domowy ketchup lub sos pomidorowy (na jedno wychodzi). 1 kg pomidorów, 2 łyżki oliwy, 2 cebule, 3 ząbki czosnku do smaku, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, biały ocet winny. Cebule obrać, posiekać, czosnek rozetrzeć z solą. W garnku rozgrzać oliwę i zrumienić na niej cebule. Dodać przetarte przez sito pomidory. Wymieszać cebulę z przecierem, doprawić solą, cukrem, pieprzem oraz octem. Zagotować. Warto dodać posiekaną bazylię. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: pomidory w całości-przetwory 04.09.08, 18:04 Przecież tu chodzi o pomidory w całości. Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: pomidory w całości-przetwory 04.09.08, 13:45 Pomidory obrane ze skory w calosci lub przekrojone pakuję do sloikow. Zalewa: 1l wody przegotowanej - 1łyżka lub troszke wiecej soli. Zalac pomidory zimna zalewa po czubek, poczekac troche az sie odpowietrza, zakrecic. Gotowac 20 minut. Uniwersalne sa: do pomidorowej, sosow, dan typu polskie leczo, gdzie chcesz dodac kawalki. Ale ja glupia! Pytam sie wlasnie na forum jak zrobic papryke pieczona w sloiki. No wlasnie tak samo!!! Tylko gotowac 2x20min w odstepie doby. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: pomidory w całości-przetwory 04.09.08, 18:02 Myślę, ze lepiej zalać te pomidory przecierem pomidorowym i zapasteryzować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: pomidory w całości-przetwory IP: *.radom.vectranet.pl 04.09.08, 20:15 też uważam, ze lepiej zalać przecieram... po co przechowywać w słoiku wode? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: pomidory w całości-przetwory IP: *.icpnet.pl 04.09.08, 22:09 Zagotowałam w calości,potem potraktowałam blenderem(nie obieralam ze skórek)wyszedł sok ,wlałam do słoików i pasteryzowałam.Można dodać do słoika paprykę chili,do innego listek laurowy ,bazylie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: pomidory w całości-przetwory 05.09.08, 08:43 A te strzępy skórek i pestki ci nie przeszkadzają? Ja po zmiksowaniu blenderem zawsze przecieram przez nylonowe sito. Zagotowuję, przyprawiam, wlewam gorace do wyparzonych słoików i na tym koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: pomidory w całości-przetwory 05.09.08, 09:02 moze masz ochote sprobowac pomidory solone to robi sie prawie tak samo jak ogorki, 70g soli na 1l wody liscie chrzanu koperek chili cale majeraranek cynamon to z kuchni rosyjskiej. Odpowiedz Link Zgłoś