Gość: aaaa IP: *.ds5.univ.gda.pl 02.09.08, 20:55 Chcialabym przyblizyc wloskim znajomym polska kuchnie, moge wykorzystac niestety tylko skladniki dostepne tamze. Macie jakies pomysly? Jak na razie wymyslilam tylko golabki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaaa Re: Polskie potrawy we Wloszech IP: *.ds5.univ.gda.pl 02.09.08, 21:15 aha, i pierogi juz robilam, z dobrym rezultatem Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Polskie potrawy we Wloszech 02.09.08, 21:21 Wlochow i Polakow laczy milosc do pierogow, burakow, prawdziwkow i klusek. Pierogi jeszcze mozesz zrobic drozdzowe, z pieca. Do tego idealnie by pasowal barszcz, ale nie wiem, czy beda tacy odwazni. Za to jakas pieczen na zimno z cwikla moga zjesc. Albo buraczki na cieplo. Nei ma co ich czarowac kopytkami, bo to dobrze znaja, ale moze sprobuj z leniwymi i kluskami slaskimi? Albo szarymi kluseczkami? Z jesiennych smakow przychodzi mi do glowy kasza gryczana ze zrazami w sosie prawdziwkowym, ale z kasza bywa roznie: albo sie ja kocha albo nienawidzi, wiec jest duze ryzyko. Moze na wszelki wypadek miec pod reka miske gotowanego ryzu, jakby co. Noi golabki w sosie pomidorowym na pewno im wejda ze smakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Polskie potrawy we Wloszech 02.09.08, 21:27 Z barszczem bym nie ryzykowala:)Juz lepiej slaskie,rolady i modra:) No i bigos,tatar,leniwe,nalesniki,racuchy,placki ziemniaczane itp:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Polskie potrawy we Wloszech IP: *.ds5.univ.gda.pl 04.09.08, 18:15 no ale na bigos trzeba kapuche kiszona, ktorej nie ma a kaszy gryczanej tez nigdzie nie widzialam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zouza Re: Polskie potrawy we Wloszech IP: 84.77.25.* 02.09.08, 23:21 " .. z kasza bywa roznie: albo sie ja kocha albo nienawidzi" Genialne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Polskie potrawy we Wloszech 03.09.08, 07:08 Do burakow na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Polskie potrawy we Wloszech 02.09.08, 22:53 Bitki, zrazy, gulasz Żurek, żurek, żurek.. nasze ciasta - na początek makowiec i sernik (jednak inaczejsmakuje od ciasta z ricotty) zakochali się w zapiekankach :DD , takich ulicznych Barszczu, bigosu i tatara nie byli w stanie zjeść takoż marchewki z jabłkiem Odpowiedz Link Zgłoś
allyson Re: Polskie potrawy we Wloszech 03.09.08, 17:24 a moj wloski maz uwielbia bigos i baszcz nie przepada za zurkiem co jakich czas urzadzam polskie kolacje dla wloskich przyjaciol najwiekszym powodzeniem ciesza sie pierogi z miesem, kapusta i oszukane ruskie(zamiast twarogu ser feta), zrazy zawijane, golabki, placki ziemniaczane zwykle i po wegiersku, schabowe z kapusta, kotlety mielone no i krokiety Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Polskie potrawy we Wloszech 03.09.08, 21:29 allyson napisała: > a moj wloski maz uwielbia bigos i baszcz > nie przepada za zurkiem mąż się z czasem uczy ;-) tu natomiast chodzi o gości, którzy kontaktu z polską kuchnią chyba nigdy nie mieli Nie odważyłabym się podać im bigosu.. albo zupy pomidorowej czy też zupy owocowej z makaronem czy tez makaronu na słodko :) Odpowiedz Link Zgłoś
allyson Re: Polskie potrawy we Wloszech 04.09.08, 20:16 no wlasnie i barszcz i bigos maz jadl podczas swojego pierwszego pobytu w Polsce, nigdy wczesniej nie probowal nic z polskiej kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaa Re: Polskie potrawy we Wloszech IP: *.ds5.univ.gda.pl 04.09.08, 18:17 no ale jak sernik, bez twarogu? a makowiec? nie widzialam nigdzie maku u nich Odpowiedz Link Zgłoś
allyson Re: Polskie potrawy we Wloszech 04.09.08, 20:09 a nie masz w okolicy polskiego sklepu? ja kilka razy robilam sernik z ricotta, ale niestety nie byl tak smaczny jak z naszego polskiego twarogu a mak widzialam tylko w malych sloiczkach Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Polskie potrawy we Wloszech 04.09.08, 20:16 Mozna sie przyzwyczaic: ja robie z ricotty i jest nawet latwiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Polskie potrawy we Wloszech 04.09.08, 21:22 to masz dzielnego męża Gratuluję :) to może murzynka, wuzetkę Odpowiedz Link Zgłoś