karakurt 10.10.03, 12:56 Daostałem przed chwilą dynię co można z niej zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: habitus Re: dynia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 19:40 Pyszną zupę z dyni. Kroisz w kostkę obraną dynię bez pestek. Wkładasz do gara, wlewasz trochę wody na dno i pod przykryciem gotujesz na średnim ogniu aż się da rozdusić łyżką albo przyrządem do robienia purre ziemniaczanego. Uzyskana masę solisz do smaku i dość mocno słodzisz cukrem. Przygotowujesz ciasto na kluseczki lane. Proporcje 2 czubate łyżki mąki na 1 jajko. Mieszasz na gładką masę i trochę solisz. Masę z dyni alewasz mlekiem i zagotowujesz. Na gotującą się zupę wlewasz powoli masę na kluchy. Gotujesz 3 minuty. Można jeść od razu. Czasem robię to dzieciom na śniadanie. Uwielbiają chociaż zupa jest "mleczna". Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: dynia(moja zupa) 11.10.03, 10:30 Ja robię troszkę inaczej- zalewam pokrojoną w kosteczkę dynię wodą (ok.2-3 cm nad poziom dyni), gotuję do miękkości, miksuję, zaprawiam mlekiem rozbełtanym z mąką i słodzę.Podaję z makaronem, płatkami owsianymi, kukurydzianymi, ryżem.Pyszna zupka! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: dynia(moja zupa) 11.10.03, 10:36 saiss napisała: > Ja robię troszkę inaczej- zalewam pokrojoną w kosteczkę dynię wodą (ok.2-3 cm > nad poziom dyni), gotuję do miękkości, miksuję, zaprawiam mlekiem rozbełtanym z > > mąką i słodzę.Podaję z makaronem, płatkami owsianymi, kukurydzianymi, > ryżem.Pyszna zupka! > Pozdrawiam! Kiedy mieszkalam wPolsce nie znalam smaku zupy dyniowej, nigdy w moim domu nie byla gotowana. Nie moge sobie rowniez przypomniec zeby mozna bylo ja znalxc w kartach dan. Tutaj w Austrii poznalam smak zupy dyniowej. Nalezy do moich ulubionych zup. Podawana jest jednak jako zupa kremowa, bez zadnych kluskow czy zacierek. Polana jest tylko dla ozdoby olejem z dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: dynia(moja zupa) IP: *.dialup.tiscali.it 12.10.03, 10:51 Podaj Twoj przepis, chociaz nie mam takiego oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek Re: dynia(moja zupa) 12.10.03, 11:45 Gość portalu: Linn napisał(a): > Podaj Twoj przepis, chociaz nie mam takiego oleju. nie podam ci przepisu bo ja tej zupy nigdy sama nie próbowałam przygotować, jak mam ochotę na nią to wedruję sobie do knajpki co do oleju z dyni to sądząc po adresie mieszkasz we Wloszech a tam to jest, w Polsce wiem, że nie wszędzie do zdobycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: dynia(moja zupa) IP: *.dialup.tiscali.it 13.10.03, 14:51 Szkoda, ze nie robisz. We Wloszech jest wszystko, ale czasem trzeba zrobic kilkaset kilometrow / oczywiscie wiele rzeczy mozna kupic w sieci /. Wlosi za bardzo cenia oliwe, aby dac miejsce innym produktom. Odpowiedz Link Zgłoś
ewciak Re: dynia 13.10.03, 13:44 Ja nie przepadam za słodkimi zupami dlatego moja zupa dyniowa jest na ostro - taka była na obiad w sobotę, a wczoraj z resztek dynia duszona. Zupa - pokrojoną w kostkę dynię zalewasz rosołem i gotujesz aż dynia zmięknie. Miksujesz, można zaprawić śmietaną. Ja dodałam jeszcze do niej małą piekącą papryczkę, bo wydawała mi się zbyt mdła. Ale rodzina stwierdziła, że papryczka nie była potrzebna, a zupa była bardzo smaczna i w pięknym pomarańczowym kolorze. Powinna być dość gęsta i podaje się ją z grzankami. Natomiast wczorajsza dyniowa potrawka była improwizowana. Na patelni najpierw wylądowała cebula, potem papryka (czerwona), dynia pokrojona w kostkę i na końcu po chwili zastnowienia śliwki. Przyprawy jakie lubisz. Dusiło się do miękkości pod przykryciem i było naprawdę bardzo smaczne. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: dynia IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 30.10.03, 17:20 Zaluje, ze nie zauwazylam tego watku wczesniej.....U nas dynia/oraz wszelkie kabaczkowate, bo to ta sama rodzina/sa bardzo popularne w jesieni. I to nie tylko do wycinania "straszakow" na Halloween, ale glownie do jedzenia. Najwiekszym przebojem wsrod dzieci sa podpiekane w piekarniku pestki z dyni. Robie z dyni zupy, pieke w piekarniku jako jarzyne do obiadu/zapieczona z serem gorgonzola lub syropem klonowym to cudo!/ lub uzywam jako jeden ze skladnikow jesiennej salaty. Te mniejsze gabarytowo dynie mozna upiec w piekarniku i uzyc jako "talerzy" do serwowania zup i innych potraw. Bardzo popularny jest tez "pumpkin bread" ktory chlebem nie jest, tylko dosc slodkim i pelnym korzennych przypraw ciastem, taki ichniejszy piernik. Jadlam tez dyniowe creme brulee. Ale absolutnie najwazniejsza potrawa jest slynna "pumpkin pie" /taki powiedzmy mus z dyni na ciescie/ bez ktorej po prostu nie ma Swieta Dziekczynienia.... Szkoda, ze w Polsce nie jest to jarzyna popularna, bo naprawde wiele mozna z niej wyczarowac! Odpowiedz Link Zgłoś