algaria 19.09.08, 15:49 Czyli trochę inne racuchy. Jak ktoś chce przepis to prosze zapukać albo zawołać :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
algaria Przepis 20.09.08, 09:47 1,5 szkl mleka 3 dag drożdży 2 łyżki cukru 2,5 szkl mąki 2 jaja łyżka roztopionego masła olej do smażenia z drożdży cukru trochę mąki i kilku łyżek ciepłego (nie gorącego) mleka robimy zaczyn - niech on spocznie sobie i rośnie - jak urośnie (będzie 2 albo 3 razy większy niż na początku) dodajemy jajka, mleko ciepłe (tzn moze byc pokojowe ale nie z lodówki) mąkę, rotopione wystudzone mało i wszystko miksujemy - ja dodaje jeszcze cukier lub zapach waniliowy. zmiksowanie ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut. Rozgrzewam olej na patelnii nakładam łyżką ciasto i smaże na złoty kolor z obu stron. Racuchy Podaje posypane cukrem pudrem, cukrem zwykłym z waniliowym, z dżemem, konfiturą, marmoladą, bitą śmietaną, zwykła śmietaną z cukrem, nutellą i z czym sobie moje towarzystwo zażyczy. Czasem dodaje do ciasta 2 łyżki kakao i wtedy są czekoladowe ruchanki Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Przepis 20.09.08, 11:39 A te młodzie to co? Przepis podrzucam siostrze, bo ona fanka racuchową jest :) Jabłek mozna do środka wkroić? Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer zrobiłam 21.09.08, 14:33 to pierwsze racuchy w moim życiu. Wyszły bardzo puszyste, bardzo delikatne. Ponieważ jestem na diecie to spróbowałam mały kęs i muszę przyznać że są naprawdę smaczne. A ja generalnie nie lubię tego typu potraw. Ale mąż i Asia siedzą i pochłaniają Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Przepis 21.09.08, 20:13 A da się je na pikantny sposób zrobić ? Dodać ziół i polać ketchupem ? Bo mój Młody słodkie nie bardzo lubi :) Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: Przepis 21.09.08, 20:33 ale one tak na prawdę są mało słodkie. Takie wilgotne i delikatne raczej. Wydaje mi się że drożdże najlepiej rosną na cukrze, ale może bez niego też się obejdzie. Prawdę mówiąc to mnie też by bardziej odpowiadała wersja pikantna. Jak mam jeść słodki obiad to wolę nie jeść w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Re: Przepis 22.09.08, 08:09 Też nie lubię na słodko, ale że rodzina miała chęć zrobiłam te puszczalskie i polałam syropem miodowym - no pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
algaria Re: Przepis 22.09.08, 14:00 Myślę że możecie kombinować Do zaczynu musicie dodać cukru inaczej drożdże nie ruszą ale może być to tylko łyżeczka cukru, Dalej mozna na pikantnie jak każde ciasto drożdżowe (te na paszteciki czy kulebiak) Jak któraś zrobi ruchance na pikantnie to niech da znać. W zanadrzu mam przepis na pyszne placuszki ze śliwkami (zamiast jabłek) i super ciasto (od mojej Madzieńki ale już wypróbowane)"brzoskwiniowe wyspy lub wydmy" (jak kto woli) - ale to bliżej świąt :) Odpowiedz Link Zgłoś