Dodaj do ulubionych

na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutko :)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 16:24
posiadam standardowa tarke czworoscienna :)
na tej drobnej podluznej [na malym boku]?
poprosze szybciutko odpowiedziec kto wie, ja juz ide obierac warzywa :)
smaku mi narobiliscie ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: ANDZIK Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk IP: 62.233.183.* 15.10.03, 17:35
      wITAM,i jak bliny? co masz wogole na mysli mowiac o blinach z ziemniakow? ja
      znam bliny , ale dla mnie to sa takie z jablkami , z ciasto jest na kefirze,
      lub kwasnym mleku!
      • Gość: hania :o) Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 15.10.03, 17:48
        klasyczne bliny sa z maki gryczanej
        ziemniaki na placki ziemniaczane mozna trzec na kazdej tarce nawet na
        tej "najgrubszej"
        • Gość: marinik Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 15.10.03, 18:10
          BRAWO Haniu!!! Placki ziemniaczane to nie bliny. Do plackow tarka- wg uznania,
          a do blinow- maga gryczana i drozdze. To pomieszania pojec.
          • dziuunia Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk 15.10.03, 18:33
            Nie pomieszanie pojęć tylko regionalizm.Moja babcia pochodząca z Litwy zawsze
            mówiła na placki ziemniaczane bliny.Zresztą było o tym już w jakimś wątku
            kiedyś.
            POZDR
            • Gość: cinka Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 19:08
              zrobilam na sredniej ;)
              wlasnie, blinow z maki gryczanej w zyciu nie widzialam, placki ziemniaczane z
              surowych ziemniakow to bliny, a placki z gotowanych [podobnie troszke jak
              kopytka robione tylko smazone] to po prostu wlasnie placki ziemniaczane. :)
    • hania55 Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk 15.10.03, 18:58
      Bliny chyba robi się bez ziemniaków tartych :-)
      Ale jeśli chodzi o placki ziemniaczane, to są dwie szkoły: jedna chwali placki
      z ziemniaków tartych na tarce o grubych oczkach, inna - te z ziemniakami
      tartymi na tarce o najdrobniejszych oczkach.
    • emka_1 bliny nie z ziemniaków 15.10.03, 20:40
      wersja popularna z mąki gryczanej, albo bliny cesarskie z pszennej.
      bliny do kawioru, tylko cesarskie, choć naprawdę najsmaczniejsze są ciepłe, z
      wiórkami świeżego masła, ew. z gęstą kwaśną smietaną (parzoną).
      • hania55 Re: bliny nie z ziemniaków 15.10.03, 21:02
        emka_1 napisała:

> wersja popularna z mąki gryczanej, albo bliny cesarskie z pszennej.
        > bliny do kawioru, tylko cesarskie, choć naprawdę najsmaczniejsze są ciepłe,
        z
        > wiórkami świeżego masła, ew. z gęstą kwaśną smietaną (parzoną).

Bliny z mąki pszennej z kawiorem albo śledziem z posiekanym jajkiem na twardo
        i z odrobiną kwaśnej, gęśtej śmietany... MNIAM.
    • dziuunia Bliny też z ziemniaków 15.10.03, 20:56
      Już pisałam wyżej-ta nazwa to regionalizm!Tak 'prawdziwe'bliny są z mąki
      gryczanej i na drożdżach i są potrawą rosyjską.Nie wiem dlaczego na Litwie
      przyjęło się mówić na placki ziemniaczane bliny.Ale faktem jest że się tak
      mówi,przynajmniej Polacy tam mieszkający i stamtąd pochodzący tak to
      określają.Nawiasem mówiąc jestem ciekawa czy Litwini też tak mówią na placki
      ziemniaczane?Może ktoś wie?
      Wyżej jest wątek o regionalizmach w kuchni i tam dopiero widać jak różnych
      nazw używa się na określanie tych samych potraw.Także nie dziwcie się blinom z
      surowych ziemniaków:)
      POZDR
      • emka_1 Re: Bliny też z ziemniaków 15.10.03, 21:01
        moja rodzina zamieszkiwała Litwę od n pokoleń i nigdy placków ziemniaczanych się
        blinami nie nazywało :) placki ziemniaczane to placki kartoflane:)
        • hania55 Re: Bliny też z ziemniaków 15.10.03, 21:02
          emka_1 napisała:

> moja rodzina zamieszkiwała Litwę od n pokoleń i nigdy placków ziemniaczanych
          si
          > ę
          > blinami nie nazywało :) placki ziemniaczane to placki kartoflane:)

Święte słowa!
        • Gość: cinka Re: Bliny też z ziemniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 21:39
          nie jestem z litwy tylko poludniowe podlasie/polnocna lubelszczyzna...
          dokladnie to sie nazywa polesie lubelskie :)
          i wierzcie mi, nie przejezyczylam sie, tam placki z surowych ziemniakow
          nazywamy blinami :)
        • dziuunia Re: Bliny też z ziemniaków 15.10.03, 22:48
          emka_1 napisała:

> moja rodzina zamieszkiwała Litwę od n pokoleń i nigdy placków ziemniaczanych
          si
          > ę
          > blinami nie nazywało :) placki ziemniaczane to placki kartoflane:)

Pewnie masz rację.Ale moja rodzina ze strony mamy też pochodzi wyłącznie z
          Litwy a dokładniej z Jaszun pod Wilnem i tam tak się mówiło na placki
          ziemniaczane.Pytałam niedawno moją babcię n/t i tylko potwierdziła-nikt
          inaczej nie mówił.Jak widać na Jaszunach Litwa się nie kończy:)także być może
          to jakiś lokalny regionalizm(to chyba masło maślane:)Ale też nie można mówić
          od razu że placki z.to placki-u mnie to bliny i już;)))
          POZDR
          • Gość: sara Re: Bliny też z ziemniaków IP: *.neonet.gliwice.pl / 62.111.206.* 22.10.03, 13:18
            Moja babcia też pochodziła z terenów dzisiejszej Litwy i robiła bliny z mąki i
            z ziemniaków (te drugie dla mnie lepsze).
            Ale te z ziemniaków to nie są nasze placki ziemniaczane!!!
            Nie pamiętam jaki był skład (byłam dzieckiem), ale w smaku były zupełnie inne
            niż placki ziemn.
            Dużo bym dała, aby dziś znać ich skład.
            Może wywoływanie duchów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka