Gość: cinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 16:24 posiadam standardowa tarke czworoscienna :) na tej drobnej podluznej [na malym boku]? poprosze szybciutko odpowiedziec kto wie, ja juz ide obierac warzywa :) smaku mi narobiliscie ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ANDZIK Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk IP: 62.233.183.* 15.10.03, 17:35 wITAM,i jak bliny? co masz wogole na mysli mowiac o blinach z ziemniakow? ja znam bliny , ale dla mnie to sa takie z jablkami , z ciasto jest na kefirze, lub kwasnym mleku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania :o) Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 15.10.03, 17:48 klasyczne bliny sa z maki gryczanej ziemniaki na placki ziemniaczane mozna trzec na kazdej tarce nawet na tej "najgrubszej" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marinik Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk IP: *.smrw.lodz.pl / *.smrw.lodz.pl 15.10.03, 18:10 BRAWO Haniu!!! Placki ziemniaczane to nie bliny. Do plackow tarka- wg uznania, a do blinow- maga gryczana i drozdze. To pomieszania pojec. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk 15.10.03, 18:33 Nie pomieszanie pojęć tylko regionalizm.Moja babcia pochodząca z Litwy zawsze mówiła na placki ziemniaczane bliny.Zresztą było o tym już w jakimś wątku kiedyś. POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 19:08 zrobilam na sredniej ;) wlasnie, blinow z maki gryczanej w zyciu nie widzialam, placki ziemniaczane z surowych ziemniakow to bliny, a placki z gotowanych [podobnie troszke jak kopytka robione tylko smazone] to po prostu wlasnie placki ziemniaczane. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: na jakiej tarce ziemniaki na bliny? szybciutk 15.10.03, 18:58 Bliny chyba robi się bez ziemniaków tartych :-) Ale jeśli chodzi o placki ziemniaczane, to są dwie szkoły: jedna chwali placki z ziemniaków tartych na tarce o grubych oczkach, inna - te z ziemniakami tartymi na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 bliny nie z ziemniaków 15.10.03, 20:40 wersja popularna z mąki gryczanej, albo bliny cesarskie z pszennej. bliny do kawioru, tylko cesarskie, choć naprawdę najsmaczniejsze są ciepłe, z wiórkami świeżego masła, ew. z gęstą kwaśną smietaną (parzoną). Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: bliny nie z ziemniaków 15.10.03, 21:02 emka_1 napisała: > wersja popularna z mąki gryczanej, albo bliny cesarskie z pszennej. > bliny do kawioru, tylko cesarskie, choć naprawdę najsmaczniejsze są ciepłe, z > wiórkami świeżego masła, ew. z gęstą kwaśną smietaną (parzoną). Bliny z mąki pszennej z kawiorem albo śledziem z posiekanym jajkiem na twardo i z odrobiną kwaśnej, gęśtej śmietany... MNIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Bliny też z ziemniaków 15.10.03, 20:56 Już pisałam wyżej-ta nazwa to regionalizm!Tak 'prawdziwe'bliny są z mąki gryczanej i na drożdżach i są potrawą rosyjską.Nie wiem dlaczego na Litwie przyjęło się mówić na placki ziemniaczane bliny.Ale faktem jest że się tak mówi,przynajmniej Polacy tam mieszkający i stamtąd pochodzący tak to określają.Nawiasem mówiąc jestem ciekawa czy Litwini też tak mówią na placki ziemniaczane?Może ktoś wie? Wyżej jest wątek o regionalizmach w kuchni i tam dopiero widać jak różnych nazw używa się na określanie tych samych potraw.Także nie dziwcie się blinom z surowych ziemniaków:) POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Bliny też z ziemniaków 15.10.03, 21:01 moja rodzina zamieszkiwała Litwę od n pokoleń i nigdy placków ziemniaczanych się blinami nie nazywało :) placki ziemniaczane to placki kartoflane:) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Bliny też z ziemniaków 15.10.03, 21:02 emka_1 napisała: > moja rodzina zamieszkiwała Litwę od n pokoleń i nigdy placków ziemniaczanych si > ę > blinami nie nazywało :) placki ziemniaczane to placki kartoflane:) Święte słowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cinka Re: Bliny też z ziemniaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 21:39 nie jestem z litwy tylko poludniowe podlasie/polnocna lubelszczyzna... dokladnie to sie nazywa polesie lubelskie :) i wierzcie mi, nie przejezyczylam sie, tam placki z surowych ziemniakow nazywamy blinami :) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Bliny też z ziemniaków 15.10.03, 22:48 emka_1 napisała: > moja rodzina zamieszkiwała Litwę od n pokoleń i nigdy placków ziemniaczanych si > ę > blinami nie nazywało :) placki ziemniaczane to placki kartoflane:) Pewnie masz rację.Ale moja rodzina ze strony mamy też pochodzi wyłącznie z Litwy a dokładniej z Jaszun pod Wilnem i tam tak się mówiło na placki ziemniaczane.Pytałam niedawno moją babcię n/t i tylko potwierdziła-nikt inaczej nie mówił.Jak widać na Jaszunach Litwa się nie kończy:)także być może to jakiś lokalny regionalizm(to chyba masło maślane:)Ale też nie można mówić od razu że placki z.to placki-u mnie to bliny i już;))) POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: Bliny też z ziemniaków IP: *.neonet.gliwice.pl / 62.111.206.* 22.10.03, 13:18 Moja babcia też pochodziła z terenów dzisiejszej Litwy i robiła bliny z mąki i z ziemniaków (te drugie dla mnie lepsze). Ale te z ziemniaków to nie są nasze placki ziemniaczane!!! Nie pamiętam jaki był skład (byłam dzieckiem), ale w smaku były zupełnie inne niż placki ziemn. Dużo bym dała, aby dziś znać ich skład. Może wywoływanie duchów... Odpowiedz Link Zgłoś