Gość: roseanne IP: *.sympatico.ca 15.01.02, 17:31 jadlam kiedys, nawet widzialam jak sie robi, ale nie pamietam dokladnego skladu farszu, jakie ziola i jaki stosunek wody do soczewicy? pomozcie plsss Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izis Re: pierogi z soczewica 23.02.02, 18:32 Mam przepis na pierogi z soczewicą i grzybami. Farsz: -40 dag ziaren soczewicy (podobna zielona najlepsza) -5 dag suszonych grzybów -cebula -łyżka oliwy -pieprz,sól do smaku Ciasto na pierogi normalne. Soczewicę wypłukać , zalać wrzątkiem, moczyć 1,5-2 godzin. Następnie zmienić wodę i gotowac do miękkości. Ugotowane i osączone zmiksować lub przetrzeć na sicie. Namoczone wcześniej grzyby ugotować, potem posiekać. Cebulkę posiekać i podsmażyć na tłuszczu.Dołozyć soczewicę i grzyby. Gdyby farsz był zbyt suchy nalezy dodac trochę wody z gotowanych grzybów,gdyby był zbyt wodnisty, dłużej dusić na ogniu. Życzę smacznego. izis Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: pierogi z soczewica 23.02.02, 19:18 dzieki, zrobie w tygodniu, a czy mozna bez grzybkow? Odpowiedz Link Zgłoś
izis Re: pierogi z soczewica 23.02.02, 20:53 Myślę,że tak. Ja prawie każdy przepis modyfikuję wg. własnego gustu. Pozdrawiam,izis Odpowiedz Link Zgłoś
izis Re: pierogi z soczewica 23.02.02, 21:18 Zapomniałam dodać: wolę grzybki gotowane lub podduszone z cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sylwia Re: pierogi z soczewica .... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 24.02.02, 17:12 Ja robię je najczęściej bez grzybów i bez cebuli, również są pyszne. Natomiast cebulkę smażę jako omasta do pierogów, pozostawiam w ten sposób wybór dla tych którzy ją (cebule) tolerują lub nie. Soczewicę po ugotowaniu i osączeniu, wrzucam partiami do malaksera lącznie z przyprawami i olejem. Wszystko mam dobrze wyrobione. Bardzo je lubimy, te pierogi. Pozdrawiam i zyczę smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś