Gość: Lula IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.03, 21:11 jakbyscie mieli jakies przepisy,podzielcie sie nimi prosze:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anguilla Placek budyniowo-jabłkowy 19.10.03, 13:49 Ja mogę polecic bardzo dobry i sprawdzony przepis na ciasto, ale jabłkowo- gruszkowe. Wydaje mi się, że jabłka mozna z powodzeniem zastąpic gruszkami. PLACEK BUDYNIOWO - JABŁKOWY Ciasto · 1 margaryna · 3 szklanki mąki · 1 szklanka cukru · 2 jajka całe · 1 żółtko · 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki: · 1 litr mleka · jabłka · 3 budynie bez cukru (GELLWE) · 1 łyżka mąki ziemniaczanej · 3 łyżeczki masła 1. Margarynę z jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia utrzeć w makutrze. Dodając mąki stopniowo przerzucić się na wyrabianie – zagniatanie ciasta. Jeżeli będzie za mokre – dodawać mąki. 2. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i położyć na dno prostokątnej, dużej blachy wyłożonej pergaminem. 3. Na ciasto układać gęsto ćwiartki jabłek. 4. Przygotować 3 budynie w 1 litrze mleka. Do gotującego się mleka dodać trzy łyżeczki masła. Do proszku mieszanego w zimnym mleku dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. 5. Gorący budyń wylać na jabłka. Na to położyć rozwałkowaną drugą część ciasta. 6. Ciasto przyklepać, żeby nie posostały pod nim pęcherze pwoietrza. 7. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w nie bardzo gorącym piekarniku (180oC). 8. Posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursi Re: Ciasto gruszkowo-budyniowe IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.03, 09:58 To jest przepis, jeśli dobrze pamiętam ściągnięty z Polek. 1 budyń czekoladowy, 375 ml mleka, 300 g serka homogenizowanego, 2 jaja, 350 g mąki, 1 paczka drożdży instant, szczypta proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 50 g cukru pudru, 75 g masła, 750 g gruszek. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu z ilością mleka j.w. Dodać do niego 150 g serka, 1 żółtko, wystudzić. Z 250 g mąki, drożdży, 1 jajka i 150 g serka zagnieść ciasto, odstawić. Zagnieść ciasto ze 100 g mąki, proszku do pieczenia,cukru waniliowego, cukru pudru i masła. Oba ciasta zagnieść razem. Podzielić wyrobione ciasto na 2 cześci. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wydrażyć gniazda nasienne. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połową ciasta wyłożyć dno, brzegi ciasta wysmarować białkiem, rozsmarować masę budyniową, zostawiając 1,5 cm brzegu. Ułożyć gruszki. Nałożyć drugą część ciasta, nakłuć. Posmarować białkiem. Ciasto odstawić na 20 min. do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni przez 40 minut. Ja robiłam niedawno to ciasto i w moim odczuciu jest trochę mało słodkie. Dlatego jeśli lubisz słodkie ciasta, musisz dodać więcej cukru, ale to jest moja subiektywna ocena. Odpowiedz Link Zgłoś