Dodaj do ulubionych

serek topiony

IP: 217.17.46.* 21.10.03, 10:14
Kolega nieco starszy wysnuł wspomnienie że serki topione pojawiły się w
Polsce wraz z Gierkiem, w latach 70-tych. Epoka jest dla mnie odległa, dla
mnie serki topione są od zawsze. Czy ktoś moze wie jak to było naprawdę???
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno Re: serek topiony IP: 217.11.133.* 21.10.03, 11:18
      Sądzę, że nie jest to wymysł najnowszy, Francuzi, czy Szwajcarowie pewnie byli
      pierwsi. W Polsce za Gomułki też już były.
      • Gość: Ania Re: serek topiony IP: 217.8.186.* 21.10.03, 12:08
        Jemu raczej chodziło o to że w pewnym momencie Polska wykupila licencję na
        produkowanie tych serków, ale że wczesniej jakoś nie było. Ale co rodzimych
        serków nie było?
        Jakieś kłamstwa rozsiewa...
        • Gość: bruno Re: serek topiony IP: 217.11.133.* 21.10.03, 12:25
          Polskimi serkami zajadałem się dzieckiem maleńkim będąc - i były to czasy
          Gomułki (lata '60!!!) Były to nasze, rodzime serki, z których smak pozostał do
          dziś w Złotym Ementalerze i w innych "przaśnych" serkach - goudzie,
          ementalerze, kujawskim, mazurskim. Do tej pory nawet etykietki pozostały takie
          same. A licencję na te straszne Hochlandy kupiliśmy dopiero w latach '90.
          • Gość: Linn Re: serek topiony IP: *.dialup.tiscali.it 21.10.03, 15:51
            A ja zjadlabym i te Hochlandy, smakowe oczywiscie. We Wloszech sa w sprzedazy
            serki topione o smaku... sera. Wszystkie jednakowe, zadnej szynki, koperku,
            grzybow. Nic. Kazdy producent robi to samo. Sa tez Hochlandy, o smaku sera.
    • Gość: kaska Re: serek topiony(strona) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 14:37
      jeden gosc, nazywa sie Kuba Terakowski, ma strone w necie i kolekcjonuje
      opakowania z serkow topionych, poczawszy od najstarszego po dzis dzien. Wpisz
      w wyszukiwarke, to moze znajdziesz. Ja nie mam adresu.
    • Gość: kaska adres serkow KUby, znalazlam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 14:40
      republika.pl/etykiety/
      • aniel Re: adres serkow KUby, znalazlam 21.10.03, 15:01
        ale fajna stronka :)
        • yagnaw Re: adres serkow KUby, znalazlam 21.10.03, 15:44
          byłam na tes stronce, bardzo fajna, aż się dzieciństwo przypomina,pozdrowionka
          dla Kuby
          • Gość: kaska Re: adres serkow KUby, znalazlam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 16:00
            dzieki. Kuba to moj kuzyn. Nie podejrzewalam go o podobna pasje, ale to dosc
            ciekawe...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka