niedo-wiarek 21.10.08, 17:25 Marka, typ. Chodzi mi głównie o czekolady ciemne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snowbabe Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 17:41 Venchi. Typow jest mnostwo. www.venchi.it Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 17:51 Akurat to jadłem i średnio mi smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 17:55 snowbabe napisała: > Co kto lubi... W sumie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
snowbabe Re: Najlepsza czekolada 23.10.08, 22:34 Na pewno przez siec. Nie mieszkam w PL wiec trudno mi powiedziec czy jest w sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
bratniadusza Re: Najlepsza czekolada 24.10.08, 08:03 Ale kto kupuje czekoladę przez sieć ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 17:52 marka,typ co to jest, dobra czekolada, jest gozka ma ok.80%prawdziwego produktu, ale jej technologia sie nie zajmowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 17:54 mhr-cs napisała: > marka,typ co to jest, Marka to firna, a typ to po prostu rodzaj czekolady w ramach danej firmy. Np. wedel-mleczna i wedel-gorzka > dobra czekolada > jest gozka ma ok.80%prawdziwego produktu, No nie wiem. Przecież może być gorzka i jednocześnie paskudna. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 18:04 niedo-wiarek oczywiscie wiem o co chodzi, ale dobra,nie musi miec,Marka to firna, a bez marki,reklamy tez sa wspaniale czekolady, i wlasnie ta meska, Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 18:06 mhr-cs napisała: > niedo-wiarek > >Marka to firna, > a bez marki,reklamy > tez sa wspaniale czekolady, No właśnie chodzi mi o te czekolady. W końcu ktoś te czekolady robi. Chyba że masz na myśli wyroby domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 18:06 Najlepsza to taka, ktora ci najbardziej smakuje. Oczywiscie - znawcy oceniaja wyglad, zapach, dotyk, sposob roztapiania sie na jezyku - nawet odglos przy lamaniu. Czekolade swiatowej jakosci robi Barry Callebaut (dla profesjonalistow do recznego wyrobu czekoladek). Valhorna jest tej samej jakosci. Doskonale gorzkie robi Godiva. Niestety, u nas jest maly wybor - chyba ze w jakis lepszych deli, i to po cenach sporo wyzszych niz w innych czesciach Europy. Z polskich, imo, po spektakularnym upadku jakosci u Wedla najlepszy jest obecnie Wawel. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 18:45 bene_gesserit napisała: > Z > polskich, imo, po spektakularnym upadku jakosci u Wedla najlepszy > jest obecnie Wawel. Nie wiem, jak dla mnie 70% smakuje jakoś chemicznie, a 90% staje w gębie. Z mocniejszych do jedzenia nadaje się chyba tylko Terravita (77%) - też chemia, ale znośna. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Najlepsza czekolada 29.10.08, 14:31 Terravita? Pamiętam tą ohydę z dzieciństwa, kupowali nam na obozach jako deser (bo najtańsza była). Zjeść się tego świństwa nie dało, dziś omijam szerokim łukiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Najlepsza czekolada IP: *.pool85-49-215.dynamic.orange.es 07.04.09, 23:02 ja uwielbialam Terravity cappucino... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Najlepsza czekolada IP: *.echostar.pl 22.10.08, 02:00 Wedel to katastrofa. Wawel tez mi nie smakuje, jedzie chemia. Moim zdaniem Solidarnosc czy Mieszko ujda. Niestety nie mamy juz dobrych producentow czekolad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student sinologii Re: Najlepsza czekolada IP: *.echostar.pl 22.10.08, 02:03 Apropo cen. Moje ulubione trufle czekoladowe, robione bodaj w Belgii czy Francji kokosowe Nestle Noire, w najdrozszym miescie Tajwanu Xinzhu kosztowaly rownowartosc 20zl. W Almie kosztowaly jakies 40zl... A przeciez tu koszta transportu sa mniejsze, a sprzedaz wyzsza (nawet mimo zaporowej ceny - bo tam slodycze nie sa zbyt popularne, a na Tajwanie te 20zl dla przecietnego czlowieka to wiecej niz dla przecietnego Polaka 40zl). Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 18:25 Jest niewielki wybór na polskim rynku ciemnych, gorzkich czekolad. A już w ogóle czekolad gorzkich z dodatkami jak na lekarstwo i jak już to w horrendalnych cenach. Ja lubię te cienkie tabliczki i kupuję za granicą. Nero Perugina, Chocolatfrey(z cytryną i pieprzem:), Poulain 1848. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achulaw Pewnie się narażę... IP: *.chello.pl 21.10.08, 18:48 Ostatnio kupiłam w .....LIDLU! Absolutnie rewelacyjną czekolade 70% kakao , cieńka, w granatowo bordowym kartoniku ,125 g marki nie pamiętam ale robiona dla Liddl.Wspaniała jest rónież 75% z drobinkami prażonych ziaren kakaowca.POLECAM!!! Raz udało mi sie z TERRAWITY gorzką z dodatkiem kardamonu,niestety wiecej nie spotkałam a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n.m. Re: Pewnie się narażę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 18:58 komu się narazisz? to tutaj grasuje jakiś gang zwalczania klientów Lidla??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achulaw Re: Pewnie się narażę... IP: *.chello.pl 21.10.08, 19:33 Czasami mam wrażenie...Dyskonty generalnie żle się kojarzą,ale da się wyłuskać perełki. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Pewnie się narażę... 21.10.08, 19:41 W różnych biedronkach czekolady często zaprawiane są tłuszczem roślinnym. Stąd niska cena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achulaw Re: Pewnie się narażę... IP: *.chello.pl 21.10.08, 19:45 Niedo-wiarek!!!Gwarantuję ta nie jest , a cena wcale nie taka niska!5 zł za 125 g Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Pewnie się narażę... 21.10.08, 19:48 Gość portalu: achulaw napisał(a): > Niedo-wiarek!!!Gwarantuję ta nie jest , a cena wcale nie taka niska!5 > zł za 125 g Gwarantować to może producent. Ale nie twierdzę, że nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrum Re: Pewnie się narażę... IP: *.aster.pl 26.10.08, 09:51 nie mam problemu z wyczuciem tluszczu roslinnego w czekoladach. w lidlowych go nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Pewnie się narażę... 27.10.08, 01:20 >Ale nie twierdzę, że nie masz racji.< Ma rację, to naprawdę dobra czekolada. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi! Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Pewnie się narażę... 22.10.08, 07:59 Gość portalu: achulaw napisał(a): > Ostatnio kupiłam w .....LIDLU! Absolutnie rewelacyjną czekolade 70% > kakao , cieńka, w granatowo bordowym kartoniku ,125 g marki nie > pamiętam ale robiona dla Liddl. Prawda. Nie przepadam za tymi 70% i więcej, mój mąż - tak. Właśnie taką kupił w Lidlu, poczęstowałam sę i bardzo mi smakowała. Ja wolę nasze krajowe gorzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 20:28 ja po fazie zacwytów lindt i innymi tego typu wrócilam do gorzkiej goplany z nadzieniem karmelowym :) kocham! :) Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1607 Re: Najlepsza czekolada 21.10.08, 20:55 Polecam Ritter Sport, Hachez, Sarotti-dobre i cena w miare. Odpowiedz Link Zgłoś
maka100 Re: Najlepsza czekolada - Gorzka Goplany 21.10.08, 21:45 Pracuje z koneserami ciemnej czekolady. Kilka lat temu w Polsce kupilam wszytkie rodzaje ciemnych czekolad dostepnych wtedy na polskim rynku, wedel, wawel, goplana, lindt, ritter i nne. Wygrala polska GORZKA Goplany. Moi znawcy mowia tez, ze najlepsza czekolada w sredniej cenie to VALRHONA. Podzielam to zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Najlepsza czekolada IP: *.echostar.pl 22.10.08, 01:58 Pralinki Guylian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Najlepsza czekolada IP: *.echostar.pl 22.10.08, 02:08 Przepraszam, nie pralinki a La Trufflina. Fantastyczne, choc drogie strasznie. W Polsce widzialem to tylko w Balatonie na Okeciu. Nie wiecie, czy gdzie indziej w Poznaniu lub Wawie mozna to tez dostac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: Najlepsza czekolada IP: 217.11.129.* 22.10.08, 09:17 Nie wiem, czy są, ale w Wwie, w Reducie jest nowy, czekoladowy sklep. Belgijska czekolada na pewno. Są i praliny, ale nie wiem jakie. Na razie rzuciłam tylko okiem Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re: Najlepsza czekolada 22.10.08, 10:24 A próbowa ktos z Was czekolady z hotel chocolat ? Dla mnie rewelacja, osobiście wole mleczne czekolady i z tej firmy nie mają dla mnie konkurencji, zwłaszcza z cynamonem i karmelem, ale gorzkie czekolady od nich tez mi smakują (z kandyzowanym imbirem i cytryną, mmm..). WIdziałam tez czekoladę Purist 100%, ale nie mam odwagi kupic ;) Nie wiem, czy można kupic w Polsce, w moim mieście jest ich sklep firmowy. Głównie chyba prowadzą sprzedaż przez internet. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Najlepsza czekolada 22.10.08, 11:26 Ja lubię Jedyną Wedla Lindta z "galaretką" pomarańczowa Lindta z "galaretką" wisniową i chili najnowsze odkrycie - Lindt z solą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: Najlepsza czekolada IP: *.pools.arcor-ip.net 22.10.08, 15:37 z sola kupowalam w ljubljanie w sklepie firmowym piranskich solnic, czy jakos tak. dobra byla, z lekka slona nuta. oczywiscie sol nie byla zwykla sola, tylko fleur de sel z piranskiego parku narodowego :) z przyjemnoscia poszukam tej lindta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genny Re: Najlepsza czekolada IP: 217.11.129.* 23.10.08, 08:55 Nie mam odwagi kupić tej czekolady. Z chilli - uwielbiam. Jaka jest ta z solą? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Najlepsza czekolada 23.10.08, 17:16 Gość portalu: genny napisał(a): > Nie mam odwagi kupić tej czekolady. Z chilli - uwielbiam. Jaka jest > ta z solą? Stanowczo za słodka. Lindt oszczędza na masie kakaowej i wali zbyt wiele cukru. OK, jak kto lubi, ale jeśli czekolada z chili produkcji Lindt nie ma nawet 50% zawartości kakao, to o czym tutaj mówić? Inna sprawa, że Lindt to autentycznie niezła firma. Ma chyba najlepsze przełożenie jakości do ceny (to naprawdę nie są drogie czekolady). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achulaw Lindt IP: *.chello.pl 23.10.08, 20:10 Lindt_to przerost formy i ceny nad smakiem.Cena zwala z nóg , a smak nie powala.Nie zawsze cena świadczy o jakości.Patrz: czekolady w LIDL'u i Terrawita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrum Re: Lindt IP: *.aster.pl 26.10.08, 09:53 jesli ktos przedklada terravite nad lindta, to nie ma w ogole o czym mowic, lol :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiakusy Re: Lindt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 22:20 nie przedkładam terravity nad lindta ale smakuje mi terravity gorzka kawa z kardamonem (tylko, że tego kardamonu jakoś nie czuć :( ) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Najlepsza czekolada 24.10.08, 00:30 Gość portalu: genny napisał(a): > Nie mam odwagi kupić tej czekolady. Z chilli - uwielbiam. Jaka jest > ta z solą? Spróbuj, jest bardzo dobra Gorzka cekolada o bardzo, bardzo delikatnym słonym smaku Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: Najlepsza czekolada 22.10.08, 23:31 ja tez jadam te z Lidla - kupuje takie kartonowe pudeleczka za 10 zl w ktorych jest 6 rodzajow pojedynczo pakowanych kosteczek ( pudeleczka sa w wersjach mleczne,mieszane i ciemne). Zabezpiecza mnie to przed znanym syndromem wpieprzenia calej tabliczki po rozpakowaniu, co mi sie natorycznie przydarzalo z Lindtem. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: dla mnie lindt 23.10.08, 18:05 kazdy znajdzie swoj smak, nawet w kuchni, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrum Re: dla mnie lindt IP: *.aster.pl 26.10.08, 09:55 ja to czasem nawet w przedpokoju znajduje swoj smak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Najlepsza czekolada IP: *.acn.waw.pl 26.10.08, 09:45 Trzeba szukac w delikatesach czekolad belgijskich i francuskich. Te pierwsze sa najlepsze na swiecie. Np. Côte d'Or to marka popularna, obecna w supermarketach, o bardzo dobrej jakosci, a Galler jest oficjalnym dostawca na dwor krolewski. w Almie sa naprawde dobre czekolady, oczywiscie(!) kilkakrotnie drozsze niz na Zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chrum Re: Najlepsza czekolada IP: *.aster.pl 26.10.08, 09:56 potwierdzam, w almie jest bardzo duzy wybor ciekawych czekolad - przeganiaja inne delikatesy (pod wzgledem slodyczy i nie tylko) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lazurowa rybka Re: Najlepsza czekolada IP: *.dsl.club-internet.fr 31.10.08, 15:59 Cote d'Or smakuje jak plastelina - kazda! Belgijskie czekolady sa przereklamowane i przeslodzone tak samo jak gofry. Mieszkam we Francji od paru lat i nie zdarzylo mi sie skosztowac dobrej czekolady, wlaczajac czekoladki produkowane w cukierniach. Polska czekolada powala na kolana, szczegolnie wymieniona juz przez kogos Gorzka Goplany. Bardzo dobra byla rowniez jagodowo-poziomkowa Wedla, moj maz chwali sobie Zloty Kasztanek Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
oksymoronik Re: Najlepsza czekolada 26.10.08, 22:27 ja jestem zagorzala fanka czekolady gorzkiej, im wiecej kakao i barziej gorzki smak tym lepiej. ostatnio to tylko lint i wawel, wersje ok. 90% kakao. z ciekawostek probowalam ostatnio czekolade z chill i tez jest niezla:P Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Najlepsza czekolada 27.10.08, 03:08 lubie strasznie czekolade na wage z roznymi orzechami robiona przez tego faceta www.jacquestorres.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
wojtusia Re: Najlepsza czekolada 27.10.08, 09:29 Kwestia gustu, ktoś tu zachwalał belgijskie czekoladki, a dla mnie one sa niezjadliwe, lepią się do zębów, jakbym masło jadła, aż mnie otrzepało na samo wspomnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: achulaw popieram IP: *.chello.pl 27.10.08, 19:51 Tylko ślicznie wyglądają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: Najlepsza czekolada 07.04.09, 16:53 no nie wiem belgijskie czekoladki sa rozne te najtansze sa jakie sa ale te dobrej jakosci - znanych marek sa wspaniale i szczerze mowiac zadne inne im nie dorownuja za kazdym razem jak jade do Brukseli nie moge sie nadziwic nad smakami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anika Re: Najlepsza czekolada IP: *.chello.pl 31.10.08, 20:55 też uważam, że to kwestia gustu. jak bylam młodsza to uwielbiałam riiter mleczną i białą a teraz do ust nie wezmę! teraz smaki mi się pozmieniały i tylko gorzkie. nawet śmieszny smak a gorzka terravity z kardamonem. kupiłam kiedyś taką: cgi.ebay.pl/Green-Blacks-85-Dark-Chocolate-100g_W0QQitemZ230266272517QQcmdZViewItem?hash=item230266272517&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1399 zawiera proszek mleczny, więc nie jest do końca gorzka, ale w smaku bardzo dobra :) poza tym muszę powiedzieć, że nasz zwykły wawel robi niezłą czekoladę 90% (to tak z tych tańszych - naprawdę spoko). i jako ciekawostkę - znalazłam nawet aukcje na ebayu - ktoś ze stanów ją sprzedaje :D cgi.ebay.pl/TWO-DARK-BITTER-CHOCOLATE-BARS-WAWEL-90-COCOA-POLAND_W0QQitemZ130255051324QQcmdZViewItem?hash=item130255051324&_trksid=p3286.m63.l1177 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maro Re: Najlepsza czekolada IP: *.telnet.krakow.pl 08.11.08, 00:55 Pralus, Domori, Coppeneur...polecam znakomite czekolady, stworzone przez gości, którzy zaczynają od samego ziarna, a nie zabawiają się przetworzoną masą kakaową nadając tylko nazwy, troszke się znam. Polecam adres: www.czekolada.krakow.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sstar Re: Najlepsza czekolada 27.01.09, 19:15 chyba valhrona imichel cuizel:-) Pzdr, sstar Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Najlepsza czekolada 09.04.09, 02:40 Do jedzenia - Godiva - nie wiem czy dostepna w Polsce. Do gotowania Wedel. Wawel jest calkiem do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
venettina Re: Najlepsza czekolada 21.04.09, 20:41 W Polsce nie ma dobrych ciemnych czekolad (moze w Almie sie cos trafi?). Szukaj takich ktore maja wyraznie podany sklad: 100% masla kakaowego. To najdrozszy skladnik, wiec producenci chetnie zamieniaja je na cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
onthelake Re: Najlepsza czekolada 22.04.09, 05:34 Godiva i ciagle jednak "Jedyna" Wedla. Odpowiedz Link Zgłoś