menab 24.10.08, 14:25 Macie pomysły jak je przyrządzać? Ja do tej pory tylko panierowałam jak kotlety, ale chętnie coś innego bym z nich zrobiła:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: Zielonki 24.10.08, 14:40 W occie, duszone, tak jak inne grzyby. Na Kurpiach jadają tzw. rosół z "prośnianek", do których wliczają też zielonki(czyli gąski). No i dobre są na zimno z cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
menab Re: Zielonki 24.10.08, 14:44 Ups, przepraszam za niesprecyzowanie tematu:-) "Mówiąc" zielonki miałam na myśli grzyby:-) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Zielonki 24.10.08, 15:03 Gąski-zielonki w odróżnieniu od szarych :) W occie są pyszne. Ostatnio zachwalano mi zupę ze swieżych grzybów. Skuszona ochami i achami - zrobiłam i prawdę mówiąc jak dla mnie - szkoda grzybów :( Chociaż z drugiej strony zmieszałam te grzybową z taką zwykła zalewajką - i wtedy wyszła bardzo smaczna zupa... Troche gąsek ususzyłam w celu eksperymentowania z zupą suszonych gąsek. Ale jeszcze nie nie próbowałam. A może solone gąski? Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Zielonki 24.10.08, 15:21 W tym starożytnym wątku, oprócz opowieści różnej treści, ukrywa się przepis na biały barszcz z gąskami by Giezik. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16511463&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Zielonki 24.10.08, 15:25 Najlepsze przypieczone na blasze kuchennej, posolone... Tylko skąd piec kuchenny? Moja mama robiła też "rosół" z zielonek, przepyszny, pierny,tłuszczyk chyba był ze słoninki... Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Zielonki 24.10.08, 16:19 Zielonki najbardziej lubię po prostu smażone na maśle i posolone. Ale z przepiswem na rosół też sie chętnie zapoznam. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Zielonki 24.10.08, 16:32 Zadzwoniłam do mamy i się dopytałam, jak to z tym rosołkiem jest, a jest tak: zagotować wodę, osolić, wrzucić porządnie umyte i drobno pokrojone zielonki (a i tak piaseczek na dnie garnka gwarantowany:), listek laurowy, ziele angielskie. Pogotować tak z 20 min- do miękkości grzybków. Dodać skwarki ze świeżej słoniny wytopione- ale nie za dużo, nazwa rosołek ma się odnosić do przejrzystości i koloru a nie zawartości tłuszczu. Dodać świeżo mielony pieprz i sporo posiekanej natki pietruszki. Jeść bardzo gorące. Zupa ma świetny żółto zielony kolor:)Opcja druga- zamiast skwarek gotowy bulion z kostki (dla tych, którym glutaminian nie straszny, reszta niech zamyka oczy i nie czyta;) Proporcji brak, wiadomo, nasze mamy zazwyczaj gotują "na oko". Zapewniam , mimo prostoty przepisu efekt świetny. Przepis pochodzi od sąsiadki, a sąsiadka z Kurpi:) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Zielonki 27.10.08, 10:41 bardzo dziękuję. Popróbuję rosołu..... Może NAWET ZASZALEJĘ z KOSTKĄ BULIONOWĄ, hahaha! :) Najwyżej oddam zupę teściowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Zielonki 24.10.08, 21:11 Jest tam kilka przepisów na wykorzystanie grzybów. Można je zastosować do gąsek. grzyby.grzybnia.pl/content/view/2/8/ nie wszystkie, ale większość tak. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś