Gość: anka IP: *.aster.pl 02.11.08, 16:53 Nie lubię gotować i idę na łatwiznę.Czy da się zamrozić kalafiorową z kartoflami i krupnik? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Nika Re: Mrożenie zup IP: *.icpnet.pl 02.11.08, 17:04 Czytałam na forum kilka razy negatywne opinie o mrożeniu zup z ziemniakami. A ja kilka razy mroziłam gęste gulaszowe zupy z pomidorami, wołowiną i ziemniakami i były później bardzo smaczne a ziemniaki wcale nie zmieniły się w puree. Ja tam lubię mrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Mrożenie zup 02.11.08, 17:17 Może nie często, ale mrożę wszelkie zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Mrożenie zup IP: *.aster.pl 02.11.08, 17:22 Dziękuję,będę mrozić bo to dla mnie duża wygoda. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: Mrożenie zup 02.11.08, 17:43 W czym mrozicie zupy? w woreczkach foliowych? macie jakąś "taktykę" żeby ją tam wlać i żeby ona potem się nie wylała w zamrażarce? Odpowiedz Link Zgłoś
salimis Re: Mrożenie zup 02.11.08, 17:51 Ja mrożę w plastikowych pojemnikach przeznaczonych własnie do tego.Mrożę zupy począwszy od rosołu do grochówki.Nie zmieniają swoich walorów smakowych a ułatwiają życie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Mrożenie zup 02.11.08, 17:52 Jeśli mam pewne woreczki do spożywki, i wiem, że nie pękną, to w woreczkach na płasko. Jeśli nie, to mrożę w płaskim naczyniu, po zamrożeniu przekładam do woreczka, folii spożywczej, czy folii aluminiowej i tak przechowuję Odpowiedz Link Zgłoś
zemfiroczka Re: Mrożenie zup 02.11.08, 18:10 marta.r.8.5 napisała: > W czym mrozicie zupy? w woreczkach foliowych? macie jakąś "taktykę" żeby ją tam > wlać i żeby ona potem się nie wylała w zamrażarce? Raz w tygodniu gotuję 5 litrów bulionu, aby nie korzystać z kostek i innych weget. Bulion wlewam do pudełek po margarynach- wychodzi wtedy:jedno pudełko---> jedna porcja dla 1 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: Mrożenie zup 02.11.08, 21:05 Mrożone w zupie ziemniaki nie należą do moich przysmaków. Powiem więcej, nie smakują mi wcale. Jednak Od czasu do czasu zamrażam jakąś zupę bo od komfortowego smaku zupy bardziej sobie cenię komfort dnia spędzonego daleko od garów. Cś za coś. ---------------------------------------------------------- Nie cierpię wegetarian bo zżerają pokarm mojemu pokarmowi! Odpowiedz Link Zgłoś
at.at Re: Mrożenie zup 02.11.08, 21:44 Mroze wszystkie zupy, zwlaszcza bulion bez przypraw jako baze. W worezckach nie probowalam, wlewam zupe do sloika, tylko zostawiam troche miejsca. Zakrecam i do zamrazarki. Nic sie ze szklem nie dzieje, bo nie wlewam pelnego litra. Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Mrożenie zup 03.11.08, 07:04 Czasem też mrożę zupy. Wykładam woreczkiem foliowym pudełko po lodach, wlewam chłodną zupę, zawiązuję woreczek i do lodówki. Kiedy zupa jest zamrożona, wyciągam ją z pudełka - zajmuje mniej miejsca w zamrażalniku. Odpowiedz Link Zgłoś