Gość: bizkit IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 10:32 pilnie poszukuję przepisu jadłem na słowacji, ale jak d... wołowa nie zapytałem o przepis może znacie i zechcecie pomóc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
petelka Re: zupa czosnkowa 29.10.03, 10:36 Ja tez podłączam się pod tę prośbę. Coś mi się zamarzyła taka zupa... Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: zupa czosnkowa 29.10.03, 10:48 Nie wiem o jaka zupe czosnkowa Ci chodzi dokładnie, ale tu masz przepisy: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=3223354&a=3314826 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8494613&a=8503985 www.mniammniam.pl/szukaj.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola Re: zupa czosnkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 11:17 Kiedys robiłam ale zapomniałam, tez prosze o przepis.To inna zupa niz ta z linków.Pamietam ze tarkowało sie warzywa- marchew pietruszke, na koniec duzo czosnku, ale jak to szło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzidecka Re: zupa czosnkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 11:42 Pyszną zupe czosnkową robił Makłowicz. Nie znam dokładnej ilości składników więc będe pisać co i jak robie. Ilość składników wg. uznania. Boczek kroje w kostke i podsmażam. Dodaje 20 ząbków czosnu zgniecionych. Potem pokrojony w paski por i chwilke podsmażam. Zalewam wodą i dusze. Potem tylko dodaje śmietankę. Doprawiam albo wegetą albo kostką bulionową. Obowiązkowo podaje z grzankami. Pychootka. Az mi slinka cieknie. Juz dawno nie robiłam więc chyba bedzie na obiadek :) Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
petelka Re: zupa czosnkowa 29.10.03, 12:13 Brzmi smakowicie.:) Ale ile mniej więcej dajesz tego pora? I ile wody??? Odpowiedz Link Zgłoś
jkobuu Re: zupa czosnkowa 29.10.03, 12:13 i jeszcze takie przepisy: www20.brinkster.com/calgary/aaa.asp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: zupa czosnkowa IP: *.aster.pl / *.acn.pl 29.10.03, 13:01 Zupa czosnkowo - szpinakowa składniki 3 szklanki bulionu (może byc warzwny lub mięsny) 1 szklanka mleka 1 główka czosnku 1 cebula 1 szlanka szpinaku mrożonego (rozmrożonego:)) 1 łyżeczka tymianku ziele angielskie, listek sól pieprz ew. 2 - 3 ziemniaki (jesli ktoś woli gęsciejszą zupę) grzanki sposób przygotowania Rosół / bulion zagotowac cebulę i czosnek drobno posiekac (czosnek mozna praską potraktowac), zrumienic na oliwie. Zalac bulionem, dodac listki, ziele i tymianek. Wkroic ziemniaki (można bez). Gotowac 15 - 20 min. Wyjąc listek i zielę. Zmiksowac. Wlac mleko, zagotowac. Wrzucic szpinak, zamieszać, zagotowac. Gotowe, Podawac z grzankami M. Ps. Ja zmiksowałam po wrzuceniu szpinaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: zupa czosnkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 15:49 Ja mam w bazie taki przepis, skopiowany z gazety.pl: Prowansalska zupa czosnkowa Składniki:2 główki czosnku; 1 łyżka tymianku lub łyżeczka suszonego; kilka listków szałwii lub łyżeczka suszonej; 2 goĽdziki; 1/4 szklanki oliwy; 1 bagietka; 4 łyżki startego sera (gruyere, parmezan) Sposób przyrz±dzania:Czosnek posiekać, zalać litrem wody, posolić, podgotować. Dodać goĽdziki i zioła, gotować 30 min, odcedzić. Je¶li kto¶ lubi zupę bardziej esencjonaln±, zamiast solić, może dodać kostkę rosołow± z kury. Bagietkę pokroić w kromeczki, na talerzach umie¶cić ich tyle, ile tylko się da (w jednej warstwie), polać kromki oliw±, cało¶ć posypać serem, zalać wywarem, odczekać chwilę, aż bagietka nasi±knie płynem, Odpowiedz Link Zgłoś
ainer1 Re: zupa czosnkowa 30.10.03, 17:26 dziekuje za przepisy! połączyłam dwa w jedno - tzn z boczkiem i ze spzinakiem i naprawde jest pyszna! Renia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oja Re: zupa czosnkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.03, 14:53 wszystkie przepisy o.k, ale to wciąż nie jest czesnakowa polevka, którą jadłam na Słowacji. Dołączam się do prośby bizkita, taka rozgrzewająca zupka jest w sam raz na jesienne słoty Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: zupa czosnkowa 30.10.03, 15:27 Zajrzyj pod adres: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=3055040&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
dzidecka Re: zupa czosnkowa - do petelki 31.10.03, 09:44 Poradaje jednego albo i więcej bo wtedy takie gęste jest :) A wody tak na oko :) Kurcze nie mam dokładnego przepisu, bo bym Ci podała. Odpowiedz Link Zgłoś
psottka Re: zupa czosnkowa 02.11.03, 12:56 Ja na Słowacji także zachwyciłam się zupą czosnkową. Nie wiem co inni jedli ale to co nam podano wyglądało jak rosół z czosnkiem. Gotujemy rosół (taki jak kto lubi), do pustego talerza wyciskamy 1-2 ząbki czosnku i zalewamy gorącym rosołem (niech tak chwilę postoi) i można dodać wcześniej przygotowany makaron lub jeść z grzankami. Aha, na Słowacji widziałam też że do takiej zupy wrzucano żółtko (po prostu pływało sobie w talerzu "w całośći"). smacznego _______ Psottka moderator forum eDziecko-Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan czosnku Re: zupa czosnkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.03, 13:54 może coś takiego: 3 duże ząbki czosnku, 2 szklanki mleka, łyżka masła, łyżka mąki, całe jajko i białko, kilka kropel soku z cytryny, sól, groszek ptysiowy Czosnek obrać, posiekać, rozgnieść. Do mleka dodać 2 szklanki wody, wrzucić czosnek i zagotować. Masło utrzeć z mąką i masę tę powoli dodawać do wrzącej zupy, ubijając ją trzepaczką. Garnek zdjąć z ognia, żółtka wymieszać widelcem z sokiem z cytryny i wlać do zupy. Ubijając dalej trzepaczką, dodać białka. Posolić i podawać z groszkiem ptysiowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finka Re: zupa czosnkowa IP: *.acn.waw.pl 11.11.03, 16:34 www.heartofeurope.co.uk/features_recipe_starters2.htm www.kimlo.szm.sk/polievky/cesnakova_vchlebe.htm Odpowiedz Link Zgłoś